07.11.2023 ob 19:48
Deli članek
Odbojkarice Fenerbahčeja potrdile svojo kakovost

Maša Pucelj Foto: www.cev.eu

Carigrad (MOREL) –Fenerbahče – Calcit Volley 3:0 (16, 18, 19) Športna dvorana Burhan Felek, gledalcev: 1.195, sodnika: Kovar (Češka), Robles Garcia (Španija).

Fenerbahče: Örge (L), Stysiak 6, Eroglu 2, Germen Korkmaz (L), Cetin 1, Kalac 3, Diken 7, Fedorovceva 21, Menzes Oliveira de Souza, Boz 7, Erdem Dündar 6, Fetisova 3, Drča 2, Ünal 1. Trener: Stefano Lavarini.

Calcit Volley: Špoljarič (L), Rituper 3, Gorjup, Radišković 3, Šen, Najdič 1, Hutinski 5, Boisa 3, Maček, Pucelj 13, Čižman 1, Banko (L). Trener: Bruno Najdič.

Štirikratne zaporedne slovenske državne prvakinje so svoj tretji nastop v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju začele pri najtežjem nasprotniku v skupini C, Fenerbahčeju, ki je v zadnjih štirih sezonah vedno igral v polfinalu. Tudi v letošnji sezoni so aktualne turške prvakinje med glavnimi kandidatkami za evropski naslov, ki so ga do zdaj osvojile enkrat. Pred tremi leti so Kamničanke s Carigrajčankami že igrale v ligi prvakinj, in sicer so na turnirju v Trentu prav proti njim osvojile svoj prvi niz v tem tekmovanju, v Nantesu pa je bilo nato 3:0 za Fenerbahče. Tako kot tudi v Carigradu.

V prvem nizu so Kamničanke do sredine niza še držale korak z domačinkami, z blokom Lare Rituper so tudi vodile s 5:4, nato pa po napaki turških prvakinj še s 7:6, težave pa so se pojavile, ko je na servis pri vodstvu Fenerbahčeja s 16:13 prišla Arina Fedorovceva. Mlada, 19-letna Rusinja, ki že tretjo sezono igra za klub iz Carigrada, je z dvema zaporednima asoma svoji ekipi priborila pet točk prednosti (18:13). S točko Naje Boisa so se kamniške odbojkarice še prišle na tri točke zaostanka (15:18), toda ob slabem sprejemu so do konca niza osvojile le še točko. Kamniški sprejem je bil v uvodnem nizu le 33-odstoten, temu primeren je bil tudi napad (35-odstotkov), na drugi strani so Turkinje bile 46-odstotne v napadu, na sprejemu 50-odstotne, ob tem pa so dosegle kar šest asov, Kamničanke niti enega, obe ekipi pa sta bili po trikrat uspešni v bloku.

Že ob koncu prvega niza je Bruno Najdič, trener kamniške ekipe, na mestu libera na sprejemu priložnost ponudil Zali Špoljarič, sicer članici druge ekipe Calcit Volleyja, ki igra v 1B. DOL za ženske. Kamniški sprejem je sicer bil malenkost boljši, toda še vedno ne dovolj dober, da bi turško ekipo spravil v težave. Domačinke so povedle s 4:1, vodile so tudi z 9:6, vendar se Kamničanke niso predale. Z asom Maše Pucelj so izid na 12. točki izenačile, spet pa je bil zanje usoden sprejem, kar so odbojkarice Fenerbahčeja izkoristile in na servis Meryem Boz dosegle pet zaporednih točk za vodstvo z 21:14. Njihovo vodstvo z 2:0 v nizih je potrdila odlična Fedorovceva.

Podoben potek kot prva dva niza je imel tudi tretji. Do polovice niza so bile Kamničanke še enakovredne domačinkam, v drugi polovici pa je do izraza prišla večja kakovost Fenerbahčeja, čeprav je njihov trener, Italijan Stefano Lavarini temeljito premešal svojo ekipo. Vendar je na taraflexu ves čas ostala Fedorovceva, ki je Kamničankam povzročala največ težav. Po napaki Turkinj so odbojkarice Calcit Volleyja še prišle na dve točki zaostanka (15:17), vendar je bilo to tudi vse, kar je varovankam Bruna Najdiča v njihovi uvodni tekmi lige prvakinj še uspelo. Tekma se je po dobri uri končala s točko še ene ruske odbojkarice v dresu Fenerbahčeja, Irine Fetisove.

Največ težav so imele slovenske prvakinj ena sprejemu, ki je bil na koncu 34-odstoten, ob tem so Turkinje dosegle kar 12 asov, bile v napadu 41-odstotne, Kamničanke pa le 24-odstotne in pri le enem asu.

Izjave po tekmi: Bruno Najdič, trener Calcit Volleyja: »S tem, kar so dekleta pokazale proti Fenerbahčeju, sem zadovoljen. Veseli me, da se niso ustrašile nasprotnic, igrale so po svojih najboljših močeh in ves čas držale raven igre, ki so jo sposobne igrati. Rezultatsko je morda res videti, da smo bili popolnoma nemočni, toda proti takšni ekipi, ki sodi v vrh svetovne klubske odbojke, je težko kaj več iztržiti. Samo želim si lahko, da bodo s takšnih pristopom nadaljevale tudi v nadaljevanju lige prvakinj. Ali bo to dovolj za kakšno zmago, je težko reči, toda če bodo ohranile to željo po napredovanju v svoji igri, bom zelo zadovoljen.«

Maša Pucelj, odbojkarica Calcit Volleyja: »Želele smo si prikazati svojo najboljšo igro. Vsaka od nas se je trudila, da bi ji to uspelo in mislim, da smo bile v tem kar uspešne. Za vse nas je to velika izkušnja, kajti ne igraš prav pogosto proti tako kakovostni ekipi. Vzdušje na tribunah, pred tekmo, med njo in po njej, je bilo odlično in upam, da bo kaj podobnega tudi na naših domačih tekmah. Že proti Lodžu bomo skušale ponoviti igro iz Carigrada in jo še nadgraditi.«

Andjelka Radišković, kapetanka Calcit Volleyja: »Na trenutke smo domačinkam nudile dostojen odpor, da pa bi jim lahko bile še bolj enakovredne, bi morale biti predvsem boljše na sprejemu. Na servisu, v bloku in obrambi nismo igrale slabo, toda proti tako izkušeni ekipi, kot jo ima Fenerbahče, ki izkoristi vsako priložnost, je težko priti do ugodnejšega izida. Zdaj imamo teden dni časa, da popravimo svoje napake in proti Poljakinjam skušamo priti do boljšega izida.« To je sporoči Miha Štamcar.(konec)