21.09.2023 ob 16:26
Deli članek
Odbojkarji začenjajo olimpijsko misijo

Ljubljana (MOREL)- Po osvojenem bronu na evropskem prvenstvu se je v sredo popoldne v Ljubljani znova zbrala moška odbojkarska izbrana vrsta. Pred njo je še tretji, zadnji izziv letošnje reprezentančne akcije, boj za vozovnico v olimpijski Pariz 2024.

Po nedeljski vrnitvi v domovino je selektor Gheorghe Cretu svojim izbrancem namenil dobra dva dneva počitka. Sredo so nato izkoristili za obisk generalnega sponzorja reprezentance Telekoma Slovenije, v Mestni hiši pa jih je zvečer sprejel še župan MO Ljubljana Zoran Janković. Prav v slovenski prestolnici je slovenska reprezentanca opravila dosedanjo glavnino priprav, na istem mestu pa bo trenirala tudi do nedeljskega odhoda na Japonsko – zjutraj v dvorani, popoldne v fitnesu.

Slovenija se bo v kvalifikacijah za nastop na naslednjih poletnih olimpijskih igrah merila v skupini B, ki jo bo gostil Tokio. Nastope bo začela v soboto, 30. septembra ob 10. uri po lokalnem času (3.00 SLO) proti Tuniziji. Naslednji dan jo nato čaka srečanje s Turčijo, po dnevu premora pa še tekmi s Finsko in Egiptom. Tudi te bodo na sporedu v že omenjenem jutranjem terminu. Po novem dnevu premora slovenske odbojkarje med 6. in 8. oktobrom čaka še zadnji sklop tekem proti ZDA, Japonski in Srbiji.

»Vzeli smo si čas, da smo strnili misli in se poveselili. Če se obrnem nazaj, je bronasta kolajna res lep uspeh. Fenomenalno je zaključiti turnir z zmago. Ta nam je pomenila približno toliko kot če bi jo dosegli v finalu,« je po četrtkovem jutranjem treningu, s katerimi se reprezentanca privaja na zgodnje termine tekem v Tokiu, povedal srednji bloker Jan Kozamernik in nadaljeval: »Sedaj se treningi nadaljujejo, razmišljanje je potrebno preusmeriti nazaj na delo. Kolajna nam je dala velik dodaten zagon. Vsi igralci se dobro zavedamo, za kaj smo delali skozi celotno poletje. Na turnirju na Japonskem se želimo uvrstiti na olimpijske igre. O tem z našo generacijo govorimo že celoten čas, odkar so se začeli naši uspehi. Veselim se kvalifikacijskih bojev in verjamem, da nam lahko uspe!«

Z željo po lažjem privajanju na zajetno časovno razliko – Ljubljano in Tokio loči sedem ur -, se bodo slovenski odbojkarji na pot proti Japonski prestolnici podali že slab teden pred uvodno tekmo kvalifikacij. V nedeljo zgodaj zjutraj bodo iz Ljubljane z avtobusom odpotovali na Dunaj, od tam pa poleteli proti Tokiu.

»Časa za pripravo na kvalifikacije ni veliko, a tudi premor ni bil dolg, zato se še naprej nahajamo dobro pripravljeni. Vemo, kaj lahko pokažemo na igrišču. Sedaj je potrebno to samo stopnjevati. Po nekaj treningih tu v domovini nas potem skoraj teden dni vadbe čaka še v Tokiu. Ta nam bo prišla še kako prav pri navajanju na časovno razliko. Prva tekma bo hitro tu,« je pristavil sprejemalec Rok Možič, ki je na nedavno končnem evropskem prvenstvu z naskokom zbral največ točk med vsemi sodelujočimi odbojkarji.

Kvalifikacije za olimpijske igre sestavljajo tri skupine s po osmimi sodelujočimi reprezentancami. Preostali bosta nastopali v brazilskem Rio De Janeiru ter mestu Xi'an v osrednji Kitajski. Mesto na olimpijskih igrah si bosta zagotovili po dve najboljši reprezentanci vsakega turnirja.

Od preostalih šestih mest na olimpijskem turnirju v Parizu bo eno pripadlo gostiteljici Franciji, preostalih pet vozovnic pa bo podeljenih na podlagi razvrstitve na svetovni jakostni lestvici in sicer po zaključku prvega dela Lige narodov v letu 2024. V kolikor katera izmed celin mesta za svojega predstavnika še ne bo imela zagotovljenega, bo prva vozovnica pripadla slednjemu, naslednje pa glede na razvrstitev na jakostni lestvici.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Skupina B, Tokio (Japonska)

1. krog, sobota, 30. september, ob 10.00 (3.00 SLO):
SLOVENIJA : TUNIZIJA

2. krog, nedelja, 1. oktober, ob 10.00 (3.00 SLO):
SLOVENIJA : TURČIJA

3. krog, torek, 3. oktober, ob 10.00 (3.00 SLO):
SLOVENIJA : FINSKA

4. krog, sreda, 4. oktober, ob 10.00 (3.00 SLO):
SLOVENIJA : EGIPT

5. krog, petek, 6. oktober, ob 16.00 (9.00 SLO):
ZDA : SLOVENIJA

6. krog, sobota, 7. oktober, ob 19.25 (12.25 SLO):
JAPONSKA : SLOVENIJA

7. krog, nedelja, 8. oktober, ob 16.00 (9.00 SLO):
SLOVENIJA : EGIPT

To je sporočil Aljaž Močnik. (konec)