21.09.2023 ob 09:21
Deli članek
Odlične Slovenke proti Nemkam blizu zmage

 

Lodž (MOREL) - Slovenske odbojkarice so na četrti tekmi kvalifikacij za olimpijske igre po hudem boju z 2:3 (-17, 21, -20, 16, 12) izgubile s favoriziranimi Nemkami. Osvojena niza sta našim dekletom, ki jih nov obračun čaka v petek proti Tajski, prinesla prvo točko.

Slovenija: Mlakar 25, Pogačar, Pucelj, Lorber Fijok 14, Zatković 1, Šiftar 18, Najdič 4, Velikonja Grbac, Milošič 11, Mazej, Planinšec 9, Kukman, Banko, Ramić. Selektor: Marco Bonitta.

Nemčija: Kaestner 5, Cesar, Pogany, Stautz, Alsmeier 19, Stigrot 7, Schoelzel 11, Cekulaev, Emonts 7, Drewniok 3, Weitzel 21, Strubbe, Straube, Maase 1. Selektor: Vital Heynen.

Slovenske odbojkarice so se v četrtem krogu kvalifikacij za olimpijske igre, ki jih gosti Poljska, pomerile z Nemkami, ki so pred tem po vrsti odpravile Tajsko, Kolumbijo in Južno Korejo. Slovenke v prvih treh krogih pričakovano niso bile kos Poljakinjam, Italijankam in Američankam, tekmo z Nemkami pa je italijanski strateg Marco Bonitta začel s podajalko Saro Najdič, korektorico Izo Mlakar, srednjima blokerkama Sašo Planinšec in Niko Milošič, sprejemalkama Mijo Šiftar in Loreno Lorber Fijok ter prosto igralko Anjo Mazej.

Slovenke so srečanje odprle z asom Najdičeve in blokom Milošičeve, po napaki Nemk so povedle s 4:2, po napadu Mlakarjeve in asu Milošičeve pa s 6:4. Mlakarjeva in Lorber Fijokova sta z napadoma poskrbeli, da je naša vrsta ostala v ospredju, Šiftarjeva pa je zatem prispevala še as za 10:8. Pri 12:9 se je nemški strateg Vital Heynen odločil za prvi odmor, a Najdičeva z varanjem ni dovolila, da bi Nemke pripravile preobrat. Mlakarjeva z napadom in Milošičeva z blokom sta naši vrsti pri 15:11 prinesli najvišje vodstvo, a nato so si naše odbojkarice privoščile tri zaporedne napake. Nalet nasprotnic je z napadom prekinila Milošičeva ter dodala as, Planinščeva pa je zaključila protinapad za 18:14. V nadaljevanju je bila ob mreži prodorna še Mlakarjeva in Slovenijo v končnico popeljala s petimi točkami naskoka (20:15). Dva asa Šiftarjeve za 23:16 sta praktično že zapečatila usodo Nemk, ki so morale našim dekletom po dveh napadih Lorber Fijokove priznati premoč s 25:17.

Na začetku drugega niza so imele nekoliko več pobude Nemke, tudi na račun napak naših deklet izza servisne črte in protinapadov Alsmeiejeve, sicer najbolj prodorne nemške odbojkarice v prvem nizu, ki je poskrbela za vodstvo s 5:2. A Mlakarjeva z varanjem in Šiftarjeva z napadom sta bili zaslužni za izenačenje na 5. točki. Nekaj zmede v naši vrsti, neizkoriščene priložnosti v napadu ter as Kaestnerjeve in blok Weitzlove so nasprotnice oddaljile za tri točke, na 10:7, Bonitta pa je takoj reagiral s prekinitvijo. Nemke so z dobrimi servisi še naprej pritiskale na naše sprejemalke in pobegnile na 14:9. Nalet je najprej prekinila Mlakarjeva, zatem je Lorber Fijokovi uspel as, Milošičevi pa blok za 12:14. Tekmice so spet povečale prednost na 16:12, a so Milošičeva, Šiftarjeva in Planinščeva z napadi in bloki poskrbele za izenačenje na 16:16, po napaki Nemk pa so s točko naskoka povedle Slovenke. Šiftarjeva je z blokom za 18:16 ustavila Schoelzlovo, Najdičeva je z varanjem dosegla pomembno točko za 20:19, a so nemške odbojkarice z blokoma pripravile preobrat. Pri zaostanku z 21:23 je slovenska klop posegla po odmoru, Weitzlova pa je Nemkam vseeno priigrala zmago s 25:21.

Mlakarjeva in Šiftarjeva sta Slovenijo z napadom in blokom popeljali v vodstvo s 3:1, zaslužni pa sta bili tudi za nove točke naše vrste ter Heynena pri zaostanku s 4:7 prisilili v odmor. V napadu je bila iz druge linije nezaustavljiva Mlakarjeva (10:7), borbena igra Mazejeve in Lorber Fijokove v obrambi je našim omogočala protinapade, blok Milošičeve pa je pomenil vodstvo z 12:8. Po napaki sodnikov, ki sta kljub uspešni video analizi točko dosodila Nemkam, so se le-te z asom Kaestnerjeve približale na 10:12. A Milošičeva in Šiftarjeva z napadoma in Lorber Fijokova z asom so našo vrsto oddaljile na 15:10. Mlakarjeva je po še eni lepi podaji Najdičeve poskrbela za 18:11, po krajši seriji točk Nemk pa tudi za 21:14. Zaključno žogo pri 24:19 je priborila Lorber Fijokova, zmago s 25:20 pa je zagotovila Šiftarjeva.

Po dveh asih Weizlove za 3:1 v uvodu v četrti niz je naša klop zahtevala odmor, po katerem sta Mlakarjeva z napadom in Šiftarjeva z asom Slovenijo približali na 4:5, na 6:6 je bil rezultat izenačen. A Nemke so prek Alzmeierjeve še enkrat povečale prednost na 10:8. V obrambi odlična Mazejeva in Planinščeva z napadom nista dopustili, da bi razlika narastla. Na servis Stigritove so Slovenke slabše sprejemale, slabše napadale, posledično so nasprotnice povedle s 15:9. Bonitta je v igro poslal Evo Pogačar, Evo Zatković in Mašo Pucelj, pri 11:18 pa je poizkusil še s prekinitvijo. Še naprej je deloval nemški blok, našim dekletom pa je padala zbranost. V igro sta se vrnili Najdičeva in Mlakarjeva, ritem je spet nekoliko narasel, ob mreži pa se je dobro znašla Lorber Fijokova, ki je Slovenke popeljala na 15:22. Najdičeva je dosegla as za še eno točk, a sta Emontsova in Stigrotova poskrbeli za osem zaključnih žog Nemčije, ki je slavila s 25:16.

Odločilni peti niz so bolje začele slovenske odbojkarice na čelu z Mlakarjevo, ki je z napadi dosegla tri točke, po napaki svojih varovank za 5:2 pa je Heynen reagiral s prekinitvijo. Sledila sta napad Mlakarjeve in blok Planinščeve za 7:2 ter drugi odmor na zahtevo nemške klopi. Šiftarjeva je prispevala pomemben napad za 8:4, Mlakarjeva za 10:5. Po mini seriji Nemk se je Bonitta odločil za odmor, a so le-te dosegle še blok za 8:10 ter na račun slabšega sprejema naših s protinapadoma tudi izenačile na 10:10. Z delnim izidom 8:0 na servis Kaestnerjeve so Nemke kljub novemu odmoru in menjavam na naši strani povedle s 13:10. Lorber Fijokova je še dosegla točki za 11:13 in 12:14, potem pa je Weitzlova uspešno napadla za zmago s 15:12.

Slovenske odbojkarice, ki na svetovni lestvici zasedajo 28. mesto, so Nemkam, ki so v razvrstitvi FIVB na 12. mestu, odščipnile dva niza in si priigrale prvo točko v kvalifikacijah za olimpijske igre, ki se bodo zanje nadaljevale v petek, ko jih čaka dvoboj s Tajsko. Slovenke se bodo v soboto pomerile s Kolumbijo, v nedeljo pa jih čaka še tekma z Južno Korejo.

Iza Mlakar, reprezentantka Slovenije: »Mislim, da smo danes prikazale zelo borbeno igro, res škoda, da nam ni uspelo osvojiti tudi tekme. V zadnjem nizu so nas zelo nadigrale predvsem na servisu, zelo so pritisnile tudi na bloku. Seveda sem razočarana. Jutri imamo prost dan, glave je treba dati gor in se dalje boriti naprej. Čaka nas Tajska, ki je zelo dobra ekipa in mislim, da tudi proti njim lahko prikažemo zelo dobro igro.«

Sara Najdič, reprezentantka Slovenije: »Današnji poraz s 3:2 je veliko razočaranje. Sploh ko govorimo to po tekmi. Tekmo smo imele praktično dobljeno, vodile smo z 2:1 v nizih in v petem nizu z 10:5, nato pa se nismo znale rešiti iz pozicije tri. Težko je, ker smo imele tekmo dobljeno, še enkrat se ponvaljam. Mislim, da smo prikazale dobro igro, so se pa dogajale napake. Jutri imamo prost dan, ko moramo že zdaj to tekmo pozabiti, se spočiti in potem na zadnjih treh tekmah skušati unovčiti kakšno zmago.« To je sporočila Ana Oblak. (konec)