20.05.2024 ob 14:12
Deli članek
Orefice: Izjemno sem ponosen na ta dekleta

Alessandro Orefice /foto Aleš Oblak

 

Ljubljana (MOREL)- Selektor slovenske ženske odbojkarske reprezentance Alessandro Orefice je po uvodnem turnirju Zlate evropske lige v Rakvereju poudaril, da je izjemno ponosen na svoje igralke. Veseli ga, da tudi druge odbojkarice začenjajo spoznavati vrednost te reprezentance, katere vrata so za zdaj še odprta.

Slovenske odbojkarice v zasedbi Sara Najdič, Žana Ivana Halužan Sagadin, Nika Markovič, Nina Svetina, Saša Planinšec, Mirta Velikonja Grbac, Ajda Gornjec Hodnik, Lorena Lorber Fijok, Žana Zdovc Sporer, Anja Mazej in Tara Filipič so se z uvodnega turnirja Zlate evropske lige v Rakvereju vrnile z zmago s 3:0 nad gostiteljicami Estonkami, na drugi tekmi pa so varovanke novega selektorja Alessandra Oreficeja odščipnile točko favoriziranim Ukrajinkam.

39-letni italijanski strateg, ki je v Estoniji debitiral na slovenski klopi, je po prihodu v Maribor, kjer se bo reprezentanca pripravljala na drugi turnir, strnil vtise: „Za nami je zelo dober nastop v Estoniji in zares sem izjemno ponosen na vse svoje igralke in štab. V le treh tednih in ob vseh težavah, s katerimi smo se morali soočiti, ni bilo lahko pripraviti ekipe. Še posebej, ker je v njej veliko novink in je bilo veliko stvari treba prilagajati. Zato sem še posebej hvaležen vsem igralkam in mojim sodelavcem pa tudi Odbojkarski zvezi Slovenije. Vsi skupaj smo trdo delali, da smo prišli do tega rezultata in lepo je, da smo naš skupni projekt začeli na tako pozitiven način. Vsi se zavedamo, da v sistemu lestvic in točkovanja, kakršnega sta postavili svetovna in evropska zveza, odločata vsaka osvojena točka in vsak osvojen niz, zato še enkrat hvala vsem, še posebej pa igralkam.“

Slovenske odbojkarice so se po le dnevu premora po prihodu iz Rakvereja že v ponedeljek spet zbrale na pripravah, tokrat v Mariboru, kjer jih 24. in 26. maja čakata pomembni tekmi Zlate evropske lige proti Španiji in Češki. „Začenjamo četrti teden reprezentančne akcije, pred nami so analize do sedaj opravljenega dela pa tudi nasprotnic, s katerimi se bomo še pomerili. Na treningih bomo v prvih dneh veliko pozornosti namenili sprejemu, skušali bomo še nekoliko izboljšati natančnost podaj, s tem pa tudi razširtli naš repertoar v napadu, v katerem moramo biti še bolj raznoliki in prodorni. Na servisu bomo morali biti bolj agresivni in osredotočeni. Menim, da lahko preko tega dosežemo še precej višji nivo,“ je pred prvimi treningi v Mariboru dejal Orefice.

Slednji bo ob že omenjenih igralkah odslej lahko računal še na sprejemalki Mašo Pucelj in Iso Ramić, ki se bosta ekipi pridružili kljub šolskim in študijskim obveznostim. „Vzdušje v ekipi, ki jo imamo, je zelo dobro, igralke so vseskozi visoko motivirane za delo, na tekmah proti Estoniji in Ukrajini so se borile za vsako točko in dokazale, da držijo skupaj in da so prava ekipa. Lahko le še enkrat rečem, da sem nanje zelo ponosen. Vesel sem, da sta se nam pred drugim turnirjem pridružili še Maša in Isa, s čimer dokazujeta, da razumeta, da reprezentanca potrebuje pomoč in da vsi skupaj stremimo k istemu cilju. Ves čas moramo imeti v mislih prihodnost in uvrstitve na tekmovanja skozi lestvice. Naš skupen projekt je, da slovensko reprezentanco spravimo tja, kamor sodi. Prihod Maše in Ise v Maribor kaže na njun odnos do reprezentance in je lepo sporočilo ostalim dekletom, za katera so vrata reprezentance za zdaj še odprta,“ je še dodal slovenski selektor.

Naše odbojkarice bodo drugi turnir Zlate evropske lige v mariborski Lukni začele 24. maja z obračunom proti Španiji, s Čehinjami pa se bodo pomerile 26. maja. Obe tekmi bosta na sporedu ob 19. uri. To je sporočila Ana Oblak. (konec)