26.04.2024 ob 21:52
Deli članek

 

Maribor (MOREL) – Nova KBM Branik – Calcit Volley   2:3 (-17, 21, 26, -12, -9), Športna dvorana Lukna, gledalcev 700, sodnika: Vrenko, Novak.

Nova KBM Branik: Mlakar 27, K. Milošič 4, Kneževič, Štampar 3, Ulrih (L), Lekše 3, Senekovič, Cikač (L), Farkaš 1, Ramić 11, N. Milošič 10, Potokar 7, Tišma 4. Trener: Žiga Kos.

Calcit Volley: Rituper, Radišković 20, Šen 13, Najdič 3, Hutinski 8, Boisa, Charuk 13, Grubišič Čabo (L), Gašperlin, Pucelj, Čižman 19, Banko (L). Trener: Bruno Najdič.

V preteklosti so odbojkarice iz Kamnika v Mariboru že osvajale naslov državnih prvakinj. Do svojega prvega leta 2010 so prišle prav v dvorani Lukna, prav tako recimo predlani, ko sta ekipi do letošnje sezone zadnjič igrali v finalni seriji. Tokrat so bile po igri, ki so jo prikazale v prvem nizu, blizu še enemu slavju, vendar je bilo njihovo nadaljevanje slabše, tako da so domače odbojkarice dobile naslednje dva niza. Toda v četrtem nizu so varovanke Bruna Najdiča potrdile, da so v letošnji sezoni resnično najboljša ekipa v slovenski ligi. Tekmice so pustile na dvanajsti točki, dobro igro pa so prenesle tudi v petega in se zasluženo veselile novega naslova državnih prvakinj. S tem so ponovile uspeh Nove KBM Branika, ki so bile petkrat zaporedoma državne prvakinje v letih med 1998 in 2002.

V prvem nizu so imele kamniške odbojkarice visok odstotek sprejema začetnih udarcev, nekaj čez 60-odstotkov, kar jim je omogočilo raznovrstno igro v napadu. Edino izenačenje v uvodnem nizu je bilo po bloku Andree Tišma, ko je bilo 1:1, po asu Sare Hutinski so Kamničanke povedle s 3:1, po novem asu, tokrat Lucille Charuk pa 7:4. Domače odbojkarice so po uspešnem napadu Ize Mlakar še prišle na dve točki zaostanka (10:12), toda po bloku Andjelke Radišković je bilo že 16:10 za Calcit Volley, ki je po asu svoje kapetanke vodil tudi z 20:13. Niz, v katerem so bile Mariborčanke boljše v bloku, z njim so dosegle štiri točke, gostje eno, se je končal z lastno napako domače ekipe.

Tudi začetek druge nize je bil za kamniške odbojkarice obetaven, saj so z asom Sare Najdič povedle s 3:0, po uspešnem napadu Asje Šen pa s 6:2. Do preobrata je prišlo na servis Monike Potokar, ko so Mariborčanke z delnim izidom 7:0 prišle do treh točk prednosti, ki je niso več izpustile iz rok. Kamničanke so padle na sprejemu, v napadu so bile premalo učinkovite, vseeno pa so se na servis Radiškovićeve domačinkam približale na dve točki zaostanka (15:17), z uspešnim napadom Maše Pucelj pa so izid na 19. točki celo izenačile. Neodločeno je bilo tudi še pri izidu 21:21, na servis Tišme iz petim blokom v drugem nizu, tokrat Klare Milošič pa so bankirke izid v nizih izenačile.

V tretjem nizu sta se ekipi od osme točke menjavali v vodstvu, toda po napadu Pucljeve so Kamničanke prve prišle do dveh točk prednosti (10:8), po bloku Charukove pa do treh (12:9). Domači trener Žiga Kos je posegel po polminutnem odmoru, vendar so Kamničanke po lastni napaki Mariborčank pobegnile za štiri točke (16:12). Vodile so tudi s 17:13, a je odlična Mlakarjeva, ki je v torek v Kamniku dosegla kar 37 točk, zaostanek svoje ekipe, prepolovila (15:17). Za polminutni odmor se je tokrat odločil Bruno Najdič, po vrnitvi na igrišče pa so na servis Ronje Štampar in z blokom Nike Milošič domače odbojkarice izid izenačile na 17:17. Najdič je vzel še svoj drugi polminutni odmor, toda z novo točko Mlakarjeve so Mariborčanke spet vodile (18:17). S tem pa težav za Kamničanke ni bilo konec, kajti Štampar je dosegla še en as. Gostje so še izenačile na 21:21, nato pa so po napaki domače ekipe tudi prve prišle do zaključne žoge, ki je niso izkoristile, zato pa so bankirke svojo tretjo.

Četrti niz se je začel podobno kot drugi, z vodstvom gostij s 5:1, toda na servis odlične Mlakarjeve so se Mariborčanke hitro vrnile v igro in prišle le na točko zaostanka (4:5). V kamniški ekipi je bila v obrambi skozi vso tekmo odlično igrala njihova prosta igralka Katja Banko, ki je imela nemalo zaslug, da so odbojkarice Calcit Volleyja vodile tudi z 10:5. Sredi četrtega niza so gostje po bloku Charukove domačinkam pobegnile že za devet točk (15:6) in vse bolj jasno je bilo, da se bo še ena tekma med najboljšima slovenskima ženskima odbojkarskima ekipama končala v petem nizu. Zadnjo točko je v četrtem nizu z blokom dosegla Charukova.

S točko Pucljeve so Kamničanke v petem nizu povedle z 2:0, a je Mlakarjeva z asom izid izenačila. Na servis Hutinskijeve in dveh zaporednih točkah Pucljeve ter napadu Šenove so calcitovke bankirkam pobegnile za pet točk (7:2). Domači trener je vzel še svoj drugi polminutni odmor v tie-breaku, na menjavo strani pa so gostje z blokom Charukove odšle že s prednostjo šestih točk. S svojim šestnajstim blokom, njenim petim, je Nika Milošič sicer prekinila serijo šestih zaporednih točk Calcit Volleyja, ki pa je po novi točki Pucljeve povedel že z 10:3. Bankirke so se sprijaznile s porazom, Kamničanke pa so bile vse bližje petemu zaporednemu naslovu državnih prvakinj. Tekma se je končala z napako Mariborčank na servisu.

Za najboljšo igralko finalne serije končnice državnega prvenstva je bila izbrana Maša Pucelj.

Finalne tekme končnice v prvi odbojkarski ligi za ženske

Prva tekma, 17. april: Calcit Volley – Nova KBM Branik 3:2 (-21, 19, -17, 12, 5), druga tekma, 20. april: Nova KBM Branik – Calcit Volley 2:3 (19, -19, 15, -13, -14), tretja tekma, 23. april: Calcit Volley – Nova KBM Branik 2:3 (-21, -17, 23, 25,  -8), četrta tekma, petek, 26. april: Nova KBM Branik – Calcit Volley  To je sporočil Miha Štamcar. (konec)