17.05.2023 ob 22:50
Deli članek

Apeldoorn (MOREL)- Slovenske odbojkarice na mivki so v Nizozemskem Apeldoornu uspešno začele nastope v kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu. Uvodoma so bile z 2:0 v zmagah boljše od Estonk. Evropski del kvalifikacij za uresničitev olimpijskih sanj tokrat poteka v okviru Pokala narodov. Žreb je pred časom 31 reprezentanc razporedil v sedem skupin. Slovenke je posadil v skupino C, ki je ena izmed treh ekip s po petimi sodelujočimi ekipami - ostale s po štirimi - in tekmuje v nizozemskem Apeldoornu. Poleg slovenskih odbojkaric v njej nastopajo še gostiteljice turnirja ter zasedbe Estonije, Cipra in Severne Irske. Tekmovanje poteka tako, da vsako državo zastopata dva para.

Turnir v deželi tulipanov sta v dresu Slovenije začeli Živa Javornik in Maja Marolt, ki sta v dvoboj proti estonski dvojici Kuivonen/Jürgenson vstopili odločno. Njuni natančni servisi so tekmicama povzročali precej težav, tako da sta se ti kmalu znašli z zaostanku s 7:14. Za tem sta se odbojkarici z Baltika približali na 17:19, a vprašanja o zmagovalkah prvega niza praktično ni bilo. Končal se je z rezultatom 21:17, v korist slovenske izbrane vrste.

Dober zanos iz uvodnega dela tekme sta Javornik in Marolt prenesli tudi v nadaljevanje. V precej vetrovnih razmerah sta niz začeli s 3:0 in razliko do končnih 21:13 postopoma dvigovali.to: CEV

Precej več dela sta imeli Tajda Lovšin in Anja Maček, ki pa sta nasproti imeli tudi višje rangirani par Hollas, H./Soomets. A uvodni niz je tudi tokrat kot po tekočem traku pripadel Slovenkama. Ti sta sprva povedli z 9:3, kasneje še z 19:9, nato pa ga zaključili z 21:11.

Slovenski odbojkarici sta se v nadaljevanju znašli v zagati. Estonki sta na začetku drugega niza ušli na 5:2 in precej bolj razigrani skozi celoten čas nadzorovali razliko. Lovšin in Maček sta se jima še približali na 7:10, na kar sta tekmici odgovorili s sedmimi zaporednimi točkami in rešili vprašanje zmagovalk drugega niza, ki se je končal z 21:10.

Odgovor o zmagovalkah je bilo tako potrebno poiskati v tretjem nizu. Vse do 10:10 je bila tekma sila izenačena, četudi je bila slovenska dvojica vseskozi pol koraka pred Estonkama. Nato sta Lovšin in Maček dosegli tri zaporedne točke (13:10), le še dve pa sta ju ločili do končnega uspeha. A tekmici se nista predali ter izid poravnali na 13:13. Slovenki sta tedaj znali ohraniti mirno kri, po vodstvu s 14:13 pa je z asom tekmo zaključila Maček.

»Moram pohvaliti punce. Kljub težki poti in zamudi pri letih smo dan pred turnirjem na Nizozemskem vendarle izkoristili skorajda že nočni trening ter tako uspeli prebiti potovalni stres. Poznalo se nam je tudi, da sta obe ekipi lahko tekmovalni naboj okusili že prej, saj je ta povsem drugačen kot na treningih. V vikendu pred odhodom sta Živa Javornik in Maja Marolt nastopili na turnirju v Gradcu, Tajda Lovšin in Anja Maček pa v italijanskem Bibioneju,« se dni pred začetkom turnirja spominja Martin Satler, ki na Nizozemskem kot trener spremlja slovenske odbojkarice.

»Oba para sta zelo dobro začela svoji tekmi in suvereno osvojila prvi niz. Živa in Maja sta ritem igre nadzorovali tudi v drugem nizu in zanesljivo zmagali. Anja in Tajda sta imeli nasproti višje rangirani tekmici. V prvem nizu sta ju dobro omejili, nista jima dajali veliko opcij za doseganje točk. V drugem sta se Estonki razigrali, odločilni tretji niz pa je prinašal težko situacijo, saj zaradi skrajšane igre vsaka napaka šteje še toliko več. Na koncu je odločila nekoliko večja zbranost. Dve rešeni žogi v polju ter servis po sredini, s katerim sta dekleti že poprej dosegli nekaj asov, Anja pa je z njim tudi zaključila tekmo, so se obrestovali. Tekma je bila prava igra živcev, zato je zmaga še toliko več vredna,« zadovoljno in olajšano še doda Satler.

Slovenske odbojkarice naslednji preizkus v Apeldoornu čaka v četrtek ob 10. uri, ko se bodo pomerile s Ciprčankami. Te so v sredo najprej gladko premagale Severno Irsko, na drugi tekmi pa klonile proti Nizozemkam. Ob morebitni zmagi Slovenke isti dan čaka še finalna tekma, v nasprotnem primeru pa bodo s tekmovanjem zaključile. Reprezentanca, ki bo osvojila tekmovanje na Nizozemskem, se bo uvrstila na finalni turnir letošnjega Pokala narodov. Prizorišče in termin slednjega še nista znana.

POKAL NARODOV ZA ŽENSKE
Skupina C (Apeldoorn, Nizozemska)

Sreda, 17. maj:
SLOVENIJA : ESTONIJA 2:0

Javornik/Marolt M. : Kuivonen/Jürgenson 2:0 (17, 13)
Maček/Lovšin T. : Hollas, H./Soomets 2:1 (11, -10, 13)
Četrtek, 18. maj:
SLOVENIJA : CIPER

To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)