17.04.2024 ob 21:47
Deli članek

Kamnik (MOREL) – Calcit Volley – Nova KBM 3:2 (-21, 19, -17, 12, 5) Športna dvorana Kamnik, gledalcev 300, sodnika: Novak, Atanasov

Calcit Volley: Rituper, Radišković 13, Šen 12, Najdič 6, Hutinski 13, Boisa, Charuk 20, Grubišič Čabo (L), Gašperlin, Pucelj 12, Čižman 1, Banko (L). Trener: Bruno Najdič.

Nova KBM Branik: Mlakar 18, K. Milošič 2, Kneževič 1, Štampar 3, Ulrih (L), Lekše 8, Senekovič, Cikač (L), Farkaš, Ramić 1, N. Milošič 8, Potokar 13, Tišma 4. Trener: Žiga Kos.

V letošnji sezoni v rednem delu državnega prvenstva kamniške odbojkarice mariborskim niso oddale niti niza, prav tako ne v rednem delu srednjeevropske lige. Toda v, do finala končnice državnega prvenstva, najpomembnejši tekmi sezone, so se pred več kot tremi tedni v finalu pokala Slovenije po zaostanku dveh nizov zmage veselile Mariborčanke. Že to je bil dober opomin za branilke naslova, ki bi v primeru petega zaporednega naslova državnih prvakinj ponovile uspeh mariborske ekipe, ki je bila med leti 1998 in 2002 edina, ki je osvojila pet zaporednih naslovov.

Po treh lastnih napakah gostij so v začetku prvega niza domače odbojkarice povedle s 3:1, toda po asu Monike Potokar in bloku Tali Lekše so do prvega vodstva prišle Mariborčanke (5:4). Domače odbojkarice so še naprej imele težave na sprejemu, po novem asu, tokrat Lekšetove, tudi z nekaj sreče, pa so za gostjami zaostajale za štiri točke (8:12). S tem pa njihovih težav ni bilo konec in po dveh zaporednih asih, tokrat Štampar, so Mariborčanke pobegnile že za pet točk (15:10). Bruno Najdič je vzel še svoj drugi polminutni odmor, toda po njem je bila v bloku uspešna Nika Milošič. Tudi po njem so bile gostje boljše, in ko so po napaki domačink povedle z 21:14, je bil uvodni niz odločen. Končal se je z deveto lastno napako domače ekipe. Napako več so naredile Mariborčanke, ki pa so bile zato veliko boljše v ostalih elementih igre.

S prvim kamniškim asom na tekmi, uspešna je bila Sara Najdič, so odbojkarice Calcit Volleyja v začetku drugega niza povedle s 4:1. Mariborčanke so se še približale na točko zaostanka, zadnjič pri izidu 5:6, toda na servis Andjelke Radišković, dosegla je tudi dva asa in napadu Maše Pucelj so Kamničanke nasprotnicam pobegnile za sedem točk (13:6). Še bližje izenačenju v nizih je bila domača ekipa po novem asu, tokrat Lucille Charuk za vodstvo s 16:8. Kamničanke so vodile tudi z 20:12. Visokega vodstva niso zapravile, do izenačenja v nizih pa so prišle po lastni napaki gostij.

Na servis Ize Mlakar, ki je bila nato uspešna še v napadu, so Mariborčanke v začetku tretjega niza povedle s 3:0, nato tudi s 5:1. Domače odbojkarice so se približale na dve točki zaostanka (4:6), toda po asu Andree Tišma so zaostajale že za pet točk (4:9). Najdič je sicer vzel polminutni odmor, toda po novem asu Lekšetove in točki Monike Potokar so njegove varovanke zaostajale za sedem točk (5:12). Po dveh zaporednih blokih mariborskih odbojkaric, je bilo že 15:6 za Novo KBM Branik. Na servis Radiškovićeve, ki se je izkazala tudi z dvema asoma in bloku Charukove, so se Kamničanke gostjam približale na tri točke zaostanka (12:15), zato je Žiga Kos vzel še svoj drugi polminutni odmor, po njem pa je Nika Milošič zaustavila nalet domače ekipe. S kamniškim preobratom ni bilo nič, kajti z delnim izidom 7:1 so Mariborčanke prišle do neulovljive prednosti (23:13) in naredile velik korak proti prvi zmagi v finalni seriji.

Toda začetek drugega niza je spet pripadel kamniškim odbojkaricam, ki so z asom Maše Pucelj povedle s 5:1, z uspešnim napadom Asje Šen pa z 8:2. Še bližje izenačenju v nizih so bile Kamničanke po bloku Charukove in napaki Mariborčank, saj so vodile z 11:3. Visoko vodstvo domačink ni uspavalo in po novem napadu Šenove je bilo že 19:9 in vse bolj jasno je bilo, da bodo zmagovalke prve finalne tekme končnice državnega prvenstva znane šele po tie-breaku. Četrti niz je končala Charukova.

V finalu pokala v Kopru so peti niz zanesljivo dobile mariborske odbojkarice, začetek petega niza prve finalne tekme državnega prvenstva pa je pripadel domači ekipi, ki so po treh zaporednih točkah Sare Hutinski gostjam, zadnji dve je dosegla z blokom, pobegnile za šest točk (7:1). Šest točk prednosti so imele tudi ob menjavi strani, po njej pa se je Hutinskijeva izkazala še z dvema zaporednima asoma, nato pa Charukova s svojim še petim blokom na tekmi. Vodstva z 11:2 domača ekipa ni več izpustila iz rok, zmago pa je potrdila Charukova.

Izjavi po tekmi

Bruno Najdič, trener Calcit Volleyja: »Realno je bila tekma slaba, naša zagotovo najslabša letos. Videlo se je, da je tisti poraz v finalu pokala Slovenije pustil določene posledice, kot da je v glavah ostal nekakšen vprašaj. Igra, ki smo jo prikazali, ni bila niti dvajset odstotkov tistega, kar kažemo na treningih, pa tudi treningi niso ravno idealni, ampak v tem trenutku je bila najbolj pomembna zmaga, ki sem jo neizmerno vesel. Igralkam čestitam, da so kljub slabi igri, kljub težki situaciji, vztrajale do konca in prišle do zmage, hkrati pa se moramo zavedati, da smo lahko in moramo biti boljši.«

Žiga Kos, trener Nove KBM Branika: »Na obeh straneh je bilo videti, da je prisotna nervoza, saj po tako dolgem premoru nismo vedeli, kje smo, prav tako ni bilo občutka za tekmovalni ritem. To so pokazali tudi rezultati vseh petih nizov, pa tudi točke smo oboji osvajali v serijah. Praktično že od četrtega niza naprej smo padli na elementu servis in sprejem, s tako neagresivnim servisom pa je nemogoče igrati blok in obrambo. Sicer pa je bilo na obeh veliko napak na sprejemu in potem je težko razviti ritem igre. To je šele prva tekma v finalni seriji, prepričan pa sem, da bodo naslednje bolj kakovostne. Pogledati bomo morali, kaj nismo delali dobro in to do sobote popraviti.«

To je zapisal Miha Štamcar. (konec)