15.05.2023 ob 19:26
Deli članek
Sedmerica okrepila reprezentančne priprave

Matej Kok/ Aleš Oblak

Ljubljana (MOREL)- V ponedeljek se je po dnevu premora znova zbrala slovenska moška članska odbojkarska reprezentanca. Selektor Gheorghe Cretu je na uvodu drugega tedna priprav v Ljubljani pozdravil sedmerico novih igralcev. Potem ko so v minulem tednu na pripravah na Ligo narodov, ki se v japonski Nagoji začenja 6. junija, sodelovali predvsem igralci slovenskih klubov, so se sedaj treningom reprezentance priključili še Alen Pajenk, Sašo Štalekar, Tonček Štern, Žiga Štern, Rok Možič in kapetan Tine Urnaut.

Dodatno je romunski strokovnjak na slovenski klopi na reprezentančne treninge vpoklical mladega podajalca mariborskega kluba Nejca Najdiča. Obetavni odbojkar, ki je nedavno dopolnil 17 let, bo na treningih začasno zamenjal klubskega soigralca Gregorja Pernuša, ki ga je z igrišč oddaljila poškodba stegenske mišice v zaključku prvega tedna priprav.

V letošnjem letu poleg Lige narodov slovensko vrsto čakata še nastopa na evropskem prvenstvu in v kvalifikacijah za olimpijske igre. Na tekmovanjih v kadru ne bo Mateja Köka. Sprejemalec si je prejšnji teden na naboru v Turčiji v hudi konkurenci izboril nastopanje v prihodnji sezoni južnokorejskega državnega prvenstva. Njegov novi klub ga na pripravah pričakuje že prvega avgusta, zaradi česar ekipi ne bi mogel pomagati na večini preizkusov. Selektor in Kök sta kljub temu sklenila, da bo odbojkar ekipi še naprej pomagal na treningih, se tako skušal kar najbolje pripraviti na velik izziv, ki ga čaka v Aziji in s tem tudi ohranjal stik z izbrano vrsto.

»Moram poudariti, da je Mateja izjemno lepo spremljati na treningih reprezentance. Je igralec, ki sodi na najvišjo raven. Zagotovo je odlična podpora naši ekipi pri snovanju tistega, česar si želimo v naslednjih mesecih,« pohval na račun Köka ne skriva selektor Cretu.

Slednji povsem razume položaj slovenskega odbojkarja. »Na naboru v Carigradu je morda celo nekoliko presenetil, saj si je izboril mesto v južnokorejski ekipi, medtem ko to ni uspelo kakšnemu bolj zvenečemu in uveljavljenemu imenu. Če se ekipi ne bi pridružil z avgustom, bi njegov dogovor padel v vodo,« nadaljuje slovenski selektor in dodaja: »Matejev položaj povsem razumemo in ga pri zanj izredno težki situaciji, saj si zelo želi biti z nami, povsem podpiramo. Klubske pogodbene obveznosti mu na žalost ne omogočajo sodelovanja v reprezentanci v takšnem obsegu kot bi si želeli, slednja pa se mora osredotočiti na igralce, ki ji bodo na voljo skozi celotno letošnjo akcijo. Iz vsega srca mu želim veliko sreče in zdravja ter da bo imel v Južni Koreji odlično sezono. Vrata v reprezentanco mu bodo z moje strani in vseh ostalih članov ekipe vedno odprta!«

»Po slabem tednu priprav lahko o selektorju Cretuju govorim le še v večjih presežnikih. Je izjemen trener, v prvi vrsti pa gre za izvrstnega človeka. Zelo ga spoštujem! Kljub le nekaj dosedanjim skupnim dnem sem se zelo veliko naučil,« hvaležen za priložnost začne Kök in dodaja: »Na žalost pri klubskem položaju nimam izbire. S selektorjem sva se o vsem odkrito pogovorila in prišla do zaključka, da se osredotočim na tisto, kar me čaka od avgusta naprej. Rad bi se mu iskreno zahvalil za razumevanje in podporo, prav tako preostalim članom ekipe. Zagotovo bom njihov največji navijač na prihajajočih izzivih!«

Reprezentančne priprave nadaljujejo vsi preostali odbojkarji, ki so se na treningih mudili že od prvega zbora – Črtomir Bošnjak, Rok Bračko, Miha Fink, Danijel Koncilja, Jani Kovačič, Žiga Kumer, Nik Mujanović, Uroš Planinšič, Jaka Sešek in Urban Toman ter tudi Pernuš, ki bo opravljal rehabilitacijo.

S seznama vabljenih igralcev, ki so trenutno na voljo, Cretu na pripravah čaka še na trojico. Gregor Ropret je sezono v Italiji končal v soboto in se bo ekipi pridružil konec tega tedna. Klemna Čebulja in Jana Kozamernika ta torek na Poljskem čaka odločilna, peta tekma v boju za bron. Reprezentanci se bosta priključila na začetku tretjega ciklusa priprav v začetku naslednjega tedna. Janž Janez Kržič in Dejan Vinčić sta trenutno poškodovana in se bosta moštvu pridružila čim jima bo to omogočalo zdravstveno stanje.

To je sporočil Aljaž Močnik iz OZS. (konec)