08.10.2023 ob 11:54
Deli članek
Slovenci do pomembne zmage nad Srbi

Tokio (MOREL)- Slovenski odbojkarji so kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu zaključili s pomembno zmago nad Srbijo, neposredno tekmico v boju za zadnje olimpijske vozovnice. Naši fantje so slavili s 3:0 (22, 23, 21), boj za nastop na olimpijskem turnirju pa bodo nadaljevali prihodnje leto.

Slovenija: Pajenk 9, Planinšič, Kozamernik 13, Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Štern, Urnaut 11, Čebulj 8, Možič 14, Mujanović 1. Selektor Gheorghe Cretu.

Srbija: Kovačević, Kapur, Krsmanović, Ivović 10, Kujundžić 15, Batak, Perić, Atanasijević, Mašulović 4, Luburić 13, Krsteski, Podraščanin 4, Todorović, Nedeljković 3. Selektor: Igor Kolaković.

Slovenski in srbski odbojkarji pred zadnjo tekmo kvalifikacij za olimpijske igre niso več imeli možnosti za neposredno uvrstitev na olimpijski turnir, so pa zato Srbi, ki so pred tem trikrat zmagali in doživeli tri poraze, skušali Slovencem odščipniti pomembne točke na svetovni lestvici. Prav Slovenci in Srbi namreč ostajajo neposredni konkurenti za zadnja mesta, ki bodo na podlagi razvrstitve vodila v Pariz. Na njej naša izbrana vrsta trenutno zaseda osmo mesto in ima 40 točk več kot Srbija, ki ji varovanci Gheorgheja Cretuja niso smeli dovoliti, da se jim približa. Hkrati Slovenci v razvrstitvi lovijo Argentino, ki najverjetneje prav tako ostaja brez olimpijske vozovnice, pred Slovenijo pa ima manj kot 10 točk naskoka.

Cretu je obračun s Srbi začel s standardno zasedbo, s podajalcem Dejanom Vinčićem, korektorjem Rokom Možičem, sprejemalcema Klemnom Čebuljem, srednjima blokerjem Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom ter prostim igralcm Janijem Kovačičem.

Boljši uvod je uspel našim fantom, ki so izkoristili napake tekmecev in povedli s 4:2, nato pa je Pajenk z dobrim servisom omogočil protinapad Kozamerniku, zatem pa vknjižil še as za 7:3 in odmor na zahtevo Igorja Kolakovića. Slovenske napade sta zatem zaključevala Možič in Urnaut, točko za 12:8 je prispeval Pajenk. Ko so se Srbi približali na 10:12, se je ob mreži dobro znašel Možič in naše pri 14:10 najprej popeljal do štirih točk naskoka, po izjemni obrambi Urnauta pa dodal še točko. Slovenski kapetan je vknjižil as za 16:10 in drugo prekinitev na željo srbske klopi. Vinčić je lepo našel Pajenka za 17:10, Čebulj pa je po krajšem nizu točk Srbije slovensko vrsto pri 20:14 popeljal v končnico s šestimi točkami razlike. Cretu je moral pri 20:16 poseči po odmoru, po katerem sta bila v napadih nezaustavljiva Možič in Urnaut (22:18), slednji je močno napadel še za 23:19. Po dveh točkah Srbije je sledila prekinitev na zahtevo Cretuja, po kateri je Urnaut iz druge linije prispeval prvo zaključno žogo pri 24:21, čemur je sledila napaka na servisu Srbov za zmago Slovenije s 25:22.

V drugem nizu so tekmeci povedli z 2:1, nato je Pajenk hitro poskrbel za preobrat in vodstvo s 4:3, po napaki Kujundžića in asu Urnauta pa je naša zasedba vodila že s 6:3. Sledila sta as Pajenka za 8:4 in napad Čebulja za 9:6. Naši odbojkarji so še naprej dobro servirali, Srbi so imeli težave z organizacijo napadov in so po napaki Luburića znova zaostali za štiri točke (11:7). Novi točki sta z močnima napadoma prispevala Urnaut in Čebulj za vodstvo s 13:10, zatem pa je našim fantom nekoliko padla zbranost, niso zaključili svojih napadov, pri 14:14 je moral zato naš strateg reagirati z odmorom. Po njem je Čebulj varal za vodstvo s 15:14, Kozamernik pa je vknjižil pomemben blok za 16:14 ter ob tem še napadel za 18:15 in Kolakovića prisilil v odmor. Cretu je namesto Vinčića v blok poslal Nika Mujanovića, ki je prispeval napad za 19:15, nato pa je enako uspelo še Kozamerniku za 20:16 in 21:18. Po asu Ivovića so se tekmeci nevarno približali na 20:21, naša klop je takoj reagirala s prekinitvijo, po kateri je uspešno varal Urnaut. A na 22. točki sta bili reprezentanci vseeno poravnani. Pri 23:23 je Pajenk z blokom zaustavil sicer prodornega Luburića, nato pa še odlično serviral in omogočil točko za zmago s 25:23 Možiču.

V tretjem nizu so pobudo takoj prevzeli Slovenci, ki so si po točkah Možiča, Kozamernika in Čebulja priigrali dve točki naskoka (6:4) ter nadaljevali v enakem ritmu ter z novimi točkami Možiča za 10:8 ohranjali prednost. Ko so se tekmeci po nezaključenih napadih naših približali na 11:12, je dva zaporedna bloka za 14:11 prispeval Kozamernik. A Srbi se niso predali, spet so razliko stopili le na točko, nato pa je dobro napadel Urnaut, Pajenk pa je blokiral za 15:13 in odmor na željo Kolakovića. Po njem je trikrat odlično serviral Kozamernik in bil najbolj zaslužen za slovenski niz točk, ki ga je z napadom še podaljšal Urnaut. Po napaki Luburića za 20:14 v korist Slovenije je sledila še ena prekinitev srbske klopi, ki je predramila srbske odbojkarje, da so še nekrat zapretili, zaustavili napade naših in se približali na 18:21. Tokrat je s polminutnim odmorom reagiral Cretu. Napaka Atanasijevića na servisu in napad Čebulja sta Sloveniji prinesla prvo zaključno žogo pri 24:20, Kozamernik pa je nato napadel za 25:21 in pomembno zmago Slovenije s 3:0.

Za naše odbojkarje so kvalifikacije v Tokiu in kar pet mesecev dolga reprezentančna sezona, v kateri so igrali na zaključnem turnirju elitne lige narodov in na evropskem prvenstvu osvojili bron, tako zaključeni. Iz skupine B sta si nastop na olimpijskih igrah v Parizu zagotovili reprezentanci ZDA in Japonske. Iz skupine A se je na olimpijske igre uvrstila Nemčija, o drugem potniku bo odločal dvoboj med Brazilijo in Italijo, iz skupine C pa so si nastop zagotovili Poljaki, za drugo mesto se še borita Argentina in Kanada, bolje kaže slednji.

Za slovenske odbojkarje lov na zadnje olimpijske vozovnice še ni končan, čaka jih namreč v letu 2024, ko bodo z dobrimi nastopi v ligi narodov skušali ohraniti visoko uvrstitev na svetovni lestvici, na kateri trenutno zasedajo osmo mesto.

Alen Pajenk, reprezentant Slovenije: »Če gledamo celotne kvalifikacije, mogoče ni tisto, kar smo si želeli. Ampak konec koncev že to, da imamo še drugo možnost priti na olimpijske igre v Pariz, je zelo veliko. Zelo resno moramo vzeti naslednjo sezono. Celotne kvalifikacije mislim, da smo zelo dobro oddelali, razen dveh težkih tekem. Na koncu smo si želeli dolgo sezono zaključiti z zmago.«

Jani Kovačič, reprezentant Slovenije: »Zelo smo veseli, da smo danes premagali Srbijo, vemo, da znamo odigrati boljše, tudi danes bi lahko. A tekmeci niso bili na takem nivoju kot Japonci in Američani. Zelo smo veseli, da smo zmagali, da smo se še malo bolj oddaljili od Srbov v boju za vozovnico za Pariz. Celo poletje je bilo zelo naporno, pet mesecev smo bili skupaj. Bilo je zelo malo trenutkov, ko smo res padli, tako da smo mentalno držali skupaj od prvega do zadnjega dne in če potegnemo črto skozi celotno poletje, smo lahko zelo zadovoljni.«

Klemen Čebulj, reprezentant Slovenije: »Zdaj pa res lahko rečemo, da je konec tega dolgega poletja, konec dolgih petih mesecev, ki smo jih preživeli skupaj. Lahko smo konec koncev zelo zadovoljni, tudi, če se na žalost nismo uvrstili na te olimpijske igre. Vsekakor imamo medaljo z evropskega prvenstva in moramo biti zelo ponosni na to. Danes je bila tudi zadnja tekma na tem turnirju in tega poletja, zelo lepo je bilo zaključiti z zmago. Vsekakor pa še imamo možnosti za nastop na olimpijskih igrah. Drugo leto bo zelo pomembna liga narodov in smo že zdaj zelo motivirani za naslednje leto. Z nestrpnostjo pričakujemo, da se bomo s skupnimi močmi uvrstili na tako želene olimpijske igre.«

To je sporočila Ana Oblak. (konec)