27.05.2024 ob 12:47
Deli članek
Slovenci na izjemnem 5. mestu na svetovni lestvici

Svetovna lestvica

Ljubljana (MOREL)- Slovenski odbojkarji so se po zelo dobro odigranem uvodnem turnirju elitne Lige narodov in štirih zaporednih zmagah nad Nizozemsko, Francijo, Kanado in Poljsko povzpeli na visoko peto mesto na svetovni lestvici, kar je najvišje doslej.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca, ki se skozi nastope v VNL bori za uvrstitev na olimpijske igre v Parizu, je izjemnim dosežkom iz preteklih let, med drugim štirim kolajnam na zadnjih petih evropskih prvenstvih, dodala še enega. Po zmagah nad aktualno olimpijsko prvakinjo Francijo in aktualno evropsko prvakinjo ter prvopostavljeno reprezentanco sveta Poljsko na uvodnem turnirju Lige narodov v Turčiji, se je Slovenija povzpela na visoko peto mesto na svetovni lestvici.

Ob Poljakih so pred našimi odbojkarji tako le še Italijani, Američani in Japonci, v prvi deseterici pa najdemo še Brazilce na 6., Francoze na 7., Argentince na 8., Kubance na 9. in Nemce na 10. mestu. Slovenci so bili v svetovni razvrstitvi doslej najvišje uvrščeni 24. junija 2021, ko so po zaključku Lige narodov v Riminiju zasedali 6. mesto.

Slovenske odbojkarice, ki jih te dni spremljamo v Zlati evropski ligi, na svetovni lestvici trenutno zasedajo 24. mesto. Slednje jih še vodi na svetovno prvenstvo prihodnje leto. Uvrstitev na odbojkarski mundial bi bila za naša dekleta zgodovinska prva.

Velja še omeniti, da je Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) športna zveza z največ državami članicami. Odbojko namreč organizirano igrajo v rekordnih 222 državah sveta. Sledita ji Mednarodna košarkarska zveza (FIBA) z 212 in Mednarodna nogometna zveza (FIFA) z 211 članicami. To je sporočila Ana Oblak. (konec)

Lestvica moški:

Lestvica ženske