21.06.2024 ob 00:52
Deli članek
Slovenci strli Kubo po petih nizih

 

Ljubljana (MOREL)- Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je drugo srečanje turnirja Lige narodov v Stožicah igrala proti reprezentanci Kube. Ta se je po pričakovanjih izkazala za zelo trd oreh, saj je Slovenija slavila s 3:2 (22, -20, 21, -19, 8).

Slovenija: Štern T. 21, Pajenk 11, Planinšič, Kozamernik 14, Toman, Bračko, Štalekar, Kovačič, Štern Ž., Ropret 3, Urnaut 11, Čebulj 17, Mujanović 1, Kržič. Selektor: Gheorghe Cretu.

Kuba: Masso Alvarez, Mergarejo Hernandez 1, Sanchez Bozhuleva 9, Concepcion Rojas 13, Thondike Mejias 2, Garcia Alvarez, Taboada Diaz, Simon Aties 13, Camino Martinez, Alonso Arce, Lopez Castro 19, Yant Herrera 20, Gorguet Salas, Charles Santana. Selektor: Jesus Angel Cruz Lopez.

Slovenski odbojkarji so si na torkovem srečanju z Argentino priigrali zmago in želeno vozovnico za olimpijske igre v Parizu, tokrat pa jim je nasproti stala še ena država špansko govorečega sveta - Kuba. Slovenci so pred domačimi navijači lovili novo zmago, saj so točke pomembne ne le za izhodišče na zaključnem turnirju Lige narodov, temveč tudi za razporeditev po skupinah na prihajajočih olimpijskih igrah. Na drugi strani Kuba še lovi vozovnico za Pariz, motiv pa je bil še toliko večji po bolečem porazu proti Srbiji, kjer so že vodili z 2:0, nato pa izgubili tekmo po petih nizih.

Tudi tokratno srečanje je postreglo z zelo iznenačenim bojem, kjer sta se ekipi borili v petih nizih. Prvi niz je pripadel Sloveniji s 25:22, drugi Kubancem s 25:20, tretji znova Sloveniji (25:21), četrti po maratonski igri Kubancem z 31:29, v odločilnem petem nizu pa so Slovenci stopili na plin in zmagali s 15:8. V slovenski reprezentanci je Tonček Štern dosegel 21 točk, 17 jih je dodal Klemen Čebulj, 14 Jan Kozamernik, po 11 Urnaut in Pajenk, tri je dosegel Ropret, eno pa Mujanović. V kubanski izbrani vrsti je bil najučinkovitejši Marlon Yant Herrera z 20 točkami. Slovenija je na svetovni jakostni lestvici trenutno na izjemnem tretjem mestu, najvišje doslej, pred njo sta le Poljska in Italija.

Na drugi tekmi elitnega turnirja Lige narodov, ki ta teden poteka v Ljubljani, je slovenski selektor Gheorghe Cretu tekmo začel s podajalcem Gregorjem Ropretom, korektorjem Tončkom Šternom, srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom, sprejemalcema Klemnom Čebuljem in Tinetom Urnautom ter prostim igralcem Janijem Kovačičem.

Slovenska reprezentanca je uspešno krenila v srečanje in si kmalu priigrala prednost s 7:3. Kubanci se niso predajali in zaostanek so uspešno znižali, vendar so Slovenci na krilih Tončka Šterna in po uspešnih blokih znova tekmecem ušli za pet točk (15:10). Pri vodstvu Slovenije za šest točk, so Kubanci zahtevali odmor, ki je obrodil sadove, saj so zaostanek nekoliko znižali. Niz je po napaki kubanskega igralca Thondika Meijasa pripadel Sloveniji.

V drugem nizu so mnogo bolje začeli Kubanci, ki so povedli s 7:1. Slovenski reprezentantje so kljub nekaj atraktivnim potezam neuspešno poskušali izenačiti, gostje pa so večino niza po zaslugi odličnih servisov, s katerimi so onemogočali izdelane napade Slovencev, vodili z varno prednostjo petih ali več točk, kolikor je bilo tudi ob koncu niza, ki ga je Kuba dobila s 25:20.

Tretji niz je bil zelo izenačen, ekipi sta se izmenjevali v vodstvu, izid pa je bil tudi večkrat poravnan, nazadnje pri rezultatu 17:17. Tonček Štern, Klemen Čebulj in Tine Urnaut so poskrbeli za vodstvo Slovenije, niz pa je domačim odbojkarjem pripadel po napaki kubanskega 208 centimetrov visokega zvezdnika Simona (25:21).

Četrti niz je prinesel maratonsko igro. Ekipi sta bili skozi celoten niz izenačeni, nobeni pa si ni uspelo priigrati občutnejše prednosti. V zaključek so bolje vstopili Kubanci, ki so vodili s 23:21, a varovanci Gheorgheja Cretuja so ob glasnem navijanju izenačili na 23:23. Čebulj je Slovenijo popeljal do vodstva s 24:23, a so Kubanci hitro izenačili in prešli v vodstvo. Ekipi sta se v napeti končnici borili za vsako točko. Ko je kazalo, da je Tonček Štern dosegel točko za izenačenje na 30:30, so Kubanci zahtevali video preverbo, ali je bil dotik mreže. Sodnik je dosodil napako slovenski ekipi, Kuba pa je niz dobila z 31:29.

V odločilnem nizu so Slovenci pred glasnimi tribunami stožiške dvorane v sredini niza naredili odločilno razliko, na koncu pa se po neuspešnem sprejemu Kube veselili zmage v nizu s 15:8.

Prihodnja tekma Slovencev, ki so si zagotovili že deveto zmago v letošnji Ligi narodov, bo v soboto ob 20.30, ko se bodo pomerili z Italijo.

Izjave po tekmi:

Gregor Ropret, reprezentant Slovenije: »Na srečo se je na koncu končalo dobro, pričakovali smo težko, težko borbo. Kubanci iščejo uvrstitev na olimpijske igre in vedeli smo, da bodo danes dali vse od sebe, da bodo pritiskali od začetka s servisom in napadom. Na trenutke so igrali neverjetno odbojko, takrat na žalost nismo imeli odgovora, ampak smo vztrajali, igrali svojo igro, dočakali njihove malenkostne padce v igri in spet pripeljali tekmo srečno do konca.«

Klemen Čebulj, reprezentant Slovenije: »Vedeli smo, da bo danes tekma zelo težka, saj so se Kubanci še borili za vstopnico za olimpijske igre. Igrali so zelo dobro in z izjemo drugega niza, ki ga nismo začeli najboljše, je bila tekma vseskozi izenačena. V petem nizu smo res pokazali našo pravo igro, tudi na račun kakšne napake več. A občasno je treba tvegati, da nam potem uspe priti do tiste točke več. Vedno si želimo pokazati najboljšo odbojko, ne glede na to, da smo že uvrščeni v Pariz. Želimo se uvrstiti čim višje na svetovni lestvici, da imamo potem v žrebu za skupine za olimpijske igre boljše izhodišče. Zato je vsaka tekma za nas zares pomembna.«

Tonček Štern, reprezentant Slovenije: »Danes nam je bilo težko, fizično je bila tekma zelo naporna. Tekme s Kubo so potem znane in res nam ni bilo lahko, ampak smo kljub temu še enkrat več pokazali, da ne popuščamo proti nikomur in da se je ta naša nepopustljivost obrestovala.«

To je sporočila Ana Oblak. (konec)