25.05.2023 ob 20:11
Deli članek
Slovenci ta vikend dvakrat z Nizozemci

 

Ljubljana (MOREL)- V deželi tulipanov slovensko reprezentanco čakata dve pripravljalni tekmi z domačo reprezentanco. Prvo tekmo bo v soboto gostilo mesto Doetinchem na vzhodu Nizozemske, nedeljsko pa Zwolle, ki leži okoli 80 kilometrov severneje. Obe se bosta začeli ob 16. uri.

"Na Nizozemskem želim videti tisto, kar smo igralcem govorili v dosedanjem delu priprav. Žogo želim na naši strani in da bomo mi tisti, ki bomo narekovali ritem. Za to bo potrebna dobra obramba, saj imamo v napadu kar nekaj fantov, ki znajo izkoristiti šibkosti tekmecev," pred odhodom na Nizozemsko, kamor se bo reprezentanca podala z ljubljanskega letališča, pove selektor Cretu.

Romunski strokovnjak na slovenski klopi bo v petek v zgodnjih jutranjih urah na pot popeljal 15 igralcev. Na spisku potnikov sta podajalca Uroš Planinšič in Gregor Ropret, sprejemalci Rok Bračko, Črt Bošnjak, Klemen Čebulj, Rok Možič in Tine Urnaut, korektor Tonček Štern, srednji blokerji Danijel Koncilja, Jan Kozamernik, Alen Pajenk in Sašo Štalekar ter prosta igralca Jani Kovačič in Žiga Kumer. Z ekipo bo odpotoval tudi Matej Kök, ki je po dogovoru s selektorjem reprezentančne priprave podaljšal do odhoda v klub v Južni Koreji.

Z začetkom tega tedna je selektor Cretu na pripravah reprezentance pozdravil še zadnja razpoložljiva izbranca, nekoliko preglavic pa mu povzročajo poškodbe. Žiga (udarec v glavo) in Tonček Štern (kolk) trenirata po prilagojenem programu zaradi poškodb iz končnic klubskih sezon, Gregor Pernuš okreva po težavah s stegensko mišico iz konca prvega tedna priprav, po udarcu v spodnji del hrbtenice pa je od sredine tega tedna na stranskem tiru Urban Toman.

Nizozemska se na svetovni jakostni lestvici nahaja štiri mesta nižje od Slovenije, ki je deveta. Olimpijska prvakinja iz leta 1996 je bila na zadnjem svetovnem prvenstvu 10., leto pred tem na prvenstvu stare celine pa peta.

"Že od prvega dneva selektor od nas zahteva zbranost in osredotočenost na vseh treningih. Časa za pripravo na prvo tekmovanje, ki bo že takoj izjemno pomembno za nas, namreč ni veliko. Od prvega treninga smo zelo napredovali in spoznali njegov sistem igre," pogled na dosedanje slabe tri tedne priprav strne Planinšič. Pred dvobojema z Nizozemci, ki bosta edina preizkusa pred začetkom nastopov v ligi narodov še dodaja: "Tekmi bosta pokazali, na kakšni ravni se trenutno nahaja naša pripravljenost za igro. Na treningu smo vsak dan boljši, približujemo se pravi pripravljenosti za tekme! Vsi se že veselimo obračunov proti Nizozemski. Verjamem, da ju bomo odigrali dobro."

Podajalec Calcit Volleyja je eden izmed šesterice potnikov na Nizozemsko, ki se na pripravah mudijo od prvega dne. Poleg njega so se uvodnega zbora udeležili še Bošnjak, Koncilja, Kovačič, Kumer in Bračko. Slednji na treningih vsakodnevno črpa novo znanje. "V veliko veselje mi je trenirati z reprezentanco in spoznavati novo raven odbojke. Kljub dosedanjim kratkim pripravam se je lahko s pravo osredotočenostjo od starejših, izkušenejših soigralcev marsikaj pobralo, predvsem pa od trenerja. Vredno je!" zadovoljstva ne skriva Bračko, ki pred odhodom na gostovanje skromno pristavi: "Moj cilj je, da kar najbolj pomagam ekipi. Če bom dobil priložnost za igro, jo bom skušal kar se da dobro izkoristiti, sicer pa bom čakal na naslednjo." 

Tekmi z Nizozemsko bosta kot nalašč, da Slovenci na njiju vidijo rezultate marljivega in trdega dela s treningov. "Že na Nizozemskem si želimo pokazati dobro igro, v njej pa uporabiti čim več idej in uresničiti zamisli trenerja v obrambi, pri sprejemu ter servisu, katerim se posvečamo na treningih. Na koncu nas seveda zanima zmaga, to je glavni cilj vsake tekme," pred tekmama na Nizozemskem doda Možič.

Reprezentanca se bo v domovino vrnila v ponedeljek. Isti dan bodo s treningi nadaljevali odbojkarji, ki bodo ostali v domovini, medtem ko bo reprezentanca s skupnim delom znova začela v sredo in tedaj vso pozornost posvetila začetku lige narodov. Uvodni turnir prvega dela omenjenega tekmovanja Slovence čaka v japonski Nagoji. Na Daljnem vzhodu se bodo sredo, 7. junija ob 8.00 po slovenskem času pomerili s Srbijo. Dan kasneje jim bo tri ure poprej nasproti stala Bolgarija, po dnevu premora pa se bosta ob 5.40 zvrstili še tekmi proti Franciji in Iranu.

PRIPRAVLJALNI TEKMI MOŠKE REPREZENTANCE

Sobota, 27. maj, ob 16.00 (Doetinchem, SaZa Topsporthal):
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA

Nedelja, 28. maja, ob 16.00 (Zwolle, Landstede Sportcentrum):
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA

To je sporočil Aljaž Močnik iz OZS. (konec)