11.08.2023 ob 23:46
Deli članek
Slovenija z drugo postavo boljša od Kameruna

 

Maribor (MOREL)- Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je po včerajšnji prepričljivi zmagi nad Egiptom danes v Mariboru s 3:2 (17, -21, -18, 20, 12) premagala še Kamerun, pri čemer selektor Gheorghe Cretu obračuna ni odigral s svojo udarno zasedbo.

Slovenija: Pajenk 1, Planinšič, Kozamernik 3,Toman, Bračko 11, Štalekar 10, Koncilja 9, Kovačič, Štern 5, Ropret 3, Urnaut, Čebulj 2, Možič 9, Mujanović 23. Selektor: Gheorghe Cretu.

Kamerun: Nsangou 2, Mbutngam 3, Djam, Kofane 4, Dolegombai 7, Pokem, Fossi, Bitouna 2, Badawe 7, Brahim, Monthe, Kody 22, Kavogo 10, Voukeng 6. Selektor: Jean Patrice Ndaki.

Slovenski selektor Gheorghe Cretu, ki danes ni mogel računati na poškodovanega Dejana Vinčića, je v igro poslal podajalca Gregorja Ropreta, korektorja Nika Mujanovića, sprejemalca Roka Možiča in Klemna Čebulja, srednja blokerja Alena Pajenka in Jana Kozamernika ter prostega igralca Janija Kovačiča.

Prvi točki slovenske vrste je z napadoma zagotovil Možič, v nadaljevanju sta blok in obrambo tekmecev prebila še Mujanović in Čebulj, ki je naše pri 7:5 prvič popeljal v vodstvo z dvema točkama naskoka. Razliko sta z blokom in asom za 10:6 povečala Mujanović in Kozamernik, strateg gostov Jean Patrice Ndaki je zahteval odmor. Sledili sta še točki Možiča in Pajenka z napadoma, Čebulj je prispeval blok za 14:9, zatem pa še napad za 17:12. Ob mreži se je ob tem dvakrat dobro znašel še Možič, Slovenci so končnico pri 20:14 začeli s šestimi točkami naskoka. V obrambi je bil vseskozi odličen Kovačič, novi točki Mujanovića iz protinapadov pa sta gostiteljem praktično že zagotovili zmago. Slednjo je pri 25:17 z napadom prinesel Kozamernik.

V drugem nizu je Cretu dodobra premešal svojo zasedbo. Priložnost so dobili srednja blokerja Sašo Štalekar in Danijel Koncilja, sprejemalec Žiga Štern in prosti igralec Urban Toman. Kamerunci so povedli z 2:4, z napadom Mbutngame in blokom Dolegombaija pa tudi s 5:8. Ropret in Štern sta z blokoma našo vrsto približala na 7:8, vendar pa so afriški odbojkarji, ki so v primerjavi s prvim nizom precej dvignili raven igre, vrnili z enako mero in pobegnili na 11:14. Cretu je zahteval odmor, po njem pa so njegovi varovanci na servis Šterna razliko stopili le na točko (15:16). Napake naših so znova omogočile Afričanom, da so se oddaljili na 16:19 ter prisilili slovensko klop v drugo prekinitev. Možič in Štalekar sta dobro igrala v napadu in našo reprezentanco približala na 19:20, vendar pa so si Kamerunci z bloki in protinapadi še enkrat zagotovili večje vodstvo in zatem tudi zmago z 21:25.

V tretjem nizu je Ropreta zamenjal Planinšič, Možiča Bračko, kamerunski strateg pa je vztrajal z udarno zasebo. V naši vrsti je bil pri zaključkih najuspešnejši Mujanović, ki je bil zaslužen za točko za 4:6, Koncilja je prebil blok gostov za 5:6, a so le-ti z napadi Kavogoja in blokom Dolegombaija povedli kar s 6:9. Po napaki naših so afriški predstavniki prišli že do vodstva z 8:12, nalet je z napadom na kratko prekinil Bračko. Na drugi strani mreže je točke še naprej nabiral razpoloženi Kavogo, Kody je napadel za 11:17, Cretu pa je svoje varovance poklical na klop. A gostje so bili še naprej prodorni v napadih, dobro so se tudi branili in prek Kodyja še povečali razliko (11:19).  Po drugi prekinitvi je naša vrsta prek Koncilje, Mujanovića in Bračka Slovenijo nekoliko približala tekmecem, vendar so ti vseeno povedli s 15:21 in prepričljivo slavili z 18:25.

Cretu je s svojo postavo vztrajal tudi v četrtem nizu, v katerem sta prve točke prispevala Bračko z napadom in Koncilja z asom, Štalekarju je uspel blok za 5:2, Mujanović pa je z napadom vknjižil točko za 8:6. Bračko je s protinapadom po še eni od vrste obramb Tomana povišal na 9:6, Ndaki je reagiral z odmorom, a je bil Mujanović zatem uspešen v bloku, še enega pa je dodal Bračko (13:7). A Kamerunci se niso predali, z borbeno igro v obrambi so razliko zmanjšali na 14:11 ter naš štab prisilili v prekinitev. Bračko je napadel za 17:13, Koncilja pa blokiral za 19:15. Štern je dobro serviral in Slovenijo z dvema asoma v končnico popeljal s šestimi točkami naskoka (21:15). Štalekarju je uspel blok za 23:17, drugo zaključno žogo za zmago s 25:20 pa je izkoristil Mujanović, ki je izsilil napako gostov.

Za dober začetek Slovencev v petem nizu je bil z napadom in asoma za 3:1 zaslužen Koncilja, točki za 6:5 je ob mreži dosegel Mujanović, pri 7:7 pa je Cretu vseeno posegel po odmoru. Koncilja in Bračko sta prebila blok Kameruncev za vodstvo z 10:8 in prekinitev na zahtevo Ndakija. As Badaweja je prinesel izenačenje na 10:10, Bračko je poskrbel za vodstvo z 12:11 in tudi s 14:12, Mujanović pa je niz zaključil s protinapadom za 15:12 in 3:2.

Slovenski odbojkarji, ki so šele dobro začeli priprave na evropsko prvenstvo, ki ga bodo med 28. avgustom in 16. septembrom skupaj gostili Italija, Bolgarija, Severna Makedonija in Izrael, bodo po prostem koncu tedna s treningi nadaljevali v Ljubljani. Pred odhodom v Varno pa jih čaka še nastop na prestižnem turnirju Wagnerjev memorial v Krakovu, kjer se bodo merili s Pojaki, Italijani in Francozi.

Nik Mujanović, reprezentant Slovenije: »Tudi sam sem bil zelo presenečen, da sem dobil toliko priložnosti za igro, saj še do včeraj nisem vedel, da bom sploh igral. Čeprav so fantje vsi bolj izkušeni od mene, se take stvari, kot so padci v igri, dogajajo. A pomembno je, da ne nehamo igrati in se spodbujamo. Tudi sam spodbujam, kolikor le imam energije. Na koncu smo se izvlekli, stopili smo skupaj in vse elemente naredili tako kot je treba, rezultat pa je bil zato očiten.«

Rok Bračko, reprezentant Slovenije: »Vsakič, ko pride mlad igralec na igrišče, skuša pokazati najboljše, kar v tistem trenutku zna. Je pa res, da je lažje, ko so ob tebi bolj izkušeni igralci, ki ti pomagajo. Se je pa včasih težko vključiti v novi sistem igre, ki ga prej nisi igral in zato sem vesel, da sem lahko del tega. Ko smo igrali mlajši igralci, na začetku nismo bili sproščeni, potem, ko nam je nekaj steklo, ko smo naredili nekaj stvari prav, pa je igra stekla in vse je bilo lažje. Iz vsake tekme se skušaš nekaj naučiti, ni vedno najlažje. Najbolj pomembno je to, da vztrajaš in pripelješ tekmo do tega, da zmagaš.«

To je sporočila Ana Oblak. (konec)