07.09.2023 ob 22:23
Deli članek
Slovenijo bo zastopala ekipa ŠD Ludus

ŠD Ludus

 

Ljubljana (MOREL)- Turški Balikesir bo od 5. do 8. oktobra prizorišče prvega evropskega klubskega prvenstva v odbojki na mivki, na katerem bomo spremljali tudi slovenske odbojkarje in odbojkarice. Ti bodo zastopali zmagovalca slovenskega prvenstva ŠD Ludus.

Evropska odbojkarska konfederacija (CEV) bo prvič izvedla klubsko tekmovanje v odbojki na mivki. Format tekmovanja bo precej podoben tistemu, ki so ga odbojkarji in odbojkarice na mivki vajeni iz Pokala narodov oz. kvalifikacij za olimpijske igre. Ekipe bodo z nastopi začele v skupinskem delu, ki mu bodo sledili še izločilni boji. Posamezno ekipo lahko sestavlja šest igralcev, ki tvorijo dva para. Vsak par bo v posameznem krogu odigral po en obračun, če bo rezultat izenačen, bo o zmagovalcih odločal zlati niz.

V letu 2023 bomo v tekmovanju Beach Volleyball European Cup spremljali le finale, v prihodnjih letih pa se bodo najboljši evropski klubi skozi sezono lahko merili na več turnirjih. »Z uvedbo novega tekmovanja, tokrat na klubski ravni, smo pri evropski zvezi želeli podaljšati sezono odbojke na mivki, katere glavnina se zaenkrat odvija med junijem in septembrom. Želimo si, da bi se aktivnosti odbojke na mivki v prihodnje odvijale tudi med oktobrom in februarjem. Klubsko prvenstvo za zdaj ni namenjeno vrhunskim ekipam, ki nastopajo v svetovni seriji, ampak predvsem tistim, ki na tako visoki ravni še ne morejo igrati. Tekmovanje bo imelo po mojem mnenju velik pomen za nadaljnji razvoj odbojke na mivki v Evropi, klubom, ki se s to panogo ukvarjajo, pa bo prineslo nove možnosti za promocijo, sponzorske dogovore in zanimanje mladih igralcev za to panogo. V klubskem tekmovanju bodo lahko nastopali tudi tujci, ki jih bodo potrdile panožne zveze, vendar bo morala biti posamezna ekipa vseeno sestavljena iz glavnine domačih igralcev. Nekatere države temu konceptu že sledijo na nacionalni ravni in upamo, da bo čim več interesa tudi za evropsko tekmovanje,« je dejal predsednik komisije za odbojko na mivki pri CEV Tomislav Šmuc.

Balikesir, ki bo prizorišče prvega evropskega klubskega prvenstva v odbojki na mivki, je v preteklih letih že gostil odmevne mednarodne turnirje, med drugim kvalifikacije za olimpijske igre in svetovno serijo Beach Pro Tour. V Turčiji bodo imeli pravico do nastopa klubi iz držav, ki so v letu 2023 izpeljali nacionalno tekmovanje. Med njimi bo tudi slovenski Ludus, ki se bo predstavil tako z žensko kot z moško ekipo. »Kot zmagovalci klubskega tekmovanja na državni ravni smo se odločili, da bomo z obema ekipama sodelovali na finalu v Turčiji, kjer bo predvidoma igralo do 12 klubov iz vse Evrope. Naš osnovni cilj je, da spoznamo konkurenco, da vidimo, kam po kakovosti sodimo in da po možnosti zmagamo kakšno od tekem. Želimo dobiti tudi uvid v delo klubov iz drugih držav in tudi na ta način postaviti smernice za naše nadaljnje delo,« je še pojasnil Šmuc, ki tudi vodi ŠD Ludus. To je sporočila Ana Oblak. (konec)