22.08.2023 ob 21:57
Deli članek
Slovenke brez izgubljenega niza odpravile Madžarke

 

Gent (MOREL)- Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se je na evropskem prvenstvu v Belgiji veselila prve zmage. Naša dekleta so prepričljivo, s 3:0 (19, 18, 16) odpravila Madžarke. Jutri jih čaka še zadnja tekma skupinskega dela tekmovanja proti Ukrajini.

Slovenija: Mlakar 11, Pogačar 1, Pucelj 13, Lorber Fijok 13, Zatković 2, Šiftar, Najdič 1, Velikonja Grbac, Milošič 15, Boisa, Mazej, Planinšec 7, Banko, Ramić. Selektor: Marco Bonitta.

Madžarska: Vezsenyi, Toth, Kump, Glemboczki 10, Torok, Nacsa-Pekarik 5, Berko, Nemeth 18, Kiss 4, Petovary 1, Pinter 1, Kertesz, Bosko 1, Laszlop. Selektor: Alessandro Chiappini.

Obračun z Madžarsko je bil za slovenske odbojkarice četrti na tem evropskem prvenstvu. Po pričakovanih porazih proti svetovnima velesilama Poljski in Srbiji ter dobri predstavi proti gostiteljici Belgiji, so si naša dekleta skušala priigrati prvo zmago. Selektor Marco Bonitta je spet nekoliko premešal svojo zasedbo in na igrišče poslal podajalko Saro Najdič, korektorico Izo Mlakar, srednji blokerki Sašo Planinšec in Niko Milošič, sprejemalki Loreno Lorber Fijok in Mašo Pucelj ter prosto igralko Katjo Banko.

Prvi točki na tekmi sta pripadli slovenski vrsti, še dve za vodstvo s 5:2 je s protinapadoma dosegla Pucljeva, ki je bila zaslužna tudi za vodstvo z 8:7. Milošičeva je z blokom nevarni madžarski korektorici Nemethovi poskrbela za 9:7 v korist Slovenije ter prispevala še as za 11:8. Lorber Fijokova je s protinapadom povišala na 12:8 in izsilila odmor, po katerem je posegel nekdanji slovenski selektor Alessandro Chiappini. Planinščeva je varala za 15:12, Milošičeva zatem za 16:13. Sledila je dvojna menjava, v igro sta prišli Eva Pogačar in Eva Zatković. Po napadu Lorber Fijokove za 18:14 je Chiappini zahteval še eno prekinitev, a so naša dekleta nadaljevala v enakem ritmu ter po asu Milošičeve končnico začela s petimi točkami naskoka (20:15). Planinščeva je vknjižila blok za 22:16, Mlakarjeva, ki se je skupaj z Najdičevo vrnila v igro, pa napadla za 23:18. Drugo zaključno žogo za 25:19 je izkoristila Pucljeva.

Za dober začetek drugega niza in vodstvo s 4:1 sta z napadi in blokom poskrbeli Mlakarjeva in Pucljeva. Slovenke nato niso izkoristile napadov in tekmicam dopustile preobrat, a so po bloku Milošičeve s 6:5 spet vodile naše odbojkarice. Milošičeva je blokirala tudi za 9:8, še en blok za 11:10 pa je uspel Planinščevi. Na 12:12 smo spremljali novo izenačenje, Mlakarjeva je z varanjem za 13:12 našim prinesla točko naskoka, Pucljeva je s protinapadom prebila blok tekmic za 16:14, Zatkovićeva, ki je dobila priložnost, pa je blokirala za 18:15 in odmor na željo Chiappinija. Po njem je as zabeležila Pogačarjeva, ki jo je Bonitta prav tako poslal v igro. Točki za miren začetek končnice sta z blokom oz. protinapadom dosegli Milošičeva in Lorber Fijokova (21:16). Do konca niza sta se z blokom in napadom izkazali tudi Zatkovićeva in Milošičeva, po dveh napakah Madžark pa so naša dekleta prišla do zmage s 25:18.

Mlakarjeva z napadom, Planinščeva z blokom in Lorber Fijokova z asom so Sloveniji v tretjem nizu prinesle vodstvo s 4:3, po napaki svojih varovank pa je madžarski strateg že posegel po odmoru. Madžarke so grešile tudi v nadaljevanju, njihov blok pa je za 9:5 prebila Mlakarjeva. Najdičeva je najprej dobro zaposlila Pucljevo, zatem še Lorber Fijokovo, ki je dvakrat zapored napadla za 13:7. Sledili sta še dve zaporedni točki Mlakarjeve in ena Lorber Fijokove, po njej je Chiappini pri 8:16 poizkusil z drugo prekinitvijo. Pucljeva z napadi in Milošičeva z blokom za 20:11 sta praktično že zapečatili usodo tekmic, točki za 23:12 sta dodali še Zatkovićeva z napadom in Lorber Fijokova z blokom. Slovenska napadalka je poskrbela tudi za zadnjo točko za 25:16 in prvo slovensko slavje v Gentu.

Slovenske odbojkarice bodo zadnji obračun skupine A igrale v sredo, ko se bodo ob 17. uri v Gentu pomerile še z Ukrajino. To je sporočila Ana Oblak. (konec)