05.12.2023 ob 15:51
Deli članek
Slovenke na visokem drugem mestu

Slovenske paraodbojkarice

Slovenija (MOREL)- Evropska zveza za paraodbojko (PVE) je objavila najnovejše lestvice. Na njih je zelo visoko uvrščena naša ženska izbrana vrsta, ki zaseda drugo mesto, moška reprezentanca pa je na prav tako visokem 10. mestu. Slovenske paraodbojkarice, ki v zadnjih letih nizajo izjemne dosežke, letošnje leto pa so kronale s srebrnim odličjem na evropskem prvenstvu v Italiji, v razvrstitvi zaostajajo le za evropskimi prvakinjami Italijankami, ki imajo skoraj neulovljivo prednost. Na tretjem mestu so Nemke, v prvi deseterici pa najdemo še Ukrajinke, Poljakinje, Madžarke, Hrvatice, Francozinje, Rusinje in Britanke.

V moški konkurenci lestvico najboljših desetih reprezentanc zaključujejo Slovenci, ki smo jih v tem letu spremljali v srebrni evropski ligi in na evropskem prvenstvu. Na vrhu razvrstitve je reprezentanca Bosne in Hercegovine, druga je Hrvaška, tretja pa Nemčija. Pred slovensko vrsto so še Poljska, Ukrajina, Srbija, Latvija, Turčija in Italija.

Lestvice za paraodbojko na mivki je PVE objavila že avgusta. Na njih so slovenski predstavniki prav tako odlični. V odbojki na mivki sede namreč prva tri mesta zasedajo Lena Gabršček, Tija Vrhovnik in Senta Jeler, moška zasedba Matic Keržan, Sebastjan Osrečki in Matjaž Majdič pa se nahaja na visokih tretjem in petem mestu, pred njimi so le paraodbojkarji Latvije. Jordana Jakina, Tomija Jakšo in Mitjo Miklavca na lestvici odbojke na mivki stoje najdemo na 19. mestu, najuspešnejši so Poljaki, Italijani in Slovaki.

Na klubski lestvici, objavljeni po koncu klubske sezone julija letos, so na prvem mestu odbojkarice Robusta iz Šempetra, na drugem mestu je italijanski Dream Volley Pisa, na tretjem pa madžarski Mozdulj MS. Pri moških so si naslov klubskih prvakov priigrali OKI Fantomi iz Sarajeva, pred še enim moštvom iz BIH, SKISO Sinovi Bosne Lukavac, tretja pa je srbska OKI Banja Luka. Slovenski Robust Šempeter se nahaja na 6. mestu. To je sporočila Ana Oblak. (konec)