26.05.2024 ob 21:48
Deli članek
Slovenke namučile favorizirane Čehinje

Čehinje so bile premočne/foto CEV

Maribor (MOREL)- Slovenske odbojkarice so se na četrti tekmi Zlate evropske lige v Mariboru zelo dobro upirale favoriziranim Čehinjam, ki so odpor borbenih Slovenk strle po štirih nizih in slavile z 1:3 (-16, 20, -21, -21) ter našim dekletom ob eni zmagi zadale tretji poraz. Tretji turnir bo prihodnji konec tedna v Bratislavi.

Slovenija: Pucelj 3, Lorber Fijok 19, Zdovc Sporer, Šiftar 8, Najdič, Velikonja Grbac 9, Filipič, Mazej, Markovič 17, Planinšec 9, Gornjec Hodnik, Halužan Sagadin 2, Ramić, Cikač. Selektor: Alessandro Orefice.

Češka: Kneiflova 2, Pavlova 4, Havelkova 18, Bukovska, Koulisiani 6, Digrinova, Valkova 3, Dostalova, Mljenkova 8, Faltinova 6, Grabovska, Orvosova 18, Brancuska, Blazkova. Selektor: Ioannis Athanasopoulos.

Slovenske odbojkarice so se po srečanju s Špankami na uvodni tekmi turnirja v Mariboru pred domačimi navijači pomerile še s Čehinjami, ki veljajo za ene prvih favoritinj za zmago v letošnji Zlati evropski ligi. Pred obačunom v Lukni je češka izbrana vrsta pod vodstvom Ioannisa Athanasopoulosa zabeležila zmage nad Avstrijo, Romunijo in Španijo, Slovenke pa so bile doslej uspešnejše od Estonk, izgubile pa so z Ukrajinkami in Špankami.

Slovenski selektor Alessandro Orefice je na igrišče poslal podajalko Saro Najdič, korektorico Niko Markovič, srednji blokerki Sašo Planinšec in Mirto Velikonja Grbac, sprejemalki Loreno Lorber Fijok in Žano Zdovc Sporer ter prosto igralko Anjo Mazej. Uvodni točki obračuna sta pripadli Čehinjam, Planinščeva je z močnim napadom poravnala na 2:2, napaka tekmic pa je Slovenkam pri 3:2 prinesla prvo vodstvo. Planinščeva je poskrbela za izenačenje na 6. točki, Markovičeva pa je varala za vodstvo s 7:6 in 8:7. Na drugi strani mreže je vračala Mlejnkova, dobra igra v protinapadih in bloku, predvsem Havelkove, pa je gostje popeljala do vodstva z 8:12. Orefice se je odločil za prvi odmor, po katerem je najprej točko z napadom dosegla Velikonja Grbac, ki je po dobrem servisu Zdovc Sporerjeve dodala še blok za 10:12. Na servis Valkove so tekmice spet pobegnile (11:17), nalet je z varanjem na kratko prekinila Planinščeva. Orefice je namesto Zdovc Sporerjeve v napad poslal Šiftarjevo, ki je zaostanek znižala na 14:20, Markovičeva pa na 16:21. Na igrišče sta z dvojno menjavo prišli še Halužan Sagadinova in Ramićeva, a to ni zmotilo ritma Čehinj, ki so slavile s 16:25.

Drugi niz je z asom začela Lorber Fijokova, a je Koulisiani z dobro igro ob mreži poskrbela za preobrat (1:3). Asa Planinščeve in Markovičeve ter pred tem še blok Velikonje Grbac so naša dekleta pripeljali do vodstva s 7:4, Athanasopoulos pa je takoj reagiral z odmorom, po katerem je sledil še dober napad Markovičeve. Dva zaporedna asa Orvošove sta nasprotnice približala na le točko zaostanka (10:9), Orefice je spet poizkusil s Šiftarjevo in na mestu proste igralke s Cikačevo, Orvošova pa je kljub temu izenačila na 11:11. Slovenke so se še naprej borile ter prek Velikonje Grbac ušle na 14:12, Mljenkova z napadom in Havelkova z asom pa sta zrežirali nov preobrat za 14:15. Halužan Sagadinova, ki je prav tako dobila priložnost, je dobro podajo poslala proti Velikonji Grbac, ki je prebila blok tekmic za 18:16, sledili sta še točki Lorber Fijokove za 20:17 ter prekinitev na zahtevo češke klopi. Nova točka Lorber Fijokove z napadom in blok Planinščeve sta naše popeljala na 22:17, varanje Halužan Sagadinove po odmor na željo Oreficeja pa na 23:19. Fijok Lorberjeva je napadla za zaključno žogo pri 24:19, drugo je z varanjem za 25:20 izkoristila Markovičeva.

V tretjem nizu so si naša dekleta privoščila tri zaporedne napake, po bloku Orvošove za 1:5 pa je Orefice, ki je niz začel s Halužan Sagadinovo, Šiftarjevo in Cikačevo, posegel po prekinitvi. Slovenke so bile še naprej nezbrane in so tekmicam z napakami podarjale točke (1:7). Markovičeva je nato le prebila češko obrambo, prav tako Šiftarjeva za 3:7 in Lorber Fijokova za 5:9. Odlična igra naših deklet v obrambi ter iznajdljivost Lorber Fijokove ob mreži je Slovenke pripeljala do treh zaporednih točk za 9:11, nato pa niso zaključile napadov, zato so Čehinje naskok še enkrat povečale na pet točk (10:15). Po dveh točkah Markovičeve in dveh Lorber Fijokove, ki ju je dosegla po dobrih servisih Halužan Sagadinove, so se naša dekleta gostjam približala na 14:15, grška klop pa je zahtevala prekinitev. Po njej je Pavlova v težave spravila slovenske sprejemalke in soigralkam omogočila protinapada za 14:17, po bloku za 16:20 pa je Orefice poizkusil z odmorom. Velikonja Grbac je varala za 17:20, Markovičeva pa vknjižila as za 18:20. Prodorni Havelkova in Orvošova sta skrbeli za točke Čehinj v končnici, v kateri se je slovenski strateg odločil za dvojno menjavo (Pucelj- Halužan Sagadin/ Najdič-Markovič). Pucljeva je dvakrat zapored uspešno napadla za 20:22 ter tudi za 21:23. Napaka naših na servisu je gostjam prinesla zaključno žogo pri 21:24, protinapad za zmago z 21:25 pa je zaključila Faltinova.

Tri napake Čehinj in as Lorber Fijokove so slovensko vrsto pripeljali do vodstva s 4:0, varanje Šiftarjeve pa do 5:1. Za slovenske točke sta skrbeli Markovičeva in Šiftarjeva (8:3), nato pa se je našim nekoliko zaustavila igra v napadu, kar so nasprotnice s pridom izkoristile in se približale na 8:5, pomembno točko je z napadom za 10:5 dosegla Lorber Fijokova. A po dveh napakah naših deklet in dveh dobrih servisih Havelkove se je prednost stopila, še ena napaka Slovenk pa je pomenila izenačenje na 11. točki. Serijo Čehinj je z napadom prekinila Lorber Fijokova, zatem pa so gostje pri 12:13 prvič prešle v vodstvo. Pri 14:14 je Orefice spet izkoristil dvojno menjavo s konca tretjega niza, po njej pa so si njegove varovanke z varanjem Šiftarjeve priigrale preobrat (15:14). Faltinova je s servisom spet pritisnila na naše sprejemalke, po treh zaporednih točkah pa so Čehinje povedle s 15:17. Lorber Fijokova je bila zaslužna za novo izenačenje na 18. točki, a so gostje izkoristile izkušnje in na servis Valkove spet povečale razliko (18:21). Slovenski selektor je zahteval odmor, po novi točki tekmic pa v igro vrnil Markovičevo in Halužan Sagadinovo. Planinščeva je prispevala blok za 19:23, Lorber Fijokova napad za 21:24, nato pa so Čehinje izkoristile napad za zmago z 21:25 in 1:3.

Tretji in tudi zadnji turnir rednega dela Zlate evropske lige bodo naše odbojkarice čaka 1. in 2. junija, ko se bodo v Bratislavi pomerile s Švedsko in Slovaško. Najboljše možnosti za uvrstitev na zaključni turnir, ki bo 15. in 16. junija na Češkem, imajo ob gostiteljicah za zdaj še Belgijke in Ukrajinke, boj za četrto mesto na finalu pa je za zdaj še odprt. To je sporočila Ana Oblak. (konec)