09.08.2023 ob 22:24
Deli članek
Slovenke odpravile tekmice iz Azerbajdžana

Slovenija - Azerbajdžan/ Foto: Aleš Oblak

Maribor (MOREL)- Slovenske odbojkarice so na prvi pripravljalni tekmi premagale Azerbajdžan! Naša dekleta so bile od tekmic boljša s 3:1 (-22, 14, 21, 12). Drugi obračun, tokrat tudi pred navijači, jih čaka v četrtek, ob 17.45, v Mariboru.

Slovenija: Mlakar 9, Pogačar, Pucelj 10, Lorber Fijok 20, Zatković 3, Šiftar, Najdič 2, Velikonja Grbac 5, Milošič 3, Boisa, Mazej, Planinšec 9, Kukman, Banko, Ramić 7. Selektor: Marco Bonitta.

Azerbajdžan: Ruban 14, Alijeva O. 5, Abdulazimova 2, Karčenko, Kondratjeva, Bašnakova 6, Mertsalova 4, Imanova, Besman, Karimova, Rahimova 10, Ališanova, Alijeva B., Stepanenko 2, Kiriljuk 10. Selektor: Eldar Jusubov.

Slovenske odbojkarice so tekmo proti Azerbajdžankam, s katerimi so se v lanskih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo pomerile dvakrat in obakrat zmagale, začele v zasedbi Sara Najdič, Iza Mlakar, Saša Planinšec, Nika Milošič, Lorena Lorber Fijok, Maša Pucelj in Katja Banko. Boljši uvod je uspel gostjam, ki so povedle z 0:2 in 2:4, potem pa je Planinščeva z dvema blokoma in napadom naše popeljala do izenačenja na 6:6. Ekipi, ki sta v zadnji fazi priprav na evropsko prvenstvo, sta bili poravnani še na 8:8, nato pa Slovenke niso zaključile napadov, na drugi strani mreže pa sta bili v protinapadih za 11:14 uspešni Rubanova in Rahimova, sicer prva zvezdnica azerbajdžanske vrste. Varovanke Eldarja Jusubova so še naprej igrale dobro in ušle tudi že na 12:17, nato pa je bila v protinapadih trikrat zapored prodorna Lorber Fijokova in Slovenijo pripeljala le na dve točki zaostanka, na 16:18. Svoje sta ob mreži dodali še Milošičeva in Mlakarjeva (20:22), v zaključku pa so tekmice unovčile svoje izkušnje in prej Kiriljukove prišle do zmage z 22:25.

V drugem nizu so bile najprej boljše Slovenke, ki so prek Planinščeve povedle z 2:0, Pucljevi je uspel as za 5:2, Planinščevi pa nov blok za 7:3. Azerbajdžanke so z veliko napakami na servisih našim odbojkaricam omogočale, da so ohranjale razliko in pri 10:4 povedle s šestimi točkami naskoka. Točke je z napadi zatem znova prispevala Lorber Fijokova, v obrambi sta dobro igrali Najdičeva in Bankova, Mlakarjeva pa je s protinapadom za 13:8 prebila blok nasprotnic. Razlike Slovenke v drugi polovici niza sprva niso mogle povečati. Rahimova je še dosegla as za 17:12, nato pa so naša dekleta na servis Najdičeve nanizala novo serijo točk. Ob mreži sta se izkazali Planinščeva in Lorber Fijokova, ki ji uspel tudi blok za 21:13. V končnici je bila v napadu nezaustavljiva še Velikonja Grbac, ki je uspešno zamenjala Milošičevo, Slovenke pa so tekmicam prepustile le še točko ter slavile s 25:14.

V tretjem nizu sta dva zaporedna napada Maše Pucelj domačim hitro zagotovila vodstvo s 5:2, vendar pa je sledil tudi padec zbranosti, tri zaporedne napake pa so Azerbajdžankam prinesle preobrat za 7:8. Slovenski strateg Marco Bonitta se je odločil za odmor, a so gostje ostale v ospredju. Lorber Fijokova je našo vrsto približala na 10:11, Planinščeva je z blokom poravnala na 11:11, po napakah Rahimove in Alijeve ter dveh zaporednih točkah Lorber Fijokove, ko so se Slovenke na servis Najdičeve tudi zelo dobro branile, pa je naša vrsta že vodila s 15:11. Slovenski niz se je zaključil pri 17:11, ko je Bašnakova zaključila enega od napadov. Sledili sta še dve točki gostij, a je zatem dvakrat dobro napadla Mlakarjeva za 20:15. Bonitta je moral pri 20:17 reagirati s prekinitvijo, Zatkovićeva, ki je v igro z dvojno menjavo vstopila skupaj s Pogačarjevo, pa je prispevala pomembno točko za 21:17. Slovenke so bile še naprej odlične v obrambi, Planinščeva pa je s protinapadom prinesla prvo zaključno žogo pri 24:19. Napaka gostij je pomenila zmago naših s 25:21.

V četrtem nizu je Bonitta priložnost za igro namesto Puceljevi ponudil Ramićevi, na igrišče pa se je vrnila Milošičeva, ki je zamenjala Planinščevo. Ramićeva se je hitro izkazala in bila najbolj zaslužna, da je Slovenija povedla s 7:3. Z dobrimi obrambami sta navdušili še Lorber Fijokova in Bankova, protinapada je izkoristila Velikonja Grbac. Na servis Milošičeve je našim dekletom uspel nov niz točk, ki se je zaključil pri 16:8. Na igrišče sta zopet prišli Pogačarjeva in Zatkovićeva, prodorna Ramićeva pa je prispevala še en napad, tokrat za 19:9. Velikonja Grbac je nadaljevala z dobro predstavo ob mreži in poskrbela za dve točki ter vodstvo z 22:10. Pucljeva je napadla za 23:11, po dobri podaji Pogačarjeve je Milošičeva zagotovila zaključno žogo pri 24:12, naša dekleta pa so se po napaki gostij veselila zmage s 25:12 in 3:1.

Slovenija in Azerbajdžan se bosta spet srečala v četrtek v Mariboru, kjer bo na sporedu tudi obračun moških reprezentanc Slovenije in Egipta. Odbojkarski spektakel, ki prinaša tudi slovo dolgoletnega reprezentanta Mitje Gasparinija, se bo v Dvorani Tabor začel ob 17.45. Vstopnice so še na voljo na prodajnih mestih Eventima, kupiti pa jih bo moč tudi na blagajni dvorane neposredno pred začetkom tekem.

Marco Bonitta, selektor Slovenije: »Na splošno sem zelo zadovoljen, saj smo zmagali in igrali dobro, še posebej od drugega niza pa vse do konca tekme. Vendar pa se moram pogovoriti s svojo ekipo, saj zadnjih tekem ne začenjamo dobro, ne igramo na naši ravni, še posebej na servisu in tudi v napadu. Moram preveriti, zakaj se to dogaja in naslednje tekme moramo takoj začeti z igro na najvišji ravni.«

Maša Pucelj, reprezentantka Slovenije: »Mislim, da smo v prvem nizu potrebovale nekaj časa, da smo še v živo videle, kako igrajo nasprotnice in se jim prilagoditi. Morda smo bile tudi nekoliko živčne. A v naslednjih treh nizih nam je steklo, naredile smo tisto, kar smo si zadale. Dobro smo igrale v bloku in obrambi in tudi v napadu nam je steklo. Igrale smo tako, kot smo se dogovorili.«

Mirta Velikonja Grbac, reprezentantka Slovenije: »Mogoče smo tekmo začele nekoliko zadržano, a smo potem po enem od odmorom stopile na parket s precej večjo odločnostjo. Odločile smo se, da bomo zmagale. Igrale smo z užitkom in z željo po zmagi in to se nam je tudi obrestovalo.«

To je sporočila Ana Oblak. (konec)