29.03.2024 ob 10:51
Deli članek
Slovenke po vozovnico za Pariz

Ljubljana (MOREL)- Slovenska ženska izbrana vrsta v odbojki sede se v soboto odpravlja na dolgo pot v kitajsko mesto Dali, kjer se bo udeležila kvalifikacijskega turnirja za paralimpijske igre. V Pariz bo odpotovala le najuspešnejša reprezentanca. Slovenske paraodbojkarice bodo v Daliju lovile svoj četrti nastop na paralimpijskih igrah. Doslej smo jih spremljali leta 2004 v Atenah, kjer so bile četrte, leta 2008 v Pekingu, kjer so prav tako osvojile četrto mesto ter leta 2012 v Londonu, kjer so bile šeste.

Priprave so se, kot je to že stalna praksa v zadnjih letih, odvijale v trening centru v Braslovčah. Selektor Simon Božič je za veliki finale štiriletnega cikla v izbrano vrsto vpoklical naslednje igralke: kapetanko Leno Gabršček, Tijo Vrhovnik, Klaro Vrabič, Miro Jakin, Valentino Brik, Suzano Ocepek, Jano Ferjan, Barbaro Kocmur, Vesno Pogačar in Sašo Kotnik Hren. Strokovni štab pa sestavljajo še pomočnika trenerja Danica Gošnak in Branko Mihorko ter fizioterapevt Stefan Knežević.

Trimesečno zaključno pripravljalno obdobje se je končalo s tremi pripravljalnimi tekmami z aktualnimi evropskimi prvakinjami, Italijankami, selektor Božič je bil s prikazanim zelo zadovoljen: »Priprave smo oddelali maksimalno in po najboljših močeh, cel program smo izpeljali po planu. Punce so dobro sledile navodilom in načinu treninga. V nedeljo smo z vikend pripravami v Italiji, kjer smo testirali formo, zaključili ciklus priprav, ki je trajal tri mesece. Dobili smo potrditev za našo postavitev oz. sistem igre, ki ga bomo uporabili na turnirju na Kitajskem. Z aktualnimi evropskimi prvakinjami Italijankami smo odigrali tri zelo izenačene tekme. Na odhod na Kitajsko smo dobro pripravljeni, cilj pa je, da se bomo borili za prvo mesto.«

Slovenski strateg je pred odhodom na Kitajsko ocenil še konkurenco: »Kar se tiče tekmic se bodo za prvo in tudi edino mesto, ki vodi v Pariz, po naših izkušnjah borile štiri reprezentance. Poleg Slovenije še Ukrajina, Nemčija in po moji oceni tudi Iran, ki se je na turnir prijavil v zadnjem trenutku. Tudi druge nasprotnice bodo neugodne. Japonke in Tajke slabo poznamo, medtem ko so Mongolke svoj nastop pred dnevi odpovedale. Z Japonkami smo se nazadnje merili pred osmimi leti, zato je težko oceniti, na kakšni ravni so, a nekaj informacij bomo zagotovo pridobili skozi posnetke tekem azijskega prvenstva.«

Slovenske reprezentantke v odbojki sede so že velikokrat dokazale, da so kos izzivom in pritiskom. To potrjujejo tudi rezultati, ki so jih dekleta nizala v zadnjem obdobju. Vrhunec je bila zagotovo srebrna medalja na lanskem oktobrskem evropskem prvenstvu. Tudi zato je kapetanka reprezentance Lena Gabršček pred kvalifikacijami dobro razpoložena: „Z ekipo že res komaj čakamo, da prispemo na Kitajsko in na igrišču pokažemo vse, kar znamo. Zelo sem zadovoljna z zadnjim ciklom priprav, ki smo jih izvajali v trening centru v Braslovčah. Vem, da smo odlično pripravljene in igramo na res visoki ravni. Dejstvo je, da bodo na turnirju visoko motivirane vse ekipe in da nas čakajo res naporne kvalifikacije, tako fizično kot psihično. Na igrišču bomo na vsaki tekmi vsi dali vse od sebe in prepričana sem, da bomo kos izzivu.”

Na paralimpijski turnir v Parizu so sicer že uvrščene Brazilija, Kanada, ZDA, Kitajska, Francija, Ruanda in Italija. To je sporočil Darko Đurić iz OZS. (konec)