10.08.2023 ob 21:49
Deli članek
Slovenke v drugo klonile proti Azerbajdžanu

Slovenija- Azerbajdžan /foto Foto: Aleš Oblak

 

Maribor (MOREL)- Slovenske odbojkarice so se pred bližajočim se evropskim prvenstvom v mariborski dvorani Tabor predstavile športnim navdušencem. Na pripravljalni tekmi so morale po petih nizih priznati premoč Azerbajdžanu. Za izbranke slovenskega selektorja Marca Bonitte je bila to druga tekma z Azerbajdžankami, katere so za zaprtimi vrati ugnale že v sredo v Ljubljani. Tedaj se je obračun končal s 3:1.

Pred odhodom na evropsko prvenstvo, ki ga bodo Slovenke začele čez osem dni proti Ukrajini v belgijskem Gentu, se bodo ta vikend v Ljubljani še dvakrat pomerile s hrvaško izbrano vrsto. Obe tekmi bosta zaprti za javnost.

Enega zadnjih preizkusov pred tretjim nastopom je slovenska reprezentanca začela s korektorico Izo Mlakar, sprejemalkama Mašo Pucelj in Loreno Lorber Fijok, srednjima blokerkama Sašo Planinšec - pred tekmo je prejela priznanje Odbojkarske zveze Slovenije za najboljšo slovensko odbojkarico v letu 2022 - in Mirto Velikonjo Grbac ter podajalko Saro Najdič, ki jo je menjala prosta igralka Katja Banko.

Slovenske odbojkarice so v tekmo vstopile izjemno odločno. Prvo lepšo prednost so si zagotovile z asom in dobrim servisom Pucelj za 8:4, a to odpora Azerbajdžank ni zlomilo, saj so se te v nadaljevanju dvakrat približale le na točko zaostanka, nazadnje po napaki slovenske obrambe za 9:10. A sledil je odličen odgovor Slovenk, ki so z napadom Mlakar, napako tekmic in blokom Planinšič prednost znova vrnile na štiri točke (13:9).

V nadaljevanju se je po napaki slovenske obrambe Azerbajdžan še približal na 14:11, a sledil je nov odličen odziv slovenskih odbojkaric. Te so azerbajdžanskim sprejemalkam povzročale nemalo težav. Po odličnem servisu Pucelj in uspešnem nasprotnem napadu Lorber Fijok so razliko povišale na šest točk (19:13) in jo uspešno zadrževale. Velikonja Grbac je z blokom in uspešnim napadom poskrbela, da je Slovenija izkoristila že prvo zaključno žogo za končnih 25:16.

Potem ko so Slovenke v uvodnem nizu izredno suvereno opravile delo, jim je v nadaljevanju popustila osredotočenost. Na uvodu drugega niza so nekajkrat povedle za dve točki. Po uspešnem napadu Planinšec je Slovenija še vodila z 10:9, nato pa sta zaporedni napaki slednje Azerbajdžan spustili v ospredje (12:10). Po polminutnem odmoru so Azerbajdžanke servis poslale v mrežo, po dobri obrambni reakciji Mlakar pa je Pucelj izid poravnala na 12:12. A gostje so za tem znova stopile v ospredje, zasuka pa nista prinesla niti menjavi korektorice in podajalke, ko sta v igro vstopili Eva Zatković in Eva Pogačar. Po težavah Slovenije pri sprejemu je Bonitta v igro vrnil Mlakar in Najdič, a so razigrane tekmice napravile delni niz 4:1, se oddaljile na 22:16 in zanesljivo izid poravnale na 1:1 (25:20).

Prevlado so Azerbajdžanke nadaljevale tudi v tretjem nizu in povedle z 10:6. Bonitta je v igro takrat znova poslal Pogačar, ki je s soigralkami na igrišču vzpostavila ravnotežje in počasi začela topiti zaostanek. Z uspešnim napadom in asom Planinšec je Slovenkam uspelo izid poravnati na 12:12. V nadaljevanju je slovenska obramba dvakrat vzdržala poskuse tekmic, v tretje pač ne, s čimer so slednje povedle s 15:14. A to je bilo njihovo zadnje vodstvo v tretjem nizu. Slovenija je na krilih Lorber Fijok začela in z blokom Planinšec končala niz štirih zaporednih točk, katere je izkoristila za skok v ospredje (19:15), na raznovrstno igro gostiteljic pa nato Azerbajdžanke do konca tretjega dela niso našle odgovora (25:17).

Slabše so slovenske odbojkarice vstopile tudi v četrti niz. Azerbajdžanske tekmice so namreč s pridom izkoriščale njihove napake in povedle z 10:4. Bonitta je tedaj potek skušal preobrniti s sprejemalko Iso Ramić, kasneje pa na igrišče vrnil še Zatković in Najdič. Slovenija je skozi celoten čas lovila tekmice in se jim do končnice nekajkrat približala na dve točki zaostanka (18:20, 19:21, 20:22). Azerbajdžan si je z uspešnim napadom in blokom zagotovil štiri zaključne žoge. Prvi dve so Slovenke preko Lorber Fijok izničile, tretje ne več (22:25).

V odločilnem petem nizu so športni navdušenci uvodoma spremljali izenačen obračun, takoj po menjavi strani pa je Azerbajdžan ušel na 7:12. Sredi niza slednjega s 5:0 je Bonitta poskušal nalet tekmic zajeziti z odmorom, v naslednjih točkah pa na igrišče poslal Pucelj in Mlakar. Po zaslugi izvrstnega serviranja Najdič, ki je tekmicam povzročila nemalo težav na sprejemu, se je Slovenija prebila do izenačenja na 13:13, kasneje z napadom Mlakar izid poravnala še na 14:14, z uspešnim napadom in blokom pa so Azerbajdžanke tehtnico vendarle prevesile na svojo stran.

V dresu Slovenije je bila z 20 točkami najuspešnejša Mlakar, eno manj je dodala Lorber Fijok, po ducat pa srednji blokerki Planinšec in Velikonja Grbac, ki sta skupaj prispevali sedem izmed 11 blokov Slovenk.

Saša Planinšec, kapetanka slovenske reprezentance:"Žalostna sem, da nismo uspele pripeljati peti niz v našo korist in zmagati pred našimi navijači. Vseeno sem vesela, da smo se v težkih trenutkih uspele vrniti v igro, kar nam je manjkalo na prejšnjih preizkusih. Vseeno se v naši igri še pojavljajo nihanja, za katera upam, da jih do začetka evropskega prvenstva odpravimo."

Iza Mlakar, slovenska reprezentantka: "V prihodnje bomo morale biti bolj agresivne pri bloku in v obrambi ter odpraviti nihanja v igri. Verjamem, da nam bo to do začetka evropskega prvenstva uspelo. Do tedaj nas čakata še dve pripravljalni, na katerih verjamem, da bomo popravile tudi vtis iz te tekme."   

PRIPRAVLJALNA TEKMA

Maribor (dvorana Tabor), četrtek, 10. avgusta:
SLOVENIJA : AZERBAJDŽAN 3:2 (16, -20, 17, -22, -14)
Slovenija: Mlakar 20, Pogačar 3, Pucelj 7, Lorber Fijok 19, Zatković, Šiftar, Najdič , Velikonja Grbac 12, Milošič, Boisa, Mazej, Planinšec 12, Kukman, Banko, Ramić 6.

To je sporočila Ana Oblak. (konec)