17.05.2024 ob 21:07
Deli članek

Rakverej (MOREL)- Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je Zlato evropsko ligo v Rakvereju začela z zmago. Naša dekleta so bila z 0:3 (-23, -18, -18) boljša od gostiteljic Estonk. V soboto se bodo naše odbojkarice pomerile še z Ukrajinkami.

Estonija: Peit 4, Lember, Miilen 5, Kiviloo 4, Kask, Lass, Vares 1, Laak 13, Pertens 2, Varlogina 1, Sova 3, Vahula 1, Pill. Selektor: Andres Toobal.

Slovenija: Svetina, Lorber Fijok 14, Filipič, Najdič, Velikonja Grbac 6, Zdovc Sporer 11, Mazej, Markovič 15, Planinšec 8, Gornjec Hodnik, Halužan Sagadin 1. Selektor: Alessandro Orefice.

Estonske in slovenske odbojkarice so odigrale uvodni obračun Zlate evropske lige v Rakvereju. Slovenski selektor Alessandro Orefice je na svoji prvi tekmi na slovenski klopi v svojo udarno zasedbo uvrstil podajalko Saro Najdič, korektorico Niko Markovič, srednji blokerki Sašo Planinšec in Mirto Velikonja Grbac, sprejemalki Loreno Lorber Fijok in Žano Zdovc Sporer ter prosto igralko Anjo Mazej. Velja še omeniti, da so dres slovenske izbrane vrste prvič oblekle tri mlade odbojkarice, Nina Svetina, Ajda Gornjec Hodnik in Tara Filipič.

Slovenske odbojkarice so tekmo začele s štirimi zaporednimi točkami, prvo je z napadom dosegla Markovičeva, Planinščeva je dodala blok, Lorber Fijokova pa dva zaporedna asa za vodstvo s 4:0. Estonke so nato prek Kertu Laak vrnile z enako mero ter po preobratu povedle s 7:5. Niz točk gostiteljic je z varanjem prekinila Velikonja Grbac. Napake naših v napadu so tekmice popeljale v novo vodstvo, tokrat z 10:7, po asu Liis Kiviloo pa je Orefice posegel po prvi prekinitvi. A tudi po njej so estonske odbojkarice zelo dobro servirale in naši vrsti niso dopustile, da bi razvila svojo igro. Slovenska klop je pri zaostanku s 16:8 poizkusila še z drugim odmorom, Orefice je namesto Najdičeve v igro poslal podajalko Žano Ivano Halužan Sagadin, Markovičeva pa je začela pomagati pri sprejemu. Zdovc Sporerjeva je prispevala pomemben blok za 11. točko, Markovičeva pa je z blokom vodstvo domačih znižala na 18:13. Na servis Fijok Lorberjeve in s protinapadi Planinščeve in Zdovc Sporerjeve so Slovenke nanizale serijo točk, ki jih je približala na 18:16, po novem napadu Zdovc Sporerjeve pa je razlika znašala le še točko (21:20). Sledila sta blok Velikonje Grbac in napaka Laakove za vodstvo naših z 22:21. Pri 23:23 je bil izid poravnan, po novi napaki Laakove in bloku Planinščeve pa so naša dekleta v napeti končnici slavila s 23:25.

Varovanke Alessandra Oreficeja so dobro začele tudi drugi niz ter prek protinapadov Markovičeve po dobrih obrambah Mazejeve in bloku Planinščeve povedle z 2:5. Slovenke so v enakem ritmu nadaljevale do 3:7, zatem pa so se Estonke na račun napak naših v napadu najprej približale na 6:7, zatem pa izenačile na 9:9. Blok Velikonje Grbac in varanje Saše Planinšec za 9:12 sta Toobala prisilila v prekinitev, po kateri je sledila nova točka Lorber Fijokove. Po dveh blokih Johanne Sova in asu Melisse Vargoline so domače prišle na 12:13, a jim Fijok Lorberjeva s pametno igro ob mreži ni dopustila izenačenja. Slovenska sprejemalka je zatem zopet dobro servirala, z bloki in protinapadi po dobrih podajah Halužan Sagadinove pa so točke nizale Markovičeva, Planinščeva in Zdovc Sporerjeva (13:19). Za vodstvo s 15:21 je z močnim napadom poskrbela Velikonja Grbac, zatem je bila v bloku in protinapadu spet uspešna Zdovc Sporerjeva (16:23), ki je z napadom prinesla tudi prvo zaključno žogo, naše pa so se po napaki Estonk veselile zmage z 18:25.

Servisi Planinščeve in Markovičeve ter borbena igra v obrambi so botrovali vodstvu Slovenk z 1:5 na začetku tretjega niza. V nadaljevanju so naša dekleta, ki so z disciplinirano igro v bloku in obrambi ter s protinapadoma Markovičeve povedla s 3:9, estonsko klop prisilila v odmor. Po njem je našim nekoliko padla zbranost, gostiteljice so dosegle tri zaporedne točke, njihov nalet pa je prekinila Lorber Fijokova. Zatem sta dobro napadli še Planinščeva in Markovičeva in našo vrsto oddaljili na 7:13. Potem ko so se domače z dvema blokoma približale na 10:13, se je v bloku in napadu spet izkazala Zdovc Sporerjeva (10:15). Na servis Laakove je Estonkam uspela serija točk za 15:17, a sta Lorber Fijokova z napadom in Velikonja Grbac z asom za 15:19 spet poskrbeli za večjo razliko. Sledila sta še dva bloka naših za 16:21, Lorber Fijokova pa je napadla za 16:22. Slovenke so po napaki gostiteljic na servisu prišle do točke za 18:25 in Zlato evropsko ligo začele s pomembno zmago.

Že v soboto naše odbojkarice čaka nov obračun, na drugi strani mreže bodo stale Ukrajinke.

Saša Planinšec, kapetanka Slovenije: „Zelo sem vesela za današnjo zmago. Na začetku smo prikazale mogoče nekoliko živčno igro z veliko napakami, ampak sem vesela, da smo do konca niza verjele, da ga lahko obrnemo v svojo prid in potem smo lahko našo igro le še nadgradile. Gremo dalje. Ukrajina je zelo kakovostna ekipa, ena od favoritov za osvojitev zlate lige. Treba bo iti na vsako žogo, kot da je naša zadnja. Mislim, da nimamo kaj za izgubiti, morale pa bomo igrati agresivno.“

Mirta Velikonja Grbac, reprezentantka Slovenije: „Zelo sem vesela, da smo tekmo dobile v treh nizih, da smo se borile. Mogoče se je najbolj poznalo to, da imamo na sprejemu na srečo več možnosti in dovolj kvalitetnih igralk, ki so popravile tisto, kar nam ni steklo. Za jutrišnjo tekmo se bomo morali malo bolj zbrati na sprejemu ter tudi v napadu in bloku. Servis imamo zelo agresiven in po mojem z njim lahko naredimo veliko. Smo pozitivni in gremo dalje.“

Alessandro Orefice, selektor Slovenije: „V prvi vrsti sem zelo ponosen na svojo ekipo, saj smo zmagali tekmo, kar je zame zelo pomembno. Še posebej, ko gre za tekmo, ki ima zame poseben pomen. Mislim, da smo tekmo začeli z nekaj zavore, z nekaj preveč bremena na naših ramenih, kar je nekoliko zaustavilo naš način igranja odbojke. A kmalu smo povrnili samozavest, šli na igrišči, bili bolj sproščeni in uživali na tekmi. Začeli smo igrati bolj taktično in tudi popravili tehnične stvari, kar nas je pripeljalo do zmage s 3:0. Rad bi, da bi vse to, kar nam je na koncu uspevalo, prenesli na jutrišnjo tekmo, saj nas čaka drugačen, precej višji nivo tekme. Ukrajina je zares zelo dobra ekipa, tudi favorit za zmago v zlati ligi. Ukrajinke poznam zelo dobro in s štabom bomo našo ekipo nanje zelo dobro pripravili.“

To je sporočila Ana Oblak.(konec)