22.09.2023 ob 18:08
Deli članek
Slovenske odbojkarice niso bile kos razigranim Tajkam

 

Lodž (MOREL)- Slovenske odbojkarice so morale na peti tekmi kvalifikacij za olimpijske igre v Lodžu priznati premoč trinajsti reprezentanci sveta Tajski. Azijske predstavnice so bile boljše s 3:0 (21, 23, 18). Nov obračun naša dekleta čaka v soboto proti Kolumbiji.

Slovenija: Mlakar 7, Pogačar, Pucelj 3, Lorber Fijok 5, Zatković 7, Šiftar 19, Najdič, Velikonja Grbac 3, Milošič 4, Mazej, Planinšec 8, Kukman, Banko, Ramić. Selektor: Marco Bonitta.

Tajska: Wipawee 14, Piyanut, Pornpun 1, Thatdao 5, Hattaya 5, Nootsara, Pimpichaya 1, Sasipapron, Ajcharapom 14, Chatchu-On 13, Thanacha, Wimonrat, Jidapa, Jaraspom. Selektor: Danai Sriwacharamaytakul.

Slovenske odbojkarice so se po štirih odigranih tekmah proti Poljski, Italiji, ZDA in Nemčiji ter dnevu počitka v petem krogu kvalifikacij za olimpijske igre, ki se odvijajo v Lodžu na Poljskem, pomerile še s Tajsko. Marco Bonitta je priložnost za igro ponudil podajalki Sari Najdič, korektorici Izi Mlakar, srednjima blokerkama Saši Planinšec in Niki Milošič, sprejemalkama Miji Šiftar in Loreni Lorber Fijok ter prosti igralki Anji Mazej.

Za odtenek boljši uvod v obračun je uspel tajskim odbojkaricam, ki so povedle s 3:1, as Milošičeve in blok ter varanje Šiftarjeve pa so naša dekleta popeljali do vodstva s 6:3. Sledil je nov preobrat, tokrat na servis Ajcharapom, ko Slovenke niso mogle zaključiti svojih napadov in so tekmicam omogočile, da so povedle z 8:7. Mlakarjeva ni dovolila, da bi Tajke še bolj pobegnile, nato pa je nezaustavljiva Wipawee s protinapadi svojo vrsto popeljala na 13:10. Lorber Fijokova z blokom in Mlakarjeva z napadom sta naše približali na 12:13, vendar pa so si naša dekleta privoščila preveč napak na servisu, da bi lahko preobrnila potek niza. Pri 17:19 je Bonitta posegel po odmoru, ki pa v končnici niza ni dal dodatne spodbude njegovim varovnkam, Tajke so namreč nanizale še dve točki. Lorber Fiokova je z napadom in z asom za 19:21 v prekinitev prisilila tajsko klop, vendar pa so tekmice pri 24:20 že prišle do prve zaključne žoge. Po odmoru na zahtevo našega selektorja je Planinščevi še uspel blok, napaka naših na servisu pa je pomenila zmago Tajk s 25:21.

Drugi niz, v katerem je Milošičevo zamenjala Mirta Velikonja Grbac, se je začel z izenačenjem na 2:2, dobra igra Mazejeve v obrambi pa je protinapada omogočila Šiftarjevi, ki je Slovenijo pripeljala do vodstva s 4:2. Tajske odbojkarice so na račun izjemne igre v obrambi hitro ujele priključek in kljub novima točkama Šiftarjeve z napadom povedle z 8:7. Bonitta je namesto Mlakarjeve na igrišče poslal Zatkovićevo, ki je prispevala točko za 11:12, odlična Šiftarjeva pa je še naprej nizala točke, tudi za vodstvo naših s 14:12. Tajski strateg Danai Sriwacharamaytakul je hitro zatem reagiral z odmorom, po katerem je Zatkovićeva povišala prednost na 17:14 ter dosegla še pomembni točki za 20:18 in 21:19. V končnici niza so Slovenke dvakrat grešile v napadu, pomagal ni niti odmor na željo Bonitte, tajska vrsta je povedla s 24:22. Po novi prekinitvi je Šiftarjeva napadla za 23:24, točko za zmago s 25:23 pa je dosegla prodorna Chatchu-On.

V tretjem nizu so bile sprva nekoliko prepričljivejše naše odbojkarice, ki so si z blokom Planinščeve in napadom Velikonje Grbac priigrale dve točki naskoka (5:3), za 7:5 pa je napadla Maša Pucelj, ki je zamenjala Lorber Fijokovo. Po izenačenju na 8:8 in daljši prekinitvi zaradi pregleda video posnetka so azijske predstavnice ušle na 10:8, kaj več je z napadom preprečila Zatkovićeva. Naše odbojkarice se, kljub temu, da so nasprotnice ves čas narekovale ritem in vodile s točko ali dvema naskoka, niso predale. Z napadoma Zatkovićeve so se približale na 12:13. Pri 12:15 je Bonitta vzel odmor, pred tem pa Planinščevo zamenjal z Milošičevo, nato v igro poslal še Pogačarjevo. Velikonja Grbac je razliko, ki je zaradi neizkoriščenih napadov naših medtem spet narasla, znižala na štiri točke (14:18), nato pa so Tajke dvignile ritem, nizale točko za točko in končnico začele pri 20:14. Slovenska klop je zahtevala še eno prekinitev, ki pa ni ustavila Azijk. Slednje so povedle s 23:15, sledila sta napad in as Milošičeve za 18:24, zatem pa je Ajcharaporn svoji vrsti zagotovila zmago s 25:18 in 3:0.

Slovenke do konca kvalifikacij v Lodžu čakata še dva obračuna, v soboto se bodo pomerile s Kolumbijo, v nedeljo pa jih čaka še dvoboj z Južno Korejo.

Eva Zatković, reprezentantka Slovenije: »Tekmo s Tajsko smo žal izgubile s 3:0, a mislim, da je to ekipa, ki igra zelo posebno odbojko. Mogoče na to nismo bile najbolj pripravljene. Gre za nizko ekipo, a so zelo hitre v svoji igri in mislim, da so nas malo presenetile in temu primeren je tudi rezultat. V prvih dveh nizih smo bile blizu zmagi, a so na koncu odločale malenkosti.«

Mija Šiftar, reprezentantka Slovenije: »Ne glede na to, da smo izgubile s 3:0, mislim, da smo bile tekmicam v prvih dveh nizih zelo konkurenčne. Mislim, da smo se borile do konca, sicer smo v tretjem setu na koncu popustile. A do takrat smo se zares borile in jih skušale zaustaviti, ker so zelo močna ekipa. Igrajo res hitro igro in mislim, da smo jim dobro odgovarjale na njihove napade. Jutri nas čaka tekma proti Kolumbiji. Mislim, da se moramo držati tega, kar se bomo dogovorili in se koncentrirati predvsem na nas in odigrati svojo igro.«

To je sporočila Ana Oblak. (konec)