07.10.2023 ob 22:58
Deli članek
Slovenski odbojkarji niso bili kos odličnim Japoncem

Tokio (MOREL) - Slovenski odbojkarji so morali na odločilni tekmi kvalifikacij za olimpijske igre, ki jih gosti Tokio, priznati premoč odličnim Japoncem, ki so slavili s 3:0 (21, 22, 18) in si priigrali vozovnico za olimpijski turnir v Parizu. Naši fantje se bodo na olimpijske igre skušali uvrstiti prihodnje leto.

Japonska: Nišida 12, Onodera 7, Mijaura, Otsuka, Jamauči 2, Sekita 3, Kentaro 4, Tomita, Takahaši 12, Ogava, Išikava 16, Jamamoto, Rju, Kai. Selektor: Philippe Blain.

Slovenija: Pajenk 3, Planinšič, Kozamernik 3, Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar 3, Koncilja, Kovačič, Štern, Urnaut 5, Čebulj 6, Možič 17, Mujanović. Selektor Gheorghe Cretu.

Tekma 6. kroga kvalifikacij za olimpijske igre je imela tako za Slovenijo kot za Japonsko, ki jo je v Jojogi National Stadium prišlo spodbujat več kot 13.000 ljubiteljev odbojke, velik pomen. Japonci, ki so nepričakovano izgubili z Egipčani, so proti Sloveniji nujno potrebovali zmago, tekmo proti naši vrsti pa so lahko začeli z dobro popotnico, saj so dan prej prepričljivo odpravili Srbijo. Na drugi strani mreže so Slovenci po štirih zaporednih zmagah morali priznati premoč Američanom, zmaga proti Japonski pa bi jim že močno odprla vrata do olimpijskega turnirja v Parizu.

V slovensko zasedbo se je vrnil oboleli Tine Urnaut, na katerega selektor Gheorghe Cretu na srečanju z ZDA ni mogel računati. Ob slovenskemu kapetanu so zaigrali še podajalec Dejan Vinčić, korektor Rok Možič, sprejemalec Klemen Čebulj, srednja blokerja Alen Pajenk in Jan Kozamernik ter prosti igralec Jani Kovačič.

Japonski odbojkarji so tekmo začeli z dvema napakama na servisu in napako v napadu za vodstvo naših s 3:1. Sledili so točka Možiča, napaka pri postavitvi gostiteljev in odmor na zahtevo francoskega stratega na japonski klopi Philippa Blaina. Po njem je Pajenk zaustavil Nišido, Možič pa je prispeval še en napad za 7:2. Domači so se na račun dobrih obramb in protinapadov Išikave približali na 6:8, dve dobri obrambi Kovačiča pa sta Pajenku in Možiču prinesli protinapada za vodstvo z 11:7. Z asom Takahašija so se domači približali na 12:14, Možič je napadel za 15:12, Čebulj za 16:13. A slovenski selektor je moral pri 16:15 poseči po odmoru, vendar s tem ni zaustavil naleta tekmecev, ki so povedli že z 18:16. V igro je namesto Kozamernika vstopil Sašo Štalekar in prebil blok nasprotnikov za 17:18, Možiču je uspel as za 18:18. Napake Slovencev pri sprejemu in v napadu so gostitelje spet popeljale v ospredje, na 21:18, Cretu se je odločil za drugo prekinitev, zatem pa z dvojno menjavo v igro poslal Nika Mujanovića in Uroša Planinšiča. Slovenci so ustavili napad Japoncev, nato pa sta Nišida in Išikava poskrbela za zaključno žogo pri 24:21, niz pa je pri 25:21 zaključil Takahaši.

Tudi v drugem nizu so Slovenci začeli dobro ter po točki Štalekarja, ki ga je Cretu pustil v zasedbi in napaki Japoncev povedli s 3:1. A Japonci so naše sprejemalce spet napadli z močnimi servisi in jim s tem onemogočili izdelane napade ter pri 6:5 prišli do preobrata. Možič je z napadom in asom poskrbel, da je bila naša vrsta spet v ospredju. Urban Toman, ki je v obrambnih akcijah dobil priložnost na mestu prostega igralca, je Urnautu omogočil napad za 10:8, Čebulj je vknjižil as za 11:8 in odmor na zahtevo Blaina. Blok Pajenka je še pomenil vodstvo s 13:12, vendar so Japonci na račun dobrih obramb in protinapadov nezaustavljivih Nišide in Išikave prešli v ospredje. Pri zaostanku s 15:16 je Cretu zahteval odmor, po novi točki domačih pa Vinčića zamenjal s Planinšičem. Čebulj je napadel za 16:17 in po asu Možiča še za vodstvo z 18:17. A Japonci so se še enkrat pobrali, zrežirali nov preobrat, po katerem je Cretu svoje igralce pri 20:18 poklical ob klop, vendar so tekmeci v nadaljevanju zaključili vse svoje napade in slavili s 25:22.

V tretjem nizu se je na igrišče vrnil Kozamernik. Japonci so takoj prevzeli pobudo, zaustavili slovenske napade in si hitro zagotovili vodstvo s 5:2 in s 7:4, Cretu pa je tokrat iz igre potegnil Pajenka, vstopil je Štalekar. Možič je napadel za 5:7, Kozamernik blokiral za 6:7 in z napadom izenačil na 8:8. Priključek z Japonci, ki so vodili s točko ali dvema naskoka, je z napadi še držal Možič. Pomembno točko je dosegel Urnaut in temu dodal še as za vodstvo s 14:13. Na servis Takahašija pa so azijski predstavniki še bolj pobegnili. Pri zaostanku s 14:17 je Cretu skušal zaustaviti njihov nalet, a je japonski odbojkar dosegel še en as za 18:14. Napake naših na servisu in napadu so gostiteljem omogočile, da so ohranili vso prednost in končnico začeli s štirimi točkami naskoka, čemur pa je sledil še as Sekite za 22:16. Japonski odbojkarji so se zasluženo veselili zmage s 25:18 in 3:0 ter si s tem zagotovili nastop na olimpijskih igrah v Parizu, kamor bodo kot najboljša reprezentanca kvalifikacijske skupine B potovali še Američani.

Slovenski odbojkarji za zdaj tako ostajajo brez nastopa na olimpijskem turnirju, a bodo možnost, da se uvrstijo na olimpijske igre, imeli še prihodnje leto, ko si bodo olimpijsko vozovnico skušali zagotoviti z dobrimi predstavami v ligi narodov in visoko uvrstitvijo na svetovni lestvici. Za naše odbojkarje kvalifikacije v Tokiu sicer še niso končane, saj se bodo v nedeljo, ob 9. uri, na zadnji tekmi pomerili še s Srbijo.

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: »Japonci so boljše odigrali od nas, prikazali so boljšo odbojko od nas v vseh elementih. Dobro smo štartali, ampak smo imeli potem, kot že dostikrat, pri igri za menjavo. In niti ne na servis katerega od njihovih najboljših serverjev, ampak podajalca. Dobili smo serije po štiri, pet točk vsak niz. Tam se je zakomplicirala situacija in smo jih morali loviti. Vedeli smo, da so kvalitetni v obrambi in to so pokazali. Bili so dosti bolj kvalitetni, večkrat so se ubranili, bolje so se branili in dosti bolje so organizirali protinapad kot mi. Bili so bolj učinkoviti v protinapadu in, žal, jim moramo priznati premoč.«

PREOSTALA TEKMA SLOVENIJE V SKUPINI B

7. krog, nedelja, 8. oktober, ob 16.00 (9.00 SLO):
SLOVENIJA – SRBIJA

To je sporočila Ana Oblak. (konec)