06.05.2024 ob 18:33
Deli članek
Slovenski odbojkarji v Ljubljani začeli s pripravami

Začeli s pripravami/Foto: Aleš Oblak

Ljubljana (MOREL)- Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je zbrala v Ljubljani in začela s pripravami na elitno ligo narodov, skozi katero si bodo naši fantje skušali priigrati tudi svoj prvi nastop na olimpijskih igrah. Prvi obračuni jih čakajo med 22. in 26. majem v Turčiji. Slovenska izbrana vrsta, ki je v lanski reprezentančni sezoni navdušila z novim odličjem na evropskih prvenstvih in po treh srebrnih osvojila prvo bronasto kolajno, je pred novim izzivom. Varovance selektorja Gheorgheja Cretuja namreč čakajo trije turnirji lige narodov (VNL), ki bodo odločali o preostalih potnikih na olimpijske igre v Parizu.

Prvi turnir VNL bodo Slovenci igrali med 22. in 26. majem v Antalyji, kjer se bodo merili z Nizozemsko, Francijo, Kanado in Poljsko. Reprezentanca se bo nato iz Turčije podala na Japonsko, ki bo drugi turnir gostila med 5. in 9. junijem. V Fukuoki bodo slovenskim odbojkarjem nasproti stali Turki, Brazilci, Japonci in Bolgari.

Odbojkarska karavana se bo zatem preselila še v Slovenijo, na turnirju v Ljubljani pa se bodo naši fantje pred domačimi navijači udarili z Argentino, Kubo, Italijo in Srbijo. Po zaključenem rednem delu lige narodov, ki se bo hkrati odvijala še v Braziliji, Kanadi in na Filipinih, bo Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) potrdila zadnje udeležence olimpijskega turnirja, sledil pa bo še zaključni turnir najboljše osmerice v VNL, a bo slednji najboljši reprezentanci prinesel le prestižno zmago.

V našem taboru se vsi igralci, ki so se tudi tokrat z veseljem odzvali vabilu v izbrano vrsto, zavedajo, kako pomembna sezona je pred njimi. „Vemo, kaj je pred nami in trenutno smo osredotočeni le na ligo narodov in na prvi turnir v Turčiji. Napornih štirinajst dni je pred nami in v tem kratkem času moramo priti na tisto raven, na kateri želimo biti in narediti dober rezultat že na prvem turnirju. Šele potem bomo razmišljali naprej, o tistem glavnem cilju. Kemija pri nas nikoli ni bila problem, že danes je selektor lepo povedal, na kaj se bomo fokusirali in da bomo takoj začeli z igro šest na šest. Nimamo dosti časa, vsekakor bo v ospredju posvečanje maksimalno vsakem detajlu, vsaki malenkosti in to je tisto, kar na koncu dela razliko. Tu moramo biti najboljši in mislim, da je ob tem najbolj važno še, da ostanemo zdravi in da gremo res v popolni zasedbi na turnirje,“ je dejal podajalec Dejan Vinčić, ki je lani zaradi operacije komolca izpustil večino reprezentančnih aktivnosti.

Po letu dni premora zaradi poškodbe se v reprezentanco vrača tudi odlični korektor Tonček Štern, ki ima za seboj uspešno sezono v dresu grškega Olympiakosa: „Lani me zaradi poškodbe žal ni bilo z reprezentanco, vsi vemo zakaj. Bilo je zelo težko gledati s skavča, tako da sem res komaj čakal, da se vrnem med te fante, saj vsi vemo, kakšno vzdušje je v reprezentanci, kakšna ekipa smo. Da smo v bistvu kot ena družina in po dveh letih sem res že komaj čakal, da se vrnem, da pomagam ekipi, da lahko dam svoj doprinos. Komaj čakam, da se začne. Vemo, da časa ni na pretek, imamo v bistvu samo štirinajst dni do prve tekme in zato bomo morali stisniti fizično in tudi taktično, tehnično v teh štirinajstih dneh ter narediti maksimum. Vsi vemo, da bo zelo naporno, ampak vsi tudi vemo naše želje, cilje, tako da mislim, da ni nikomur to problem. Vsi smo se zbrali že na prvem treningu in videli bomo, kako nam bo že danes šlo.“

Reprezentančnega poletja se zelo veseli tudi Klemen Čebulj, ki se je v tej sezoni znova dokazoval na Poljskem: „Pred nami je liga narodov, ki nam lahko prinese veliko in nam veliko lahko tudi vzame. Moramo se osredotočiti na tekmovanje, biti zdravi skozi celotno ligo in vseskozi dajati poudarek na našo telesno pripravo. Da bomo brez poškodb in da bomo vsi lahko pripravljeni za vse napore, ki nas bodo čakali. Kaj bo to prineslo, bomo videli in potegnili črto, ko bo čas za to. Priprave so kratke. Vsi se zavedamo, da je naš tempo prvenstev in tekmovanj zelo naporen in ni tistega pravega počitka, da bi se lahko odpočili in se regenerirali optimalno. Ampak mislim, da je naše vodstvo reprezentance dovolj podkovano, da ve, kako trenirati in kakšne napore lahko prenašamo skozi ta dva tedna in potem skozi celo prvenstvo.“

Selektor Gheorghe Cretu ni skrival navdušenja pred novo reprezentančno sezono: „Več kot vesel sem, da smo spet skupaj. Za nami je pet neverjetnih mesecev v lanskem letu, skozi zadnji dve leti pa so ti fantje postali kar del moje družine. Tudi skozi klubsko sezono smo v stikih in ni tako, da se od oktobra do zdaj ne bi nič slišali. Vseskozi ohranjamo naš odnos in že v petek, ko sem z Dunaja prišel v Ljubljano, sem bil zelo dobre volje. Kakorkoli, zdaj sta pred nami dva tedna, ki ju bomo v veliki meri posvetili telesni pripravi in moči. Trenirali bomo s srednjo in tudi visoko intenzivnostjo, nato pa v drugem tednu to le še stopnjevali. Visoko intenzivnost bomo skušali doseči tudi na treningih z žogo, da bomo ligo narodov začeli v pravi formi. Ob tem bomo veliko delali na preventivi, kar bo po izredno napornih zaključkih klubskih sezon velikega pomena. Veselim se že vsega skupaj.“

Cretu ima na pripravah za zdaj na voljo 16 odbojkarjev, podajalce Dejana Vinčića, Gregorja Ropreta in Uroša Planinšiča, korektorja Tončka Šterna in Nika Mujanovića ter srednje blokerje Alena Pajenka, Saša Štalekarja in Janža Janeza Kržiča. Na sprejemalskem mestu so se na prvem treningu zbrali Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Matej Kök, Žiga Štern, Rok Bračko in novinec v izbrani vrsti Luka Marovt, v vlogi prostih igralcev pa sta Jani Kovačič in Urban Toman. Srednji bloker Jan Kozamernik, ki je včeraj z Itas Trentinom osvojil prestižno evropsko ligo prvakov, se bo reprezentanci priključil v četrtek, začetek priprav in tudi lige narodov pa bo zaradi operacije gležnja izpustil sprejemalec Rok Možič.

To je sporočila Ana Oblak. (konec)