13.05.2023 ob 23:17
Deli članek
Slovenski reprezentanci v odbojki sede dobili tekmece na EP

zenska reprezentanca sede/Foto Aleš Oblak

Ljubljana (MOREL)- Natanko 150 dni pred začetkom evropskega prvenstva, ki ga bo med 9. in 15. oktobrom gostilo italijansko mesto Caorle, sta slovenski reprezentanci v odbojki sede dobili tekmece v prvem delu tekmovanja. Slovenke, ki so v sobotni žreb vstopile iz prvega kakovostnega bobna, se bodo v skupini B merile z Ukrajino, Francijo, Poljsko in Veliko Britanijo. Moški bodo uvodoma nastopali v skupini A z Italijo, Bosno in Hercegovino, Hrvaško, Poljsko in Litvo.

Skupino A pri nežnejšem spolu medtem sestavljajo gostiteljica Italija, Nemčija, Madžarska, Hrvaška in Turčija, med moškimi pa skupino B Srbija, Nemčija, Ukrajina, Turčija, Madžarska in Latvija.

»V obeh konkurencah moramo biti z žrebom zadovoljni. Pri ženskah je razvrstitev v skupini pričakovana, vsaj kar se tiče tistih najmočnejših reprezentanc,« se je na ples kroglic ozrl selektor slovenskih reprezentanc Simon Božič, ki po polfinalni udeležbi ženske reprezentance pred dvema letoma v Turčiji tudi tokrat visokih ambicij ne skriva. »Sicer je še težko napovedati, kam kdo spada, a verjamem, da Slovenija spada med četverico najboljših. Za kaj več se bo potrebno dobro pripraviti in na prvenstvu temu primerno tudi odigrati. Naša želja je preboj v polfinale, dobro pa vemo, kako se nato lahko odvijejo stvari, ko o vsem odloča ena tekma!« še pristavi.

Odbojka sede iz leta v leto napreduje, zato ni presenetljiva napoved Božiča, ki pričakuje, da bo letošnja izvedba evropskega prvenstva med ženskami najbolj izenačena do sedaj. »Pri tem ne mislim le na najboljšo četverico, temveč tudi v bojih za razvrstitev od petega do desetega mesta. Veliko bo izenačenih tekem, boj za naslov pa negotov vse do konca!« dodaja.

Z nekoliko skromnejšimi cilji, a nič manj gorečo željo se na tekmovanja v jeseni ne bo podala moška izbrana vrsta, ki si v prvi vrsti želi izogniti zadnjima dvema mestoma med ducat ekipami, ki prinašata izpad iz elitne druščine. »Menim, da se je naša ekipa od šesterice reprezentanc v skupini A sposobna enakovredno kosati z vsaj štirimi. Bosna in Hercegovina je tu seveda razred zase, medtem ko Hrvaška od ostali že ne odstopa več s tolikšno kakovostno razliko. Med Litvo, Italijo, Poljsko in Slovenijo resnično pričakujem izenačene boje,« je še povedal Božič in nadaljeval: »Želimo si zagotoviti obstanek v diviziji A, saj bi nam to omogočalo, da tudi v prihodnje potrjujemo naše dobro, načrtno delo. Na prihodnjem prvenstvu bi si nato lahko za cilj zastavili mesta v zlati sredini, kar bi bil v takšni konkurenci že zelo dober rezultat.«

Na zadnjem evropskem prvenstvu, ki se je odvijalo v Turčiji, so slovenske odbojkarice osvojile četrto mesto, odbojkarji so tedaj med 16-člansko zasedbo – letos jih bo nastopilo 12 – zasedli končno 12. mesto.

Uradna spletna stran tekmovanja: https://ec2023.paravolley.eu/

To je sporočil Aljaž Močnik iz OZS. (konec)