20.08.2023 ob 20:59
Deli članek

Gent (MOREL)- Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se je na tretji tekmi evropskega prvenstva v Gentu pomerila z aktualnimi svetovnimi prvakinjami in evropskimi podpravkinjami Srbkinjami in klonila s 3:0 (20, 11, 15). Po dnevu premora naša dekleta čakata najpomembnejši tekmi skupine A proti Madžarski in Ukrajini.

Srbija: Buša 4, Lazović, Drča, Popović, Uzelac 5, Ognjenović 4, Kurtagić, Pusić, Bjelica 2, Aleksić 13, Stevanović 8, Jegdić, Bošković 14, Lozo 7. Selektor: Giovanni Guidetti.

Slovenija: Mlakar 2, Pogačar 1, Pucelj 3, Lorber Fijok 4, Zatković 13, Šiftar 3, Najdič, Velikonja Grbac 3, Milošič 4, Boisa, Mazej, Planinšec, Banko, Ramić. Selektor: Marco Bonitta.

Slovenske odbojkarice so se po porazih s Poljsko in Belgijo na tretji zaporedni tekmi srečale še s Srbkinjami, ki na EuroVolleyju, ki ga skupaj gostijo Belgija, Italija, Nemčija in Estonija, branijo srebrno odličje. Slovenski selektor Marco Bonitta je v ogenj poslal podajalko Evo Pogačar, korektorico Evo Zatković, srednji blokerki Niko Milošič in Mirto Velikonja Grbac, sprejemalki Loreno Lorber Fijok in Mijo Šiftar ter prosto igralko Anjo Mazej. Na drugi strani mreže je Giovanni Guidetti obračun začel s svojo udarno zasedbo, na čelu s podajalko Majo Ognjenović in korektorico Tijano Bošković. Prvo točko na tekmi je z blokom dosegla Milošičeva, Slovenke so povedle z 2:0, sledil pa je srbski niz šestih zaporednih točk. Prekinila ga je Lorber Fijokova, zatem pa je dve točki za 6:6 prispevala še Milošičeva. Z napadi je blok tekmic trikrat prebila Zatkovićeva, Šiftarjeva je Slovenijo popeljala do vodstva z 12:10, po napaki Srbkinj pa so naše odbojkarice vodile tudi s 15:12. As Lorber Fijokove za 17:14 je italijanskega stratega na srbski klopi prisilil v odmor, po njem sta Boškovićeva in Lozo z napadi poravnali na 17:17 in tokrat je po prekinitvi posegel še Bonitta. Šiftarjeva je še prispevala napad za 19:18, nato pa sta Lozo s servisi in Stevanovićeva z blokoma poskrbeli za preobrat in vodstvo Srbije z 22:19. Prvo zaključno žogo je izničila Velikonja Grbac, niz pa se je zaključil pri 25:20.

V drugem nizu so naše odbojkarice na začetku igrale dobro ter z napadi Zatkovićeve in Lorber Fijokove in tudi na račun napak Srbkinj do 5:6 ohranjale stik s tekmicami. A nato je na servisno črto prišla Buša, v naši vrsti so se pojavile težave pri sprejemu in tudi v napadih, v katerih so se vrstile napake. To so tekmice s pridom izkoristile in se oddaljile na 15:5. Bonitta je zahteval odmor, po njem je točko dosegla Pucljeva, ki je nekoliko pred tem zamenjala Lorber Fijokovo ter temu dodala tudi blok za 7:17. V igro sta zatem vstopili še Sara Najdič in Iza Mlakar, slednja je prebila srbski blok za 9:20 in 10:22. A aktualne svetovne prvakinje so tudi v nadaljevanju pokazale svojo kakovost in našim dekletom prepustile le še točko ter slavile s 25:11.

Dobitnice bronastega odličja z olimpijskih iger v Tokiu so tudi tretji niz začele v najmočnejši postavi, a je Zatkovićeva z napadi držala stik do 3:3. Nato pa je Lozo zopet dobro servirala in svojo vrsto popeljala do treh točk naskoka, na 7:4. Srbkinje so počasi stopnjevale ritem in povečevale razliko (14:7), pri 15:8 pa se je Guidetti le odločil za menjavo ter na igrišče poslal podajalko Bjelico in korektorico Drčo. Zatkovićeva je vknjižila točko za 10:15. V nadaljevanju je prvič na prvenstvu priložnost dobila Isa Ramić. Pri zaostanku z 10:20 je Bonitta poizkusil z odmorom, po njem je bila v napadu še enkrat uspešna Zatkovićeva, Pogačarjeva pa je dodala as za 14:22, na koncu pa so se zmage s 25:15 in 3:0 veselile Srbkinje.

Slovenske odbojkarice po treh zaporednih tekmovalnih dneh, ko so se merile s Poljakinjami, Belgijkami in Srbkinjami, zdaj čaka dan premora, potem pa bosta na sporedu še dve zelo pomembni srečanji, ki bosta odločali o uvrstitvi v izločilne boje, med najboljših 16 reprezentanc prvenstva. Slovenke se bodo v torek najprej pomerile z Madžarkami, dan zatem pa še z Ukrajinkami. To je sporočila Ana Oblak. (konec)