05.06.2023 ob 21:17
Deli članek
Toman k romunskemu prvaku

Urban Toman

Ljubljana (MOREL)- Slovenski reprezentant Urban Toman ima nov klub. Odbojkar, ki bo z reprezentanco v sredo na Japonskem začel nastope v ligi narodov, bo v novi sezoni član romunskega prvaka Arcade iz Galatija. Klub s skrajnega vzhoda Romunije je v zadnjih letih najboljša tamkajšnja ekipa. Po bronu v letih 2016 in 2017 je sezono za tem osvojil srebro, od leta 2019 pa vselej postal državni prvak. V zgodovini je dvakrat osvojil tudi pokalno (2017, 2022) in superpokalno (2017, 2019) lovoriko.

»Za prestop v Romunijo sem se odločil, ker verjamem, da lahko zaigram tudi na višji ravni od črnogorske lige. Cilj mojega novega kluba bo trojna romunska krona ter preboj v skupinski del lige prvakov,« je povedal Toman, ki je bil pred letošnjim vpoklicem nazadnje član reprezentance leta 2018, ko je ta nastopila na premiernem svetovnem prvenstvu.

Prosti igralec, ki bo oktobra dopolnil 26 let, je v domovini odbojkarsko znanje nabiral pri Žirovnici in kranjskem Triglavu. Leta 2018 ga je športna pot prvič popeljala na tuje. V Nemčiji je postal član zasedbe TSV Giesen Grizzlys. Sezono za tem je igral v Frankfurtu, poleti 2020 pa se vrnil v Slovenijo in za eno sezono oblekel dres ACH Volley Ljubljane. Sledila je nova selitev na tuje, tedaj v Črno goro, kjer je okrepil Budvo. Z njo je v dveh zaporednih sezonah osvojil dvojno črnogorsko krono. V minuli sezoni je ekipo do uspeha vodil tudi kot kapetan.

Toman se s slovensko izbrano vrsto trenutno mudi v japonski Nagoji, kjer slednji v sredo ob osmi uri po slovenskem času čaka prvi dvoboj lige narodov. To so sporočili iz OZS. (konec)