01.10.2023 ob 05:35
Deli članek

Tokio (MOREL)- Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je na drugi tekmi kvalifikacij za olimpijske igre, ki jih gosti Tokio, veselila druge zmage. Naši fantje so bili s 3:0 (26, 28, 22) boljši od neugodnih Turkov. Na vrsti je dan počitka, naslednji obračun pa bodo Slovenci odigrali v noči s torka na sredo, ko se bodo pomerili s Finci.

Slovenija: Pajenk 13, Planinšič, Kozamernik 8, Toman, Bračko, Vinčić 1, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Štern, Urnaut 13, Čebulj 14, Možič 19, Mujanović. Selektor Gheorghe Cretu.

Turčija: Gurbuz 7, Bostan, Bedirhan 6, Lagumdžija M. 15, Eksi 1, Gulmezoglu 5, Lagumdžija A. 16, Gunes 2, Matić 3, Aydin, Bayraktar, Tayaz, Atli, Volkan. Selektor: Alberto Giuliani.

Slovenski in turški odbojkarji so kvalifikacije za olimpijske igre skupine B, ki jih gosti Tokio, začeli z zmago. Naša izbrana vrsta je pričakovano odpravila Tunizijo, turška pa je presenetljivo gladko slavila nad Srbijo. Finci so namučili favorizirane Japonce, ki so slavili šele po petih nizih, brez težav pa so do uvodne zmage prišli Američani, ki so bili boljši od Egipčanov.

Slovenci in Turki so se nazadnje srečali pred kratkim, v osmini finala evropskega prvenstva, ki se je sredi septembra zaključilo v Rimu in na katerem so naši odbojkarji osvojili bronasto odličje. Varovanci Alberta Giulianija so dobili uvodna niza, nato pa so Slovenci pripravili preobrat in se veselili zmage po petih nizih.

Slovenski selektor Gheorghe Cretu je obračun s Turki začel s podajalcem Dejanom Vinčićem, korektorjem Rokom Možičem, sprejemalcema Tinetom Urnautom in Klemnom Čebuljem, srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom ter prostim igralcem Janijem Kovačičem. Srečanje so bolje odprli Turki, ki so dobro servirali in našim odbojkarjem onemogočali izdelane napade, v protinapadih pa je bil na drugi strani mreže trikrat uspešen Mirza Lagumdžija, ki je svoji vrsti prinesel vodstvo s 5:2 in 6:3. Na servis Vinčića je najprej Urnaut vknjižil blok, Možič pa je zaključil protinapad za vodstvo s 7:6 in odmor na zahtevo Giulianija. Ta je prinesel nov preobrat, a le za kratek čas, Kozamernik je namreč z napadom poskrbel za vodstvo Slovenije z 11:10, še enega, tokrat za 14:13, pa je dodal Čebulj. Naši fantje so imeli priložnosti, da bi tekmecem še bolj pobegnili, a jih niso uspeli izkoristiti, so pa zato Turki povedli z 19:18 ter Cretuja prisilili v odmor. Po njem so prednost povečali še za točko, Mirza Lagumdžija pa je varal za 21:19. Da bi se prednost Turkov še povečala, je dvakrat preprečil Kozamernik, Pajenk pa je z napadom izenačil na 22:22. Urnaut je bil iz druge linije zaslužen za prvo zaključno žogo pri 24:23, drugo in tudi četrto, za 27:26, je prispeval Možič, ki je tudi prebil blok nasprotnikov za zmago z 28:26.

Tudi v drugem nizu so bolje začeli Turki, ki so znova zelo dobro servirali in hitro prišli do vodstva s 5:1 in 6:2. Pri zaostanku s 4:8 se je naša klop odločila za prekinitev, ki ji je sledil as Čebulja za 6:8, temu pa napaka tekmecev in nov odmor na željo Giulianija. Zaporedna bloka Možiča in Pajenka dvema najprodornejšima turškima napadalcema, Mirzi in Adisu Lagumdžiji, sta Slovence popeljala v ospredje (11:10), Urnaut je povišal na 12:10. Neizkoriščeni napadi naših so Turkom omogočili, da so pripravili preobrat in prešli v ospredje, na 16:14. Reprezentanci sta nadaljevali v enakem ritmu, pri čemer so tekmeci še naprej vodili za točko ali dve, po napaki naših pa so ušli na 21:18. Cretu je reagiral z odmorom, po katerem je turško serijo z napadom prekinil Pajenk ter dodal še as za 20:21. Naši so z blokom zaustavili Adisa Lagumdžijo in imeli že protinapad za vodstvo s 24:23, a so tokrat blokirali Turki. Njihovo prvo zaključno žogo je z varanjem izničil Vinčić, drugo Čebulj. Zatem je bil v napadu in protinapadu prodoren Možič za prvo slovensko zaključno žogo pri 27:26. Urnaut je zaključil napad za 28:27, Pajenk za 29:28, nato pa sta za zmago naših s 30:28 Mirzo Lagumdžija z blokom ujela Kozamernik in Možič.

Na začetku tretjega niza so bili za odtenek boljši Slovenci, predvsem na račun napadov Čebulja, ki je naše povedel v vodstvo s 4:2, Urnaut pa je iz težkega položaja poskrbel, da se je razlika povečala na tri, na 7:4. Možič in Čebulj sta še naprej izkoriščala dobre podaje Vinčića, pri zaostanku s 6:10 je bil Guliani posledično primoran poseči po prekinitvi. A slovenska serija na servis Pajenka se je nadaljevala, turška klop pa je izkoristila še menjave. Po novem odličnem sprejemu Kovačiča je Urnaut zagotovil vodstvo s 13:8, a zatem so se tekmeci približali na 13:10. Cretu ni reagiral, njegovi varovanci pa so se zbrali ter prek Urnauta in Možiča prišli do novih točk (17:13). Kozamernik je napadel za 19:14, naši pa so končnico začeli s šestimi točkami naskoka. Zatem jim je malo padla zbranost, po odmoru na zahtevo slovenskega stratega je znova dobro napadel Kozamernik, za njim še Urnaut za 23:18. Ko je že vse kazalo na miren konec, so Turki na servis Eksija še enkrat zapretili in pri 23:21 našo klop prisilili v prekinitev. Zaključno žogo pri 24:21 je prispeval Čebulj, naši fantje pa so se veselili še druge zmage v kvalifikacijah za olimpijske igre. Točko zanjo je z napadom za 25:22 zagotovil Možič.

Slovenske odbojkarje v Tokiu zdaj čaka dan počitka, nato pa bo njihova tekmica Finska, s katero se bodo pomerili v noči s torka na sredo. Obračun se bo namreč začel ob 3. uri.

Jan Kozamernik, reprezentant Slovenije: »Danes težaven začetek. A mislim, da smo na koncu zbrali vse moči in tekmo zares oddelali tako kot se zagre. Pristop je bil pravi že od začetka, a bi bili lahko v lahkih situacijah od začetka boljši. Mogoče smo jim podarili preveč direktnih napak, zato so nam bili tako blizu. Na koncu smo lepo odservirali in mirno pripeljali tekmo do konca, kar me zelo veseli in me navdaja s pozitivnim navdihom za naprej. Vemo, da nas čaka Finska in bo definitivno težka tekma. Finci so včeraj prikazali dobro igro proti japoncem in se niso predali do konca. Ne pričakujem ničesar drugačnega kot danes, tako da bomo morali mi na naši strani oddelati vse stvari tako kot jih znamo in mislim, da ne bo problema.«

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: »Mislim, da smo danes dobro odigrali zbrano že od prve točke. Zbrano pravzaprav po prvih šestih, sedmih točkah prvega seta, ko so nasprotniki dobro začeli, smo se v prvih dveh nizih smo se vrnili v igro, tretjega pa smo začeli na način kot bi morali. Zelo vesel sem zelo pomembne zmage proti zelo močni Turčiji. Naprej pa dan počitka, probali bomo povrniti čim več energije, oddelati dober fitnes in se potem pripraviti na naslednjega nasprotnika.«

NASLEDNJA TEKMA SLOVENIJE V SKUPINI B

3. krog, torek, 3. oktober, ob 10.00 (3.00 SLO):
SLOVENIJA - FINSKA

To je sporočil Aljaž Močnik. (konec)