01.09.2023 ob 23:23
Deli članek
Uspešno tudi preko finske ovire

 

Varna (MOREL)- Slovenski odbojkarji so se na evropskem prvenstvu tudi na drugi tekmi veselili zmage. V Varni so s 3:0 ugnali Finsko. Nastope med evropsko elito so Slovenci v sredo začeli z zmago s 3:1 proti Ukrajincem. Manj kot 24 ur po obračunu s Skandinavci jih v bolgarskem obmorskem mestu že čaka nov preizkus. Ob 16.30 po slovenskem času se bodo udarili s Španci, ki so v uvodnem krogu presenetili gostitelje Bolgare. Sledil bo dan premora, nato pa na začetku novega tedna tekmi s Hrvaško (4.9., ob 19.30) in Bolgarijo (5.9., ob 19.30).

Slovenski selektor Gheorghe Cretu na obračunu ničesar ni želel prepuščati naključju, zato je uvodoma na igrišče poslal udarno zasedbo s sprejemalci Tinetom Urnautom, Klemnom Čebuljem in Rokom Možičem, ki je zaigral kot korektor, srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom ter podajalcem Gregorjem Ropretom.

Pred tekmo so v slovenskem opozarjali na nevarnosti finske igre in med njimi izpostavljali tudi obrambo. Ta jim je ob uspešno izkoriščenih napadih na uvodu prinesla prednost z 9:5, nakar je Cretu nemudoma segel po polminutnem odmoru. Ta je na igrišču vzpostavil ravnotežje, Slovenci pa so počasi začeli dobivati zalet. Po zmedi in posledični napaki so še zaostajali s 14:17, nato pa pripravili velik zasuk. Uspešen napad Urnauta, dva bloka Kozamernika in vmesna pozornost Možiča na mreži so slovensko vrsto z 18:17 izstrelili v ospredje.

Skandinavci so za tem izenačili na 18:18, a slovenski nalet se je nadaljeval. Velik del je k temu prispevala uspešnost na mreži. Med dvema napakama Fincev sta namreč nova bloka prispevala Čebulj in Možič, kar je Sloveniji prineslo štiri točke naskoka (22:18). Za tem so tekmeci zaostanek uspeli prepoloviti, ne pa tudi ogroziti vodstva. Prvi del tekme je z asom za 25:22 ob pomoči mreže zaključil Čebulj.

Preobrat v prvem delu tekme je slovenskim odbojkarjem dal vetra v jadra. Še naprej so dobro povezovali igro v bloku in obrambi ter pri 8:4 finsko zasedbo poslali na posvet. Po vrnitvi na igrišče je iz nasprotnega napada Pajenk slovensko vodstvo povišal še za dodatno točko. A Finci niso vrgli puške v koruzo, temveč se sredi niza dvakrat približali na dve točki ostanka - najprej po uspešnem protinapadu za 10:12, nato še po slovenski napaki pri servisu (11:13). Sledil je odločen odgovor Slovencev, ki so z napadom in asom Čebulja pri 19:14 znova ustvarili varno razliko in jo zadrževali do končnih 25:19.

Po zaostanku z 0:2 so Finci zaigrali na vse ali nič. Na uvodu tretjega niza so tako vodili tudi že s 7:4. Slovenski odbojkarji so se tedaj in v nadaljevanju večkrat vračali v igro. To jim je uspevalo po zaslugi potrpežljive igre, s katero so čakali svoje priložnosti in tako lomili finski odpor. Blok Možiča in as Kozamernika je Slovenijo popeljal na 14:10, a so jo Skandinavci ujeli na 15:15. Cretujevi izbranci so bili nato večino časa korak pred tekmeci, a so ti v končnici še enkrat več ujeli priključek na 22:22. Z dobro igro v obrambi so si Slovenci vendarle uspeli priigrati naslednje tri točke in zaključili tekmo.

V slovenskem dresu je Možič dosegel 17 točk, od tega tri iz boka. V napadu je bil 61-odstoten. Z 11 točkami mu je sledil Čebulj, 10 jih je dodal kapetan Urnaut.

»Finci so bili zahteven tekmec. Zavedamo se, da bodo vse ekipe proti nam tvegale vse. Nič drugače ni bilo tokrat. Zaradi tega v naši reprezentanci nismo mogli delati veliko rotacij igralcev. Na koncu je pomembno, da smo tekmo dobili brez večjih težav. Še naprej moramo stopati korak za korakom. Slej ko prej bo prišel trenutek, ko bodo na igrišču lahko pomagali tudi odbojkarji s klopi,« je po tekmi dejal selektor Cretu, o naslednjih tekmecih pa dodal: »Španija je dobra ekipa, ki v napadu in obrambi igra z veliko občutka. Precej v svoji igri postori tudi z blokom in dobrimi servisi. Pomembno bo, da mi z blokom ostanemo pred njimi ter da bomo pozorni na njihovo obrambo. Proti Bolgariji so odigrali skorajda perfektno tekmo.«

»Finci so na dveh predhodnih tekmah pokazali, da so odlični tekmeci. Dobro so se branili in igrali hitro. Tudi tokrat je bilo podobno. Na koncu je pomembna le naša zmaga,« pa je dodal kapetan Urnaut.

EVROPSKO PRVENSTVO

Prvi del, skupina B, Varna (Bolgarija)

2. krog, petek, 1. septembra:
FINSKA : SLOVENIJA 0:3 (-21, -19, -22)
Slovenija: Pajenk 7, Planinšič, Kozamernik 7, Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Štern, Ropret 2, Urnaut 10, Čebulj 11, Možič 17, Mujanović 2.

To je sporočil Aljaž Močnik.(konec)