16.04.2024 ob 18:19
Deli članek
V odlični formi je Mirta Velikonja Grbac

Mirta Velikonja Grbac/ foto Aleš Oblak

Ljubljana (MOREL)- Nov teden je prinesel nove nastope odbojkarskih reprezentantov in reprezentantk, ki si kruh služijo v tujini. Tonček Štern je zelo dobro igral na prvi tekmi finala grškega prvenstva, v odlični formi je Mirta Velikonja Grbac, v finalu italijanskega prvenstva pa si bosta nasproti stala Gregor Ropret in Nik Mujanović.

V Grčiji so v zadnjih dneh odigrali prvi srečanji finala prvenstva, v katerem se za državni naslov potegujeta večna tekmeca Olympiacos in Panathinakos. Prvo tekmo je z 0:3 dobil klub iz Pireja, za katerega igrata Tonček Štern in Alen Pajenk. Tako kot na finalni tekmi grškega pokala, kjer je dosegel zmagovalno točko, je bil Tonček Štern najučinkovitejši igralec Olympiacosa tudi na prvi tekmi finala. Dosegel je namreč 20 točk, od tega 15 z napadom, dodal je štiri ase in blok. Dobro mu je šlo tudi na drugem obračunu, na katerem je Olympiacos še drugič slavil brez izgubljenega niza.

V Italiji sta znana finalista prvenstva, to sta Sir Susa Vim Perugia Gregorja Ropreta in Mint Vero Volley Monza Nika Mujanovića. Ropret se je uvrstitve v finale veselil po uspešni polfinalni seriji in izkupičku 3:1 v zmagah proti Allianzu iz Milana, Nik Mujanović pa si je z Monzo finale zagotovil potem, ko je izločil prve favorite prvenstva, ekipo Itas Trentino Jana Kozamernika. Polfinale omenjenih ekip je bil zelo napet, saj je o potniku v finale odločalo pet tekem. Kozamernik je na vseh tekmah igral pomembno vlogo, a je njegova zasedba tokrat vseeno ostala praznih rok. Slovenski srednji bloker je na četrti tekmi dosegel osem točk, na peti pa 13, blestel pa je predvsem v bloku, vknjižil jih je namreč kar sedem.

Na Poljskem je v četrtfinalu Klemen Čebulj minuli teden nanizal dve zmagi. Njegova Asseco Resovia Rzeszow je Trefl Gdansk prvič premagala po petih nizih, na drugi tekmi tedna pa je za zmago potrebovala štiri nize. Resovia se je, tokrat brez pomoči Klemna Čebulja, uvrstila v polfinale, kjer jo že 17. aprila čaka Jastrzebski Wegiel. Tekmi bosta na sporedu 17. in 20. aprila. Žiga Šterna se je s soigralci iz ekipe Slepsk Malow Suwalki že podal v boj za 11. mesto proti moštvu Barkom Kaaany Lwowin. Na prvi tekmi so prepričljivo slavili s 3:0, Štern pa je k zmagi prispeval 12 točk.

Sašo Štalekar si je zagotovil finale nemškega državnega prvenstva, vendar je moral njegov Berlin Recycling Volleys na prvi tekmi priznati premoč Friedrichshafnu, ki je bil boljši po petih nizih. Naš odbojkar je dosegel sedem točk, od tega pet z napadom.

V polfinalu francoskega prvenstva je Volley Mulhouse Alsace dosegel zmago proti pariškemu Levalloisu, Mija Šiftar, ki ni dobila veliko priložnosti za dokazovanje, pa je k zmagi prispevala točko. Drugi polfinalni dvoboj bosta ekipi odigrali 16. aprila.

Pestro je bilo tudi v Romuniji, kjer so se odvijali polfinalni obračuni. Dejan Vinčić, ki v polfinalni seriji ni igral, je moral z Rapidom iz Bukarešte po treh tekmah priznati premoč ekipi CSM Coroni Brasov, ki se je uvrstila v finale. V boju za državni naslov bomo od slovenskih predstavnikov tako spremljali le Urbana Tomana v dresu ekipe CSM Arcada Galati. Slovenski prosti igralec je na odločilni tekmi proti Dinamu iz Bukarešte zabeležil 55-odstotni sprejem. V romunskem prvenstvu za ženske Mirta Velikonja Grbac z Lugojem igra tekme za 5. do 8. mesto. S soigralkami je v boju s CSM Corono Brasov dvakrat zmagala, obakrat s 3:0, pri čemer je naša blokerka, ki je v zelo dobri formi, na prvi tekmi dosegla 12, na drugi pa sedem točk. To je sporočila Ana Oblak. (konec)