08.09.2023 ob 22:25
Deli članek
Za Slovenkami prvi dnevi priprav v Raveni

Mirta Velikonja Grbac

Ravena (MOREL)- Za slovenskimi odbojkaricami so prvi dnevi priprav na kvalifikacije za olimpijske igre, ki se bodo med 16. in 24. septembrom odvijale v Lodžu. Naša dekleta, ki pod vodstvom Marca Bonitte trenirajo v Raveni, se počasi že ozirajo proti Poljski.

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se bo sredi septembra v Lodžu prvič doslej podala v boj za nastop na olimpijskem turnirju. Izbrana vrsta se na nov izziv pripravlja v Italiji. Nastop na evropskem prvenstvu, na katerem se mlade Slovenke niso uspele uvrstiti v izločilne boje, je po besedah reprezentančne srednje blokerke Mirte Velikonja Grbac že pozabljen, dekleta so povsem osredotočena na nadaljnje delo: »Začetek priprav v Raveni je bil s psihološkega vidika zaradi razpleta evropskega prvenstva kar težak. A ne glede na to smo se morale zbrati in nadaljevati naše delo. Predvsem se osredotočamo na uigravanje in na našo igro, pilimo zadnje detajle, da se bomo lažje prilagajale na igro nasprotnikov. Osredotočene smo na nas same, skušamo ignorirati vse negativne stvari, ki so se nam zgodile in gledamo v prihodnost. Vemo, da nimamo nekih realnih možnosti za velike uspehe. Skušale bomo presenetiti nekaj tekmic kot so Tajska, mogoče Kolumbija in Nemčija. Na teh tekmah lahko iztržimo kaj več. Sicer pa na Poljsko odhajamo po veliko izkušnjo. Upam, da bomo vse skupaj doživele z veliko dobre volje in da poletje zaključimo v lepem tonu. Ne glede na kakovost tekmic gremo na Poljsko z užitkom in željo po osebnem in ekipnem napredku.«

Podobno razmišlja tudi korektorica Eva Zatković: »Evropsko prvenstvo je za nami, tako da se že pripravljamo na naš naslednji cilj, na kvalifikacije za olimpijske igre. Nanje gremo z mislijo, da vse tekme odigramo čim boljše, kolikor se le da. Zdaj smo v Italiji in se že od prvega dne priprav posvečamo igri šest proti šestim. Mislim, da bo odslej tak bolj kot ne naš vsakdan. Vzdušje je dobro, se držimo, bomo pa videli, kaj nas čaka še v naslednjem tednu in v samih kvalifikacijah.«

V njih se bodo naše odbojkarice predstavile v okviru skupine C, v kateri se bodo srečale s Poljsko, Italijo, ZDA, Nemčijo, Tajsko, Kolumbijo in Južno Korejo. S Poljakinjami so naša dekleta igrala že na letošnjem evropskem prvenstvu v Gentu, z Italijankami in Nemkami so se srečala na EuroVolleyju leta 2019 v Lodžu, s preostalimi reprezentancami pa Slovenija na članski ravni doslej še ni merila moči.

V Lodž se bo slovenska reprezentanca, v kateri je 14 odbojkaric s seznama selektorja Marca Bonitte, odpravila 14. septembra, prvi obračun v Atlas Areni pa naša dekleta čaka 16. septembra. Tekmice bodo gostiteljice Poljakinje. To je sporočila Ana Oblak. (konec)