29.09.2023 ob 23:32
Deli članek
Začetek lova olimpijskih sanj

Slovenska reprezentanca Foto: CEV

Tokio (MOREL)- V noči iz petka na soboto bo slovenska moška odbojkarska reprezentanca v Tokiu začela nastope na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre. V uvodnem krogu se bo v dvorani Yoyogi ob 3.00 po slovenskem času srečala s Tunizijo. Pred slovensko izbrano vrsto je tretji vrhunec letošnje reprezentančne akcije. Po zaključku nastopov v Ligi narodov in osvojeni bronasti kolajni na evropskem prvenstvu se bo sedaj podala še v lov na svojo prvo vozovnico na olimpijske igre, ki bodo prihodnje leto potekale v Parizu.

Izbrance romunskega strokovnjaka na slovenski klopi Gheorgheja Cretuja vnovič čaka zahtevno delo, saj bodo v devetih dneh v japonski prestolnici odigrali kar sedem tekem, le prvi mesti po končanem enokrožnem sistemu pa vodita na najprestižnejše tekmovanje na svetu. A slovenski odbojkarji so tudi to pot pripravljeni in trdno odločeni, da uresničijo svoj cilj.

»Kot vselej bom tudi na tem tekmovanju od fantov pričakoval osredotočenost pri vsaki točki. Zlasti bo temu tako na začetku, ko nam bo nasproti stala Tunizija – ekipa, ki je dobro nastopala na lanskoletnem svetovnem prvenstvu,« pred uvodno tekmo v Aziji pove selektor Cretu in v isti sapi doda: »Obilo pozornosti bomo morali nameniti tudi svoji igri. Po uspešnem evropskem prvenstvu se začenja novo tekmovanje. Vmes smo imeli le malo časa za počitek in tudi za treninge. Pomembno bo, da v naslednjih dneh ostanemo zdravi. Vsi v reprezentanci smo pred novim izzivom izredno motivirani!«

Tunizijci so se z afriških prvenstev med letoma 2011 in 2021 vselej vrnili s kolajno, z zadnjih treh celo z zlato. Na letošnjem kontinentalnem prvenstvu jih je v četrtfinalu s 3:0 odpravil gostitelj Egipt.

Po tekmi s Tunizijo slovenske odbojkarje dan za tem čaka srečanje s Turčijo, po dnevu premora pa še obračuna s Finsko in Egiptom. Tudi vse tri naslednje tekme se bodo začele ob 10. uri po lokalnem času (3.00 SLO). Po novem dnevu premora bo pred slovensko reprezentanco med 6. in 8. oktobrom še zadnji sklop tekem proti ZDA, Japonski in Srbiji. Prva in zadnja se bosta začeli ob 16. uri (9.00 SLO), vmesna proti gostiteljem pa dobre tri ure kasneje (19.25; 12.25 SLO).

Prvi štirje kvalifikacijski obračuni Slovence na Japonskem čakajo v precej zgodnjem terminu. Da bi se na nekoliko neobičajen termin za članske tekme in sedemurno časovno razliko čim hitreje privadili, je reprezentanca v Tokio prispela že v ponedeljek. Do četrtka je vadila v športnem kompleksu lokalnega prvoligaša Tokio Great Bears, v petek pa prvič tudi na prizorišču tekmovanja, dvorani Yoyogi, ki sprejme dobrih 13 tisoč navijačev.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Skupina B, Tokio (Japonska)

1. krog, sobota, 30. september, ob 10.00 (3.00 SLO):
SLOVENIJA : TUNIZIJA

2. krog, nedelja, 1. oktober, ob 10.00 (3.00 SLO):
SLOVENIJA : TURČIJA

3. krog, torek, 3. oktober, ob 10.00 (3.00 SLO):
SLOVENIJA : FINSKA

4. krog, sreda, 4. oktober, ob 10.00 (3.00 SLO):
SLOVENIJA : EGIPT

5. krog, petek, 6. oktober, ob 16.00 (9.00 SLO):
ZDA : SLOVENIJA

6. krog, sobota, 7. oktober, ob 19.25 (12.25 SLO):
JAPONSKA : SLOVENIJA

7. krog, nedelja, 8. oktober, ob 16.00 (9.00 SLO):
SLOVENIJA : SRBIJA

To je sporočil Aljaž Močnik. (konec)