29.02.2024 ob 22:38
Deli članek
Razvojne priložnosti turizma na Krasu in v Brkinih

Župan Sežane Andrej Sila

Sežana (MOREL) –Povezovanje, pristna in raznolika ponudba ter številne infrastrukturne pridobitve ponujajo nove priložnosti za rast in razvoj butične turistične ponudbe Krasa in Brkinov. Dogodek »Povezovanje in dobre prakse na področju turizma na Krasu in v Brkinih« je izpostavil turizem kot eno glavnih in najbolj perspektivnih gospodarskih panog območja, usmerjeno v butično ponudbo destinacije, doživljanje lokalnih zgodb in tesno povezovanje z lokalnimi ponudniki, turističnimi vodniki in celotno lokalno skupnostjo.Poleg 19 ponudnikov, ki so svojo ponudbo predstavili obiskovalcem, številnih turističnih agencij, tour operaterjev in priložnosti za povezovanje deležnikov v turizmu je dogodek predstavil tudi pomembno novost – nov vodnik po Krasu in Brkinih.

Župan Občine Sežana Andrej Sila je v imenu organizatorjev, Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov (ORA Krasa in Brkinov) v sodelovanju z občinami Divača, Komen, Hrpelje-Kozina, Miren Kostanjevica in Sežana, izpostavil predvsem pomen tesnega in pristnega sodelovanja. Prepričan je, da so prav lokalni ponudniki z visokokakovostnimi vsebinami ključni pri ustvarjanju pozitivne podobe in prepoznavnosti destinacije po prvovrstnih izkušnjah, ki izstopajo po kombinaciji izjemnih naravnih lepot, edinstvene kulturne dediščine, nepozabnih kulinaričnih užitkov, miru in številnih možnostih za aktivnosti na prostem ter odprtosti za nadaljnjo čezmejno povezanost in prepletenost. Turistični obisk v letu 2023 z najvišjim številom nočitev doslej, ki je za 5 odstotkov presegel doslej rekordno leto 2019, pritrjuje usmeritvi razvoja turizma na območju Krasa in Brkinov.

Katja Kralj, strokovna vodja destinacije Kras in Brkini, ORA Krasa in Brkinov, je povedala, da največ gostov na Kras in v Brkine še vedno prihaja iz sosednje Italije, sledijo Francozi, Nemci, Avstrijci in državljani Švice. V nagovarjanje trgov omenjenih držav so usmerjene tudi promocijske aktivnosti, ki jih destinacija načrtuje v letošnjem letu, skupaj s številnimi dogodki destinacijskih prireditev in akcijami, ki izpostavljajo predvsem lokalna, butična, trajnostna in visokokakovostna doživetja, v okviru čezmejnega projektnega sodelovanja pa iščejo nove priložnosti za povezovanje (zlasti v okviru projektov Kras-Carso II). Razvoj v smeri lokalnega povezovanja raznolikih in komplementarnih petzvezdičnih doživetij z različnimi aktivnostmi spodbuja tudi Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

Petra Ložar iz Direktorata za turizem gospodarskega ministrstva je naštela več aktivnosti, s katerimi ministrstvo spodbuja razvoj turizma, pa tudi spodbude ki bodo v prihodnje namenjene krepitvi turistične infrastrukture in trajnostne usmeritve ponudnikov na destinaciji. Dogodek »Povezovanje in dobre prakse na področju turizma na Krasu in v Brkinih« je nazorno prikazal, kako se ključni turistični akterji na destinaciji, kot sta denimo Park Škocjanske jame in Kobilarna Lipica, povezujejo z lokalnim okoljem in manjšimi ponudniki, kje so priložnosti za poglobitev sodelovanja. V tkanje povezane in raznolike lokalne ponudbe se odlično vključujejo lokalni turistični vodniki, ki so najpogosteje vezni člen med obiskovalci in ponudniki butičnih doživetij. Ob tem smo predstavili pomembno novost – nov vodnik po Krasu in Brkinih.

Avtorica Maja Ščuka na več kot 200 straneh v prvi tovrstni publikaciji na območju omogoča enovit pregled ponudbe ter lažjo izbiro doživetij glede na osebne preference. Več kot 100 obiskovalcev dogodka, predstavnikov različnih lokalnih in nacionalnih deležnikov v turizmu, turističnih agencij in tour operaterjev je dogodek zaključilo z mreženjem in tkanjem novih poslovnih vezi.

Seznam ponudnikov, ki so sodelovali na dogodku:

Pršutarna Ščuka

Butična pršutarna je del družinskega posestva v vasi Kobjeglava, kjer že od leta 1966 zorijo pršute po tradicionalni metodi, samo z ročnim uravnavanjem prehoda kraškega zraka v zorilnico. V pršutarni poleg pršuta zorijo pancete, stegna divjih prašičev, jelenov in gamsov. Obiskovalcem Krasa nudijo vodene oglede pršutarne z degustacijo pod 300 let star murvo v obliki dežnika, ki krasi družinsko dvorišče in pripoveduje zgodbo o sviloprejstvu na Krasu.

Vina Petelin-Rogelja

Družinska vinogradniška kmetija Petelin-Rogelja iz Tomaja se že vrsto let ukvarja s pridelavo terana, teranovega likerja, malvazije, vitovske grganje, caberneta, merlota in zeliščnih žganj. V letu 2023 je teran s kmetije Petelin Rogelja prejel 1.mesto med mladimi terani in 1. mesto za stekleničen teran na lanskemu Prazniku terana in pršuta. Tradicija kmetije se nadaljuje s prenosom na mladega prevzemnika Mateja, ki je tudi predsednik Konzorcija kraških pridelovalcev terana.

Mmm Beatrice, male kulinarične coprnije s Krasa

Mmm Beatrice je družinska znamka malih kulinaričnih coprnij s Krasa. Vojka in Jurij čarata 29 ekstra domačih marmelad, 2 čatnija in paradižnikovo šalšo iz najboljših, zlasti lokalnih sestavin, brez konzervansov, ojačevalcev barve ali okusa, želirnega sladkorja. Po sadnem deležu do 6-krat presegajo standarde. Sladkata zelo malo ali sploh ne. Kuhata jih tudi do 26 ur, ročno, v butičnih količinah, počasi in z veliko ljubezni.

Karra, odkriti skriti Kras

Karra je vaša osebna gostiteljica in ustvarjalka izjemnih doživetij za tiste, ki cenijo izvirno, butično in osebno. Doma je na krasnem Krasu. Pripravlja nepozabne team buildinge, praznovanja in ostala, po meri pripravljena avtentična doživetja za zaključene skupine. Ima dobro razvito detektivsko žilico, obožuje sobe pobega in love za zakladom. Ljubi dobro hrano in naravo. Odkrijte skriti Kras s Karro.

Vinakras Sežana

V osrčju Krasa, klet Vinakras Sežana že od leta 1947 ustvarja vina vrhunske kakovosti. Zahvaljujoč predanosti in zaupanju kraških vinogradnikov so skozi desetletja postali vodilna klet na Krasu in največji svetovni pridelovalec vina teran. S 50 hektarij lastnih vinogradov in dragocenim delom članov negujemo bogato tradicijo vinogradništva v popolni harmoniji z naravnimi danostmi kraškega okolja. Vsaka steklenica vina Vinakras odraža raznolikost in posebnost vinorodnega okoliša, še posebej izstopata teran in vitovska grganja, kraška klet iz leta 1861, čudovito kraško dvorišče in prijetni ambient vinskega bara.

Vinska klet Štok

Ena najstarejših vinogradniško-vinarskih kmetij na Krasu je z delom začela v drugi polovici 15 stoletja. Z uradnim stekleničenjem je Rajko Štok začel med prvimi v Sloveniji leta 1979. Danes obdelujejo 3,5 ha vinogradov v okolici Dutovelj. Z refoškovo trto je posajenih 95 % površin, ostalo pa z malvazijo in vitovsko grganjo. Poleg kakovostnega in vrhunskega izbranega terana, teranovega likerja in belih vin od leta 2008 pridelujemo še sok teranovka.

Kmetija Žerjal

Kmetija Žerjal se nahaja v Tomaju v osrčju dežele terana. Ukvarjajo se z kozjerejo in predelavo kozjega mleka predvsem v sire. Rdeča nit njihovega ustvarjanja je Kras in njegova pestra botanika. Sire obogatijo s tipičnimi kraškimi okusi. Izdelujejo sir Tropinc, ki zori v teranovih tropinah, Kraševc, ki mu dodajo teran, Gmajnar s kraškim šetrajem, Brin z brinovimi jagodami. Njihov glavni proizvod pa je poltrdi sir Sander.

Destilarna Pav z Domačije Vrabči

Pav je butična destilarna z neskončno domišljijo. Je čas, ljubezen, eksperimentiranje in znanje, v vsaki steklenici, ki jo izdelajo za vas. Destilarno Pav vodita brata Ivo in Edi Šuc.

Kmetija Kosmina

Družinska kmetija Kosmina iz Brij pri Komnu, tik ob meji z Italijo, ponosno prideluje kraško vinsko kapljico in tradicionalne kraške izdelke na svojih 20 hektarjih obdelovalnih površin. Že tretjo generacijo ustvarjajo suhe mesnine na tradicionalen način, kjer jim samo še kraška burja izpopolni okus. Svoje izdelke in pridelke ponujajo v času spomladanske in jesenske osmice, čez celo leto pa na izletniški kmetiji. So osmica z najdaljšo tradicijo na Krasu.

Mati – Truffle

Ekipa Mati – Truffle združuje strast in znanje v nabiranju in gojenju tartufov. Ponujajo doživetje z edinstvenim lovom na tartufe, kjer udeleženec lahko postane pravi lovec, s psom na povodcu, in osebno doživi čar iskanja različnih vrst tartufov v različnih letnih časih. Kot eni izmed redkih (samo 1 %) pa ponujajo tudi edinstvena kulinarična doživetja, kjer uporabljamo izključno sveže tartufe brez dodanih arom, kot so tartufate aromatizirana olja, itd.

Čebelarstvo Petelin – Irma Petelin

Čebelarstvo Petelin je srednje veliko čebelarstvo, na katerem se poleg pridelave čebeljih pridelkov, vzreje čebeljih družin in gospodarskih matic ukvarjajo tudi s čebelarskim turizmom. Na voljo imajo degustacijsko-sprejemni prostor, v katerem obiskovalcem z degustacijo dobrot predstavijo tudi čebelarstvo, njihov napredni prevozni sistem in tehnologijo vzreje matic. Obiskovalec se zave pomena čebel in ostalih opraševalcev za svet, v katerem živimo; prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.

Turistična kmetija pri Živcovih

Turistična kmetija obiskovalce vabi s tremi lično opremljenimi apartmaji in skupno 19 ležišči, degustacijo vin in likerjev v 220 let stari kleti, pogostitvami z domačimi prigrizki, izposojo koles in raziskovanjem čudovitih kolesarskih poti. Prepričani so , da s svojo kakovostno ponudbo zadovoljijo tako ljubitelje kraške kulinarike kot pohodnike, kolesarje in poslovneže.

Vina Slamič – Perinova domačija

Perinovi iz okolice Komna nadaljujemo tradicijo prednikov ter v sklopu manjše kmetije v prvi vrsti skrbijo za samooskrbo. Na 35 ha obdelovalnih površinah, ki so jih že pred več kot desetletjem vključili v ekološko shemo kmetovanja, redijo drobnico, govedo in prašiče. Na idealnih legah zasajeni vinogradi so njihov adut v pridelavi kakovostnih in vrhunskih vin – Vin Slamič. V zadnjih letih kmetijo preusmerjajo v turizem, kjer z butičnimi izdelki nagovarjajo predvsem obiskovalce, ki razumejo trajnostni pristop in prisegajo na kakovost izdelkov.

Mladinski hotel Pliskovica

Mladinski hotel Pliskovica deluje v več kot štiristo let stari domačiji, ki je do danes ohranila tipične elemente kraške arhitekture in je zaradi tega zavarovana kot kulturni spomenik. V različno velikih sobah sprejme 35 gostov, ki jim ponuja bivanje z romantičnim pridihom kraške krajine. Obiskovalci lahko na razvedrilen in poučen način doživeto spoznavajo preteklost, kulturo in življenje na Krasu, ter odkrivajo edinstvene naravne danosti.

Javni zavod Miren Kras

Javni zavod Miren Kras upravlja z destinacijo Miren Kras, ki se razteza na območju občine Miren – Kostanjevica. Njena posebnost je vpetost v dva teritorija: Vipavsko dolino in Kras, s posebnostmi obeh pokrajin. Na enem mestu lahko gostje začutijo lenobno vijuganje reke Vipave, ki napaja tamkajšnja polja in surovo in trdo Kraško planoto. Pečat pomembnih umetnikov, ustvarjalcev in rokodelcev je prikazan v kar 5 manjših muzejih in galeriji. Pečat 1. svetovne vojne privablja ljubitelje zgodovine na Pot miru. Javni zavod Miren Kras upravlja tudi z največjo turistično znamenitostjo na tem prostoru – Pomnikom miru na Cerju, ki je posvečen vsem braniteljem slovenske zemlje, v njegovi notranjosti skriva muzejsko razstavo in galerijo z veličastnimi razgledi od Triglava pa vse do Jadranskega morja.

Visit Kras – ORA Krasa in Brkinov

Kras in Brkini predstavljajo poseben svet. Podobo in dušo mu daje kamen, ki ga že od nekdaj in brez prestanka spreminjata voda in človek. Obiščite Kras in Brkine, zaljubite se v lepote tega dinamičnega sobivanja na robu Mediterana. ORA Krasa in Brkinov kot vodilni partner destinacije povezuje deležnike na področju turizma štirih kraško-brkinskih občin Divača, Komen, Hrpelje-Kozina in Sežana ter partnerske občine Miren Kostanjevica. S povezovanjem in sodelovanjem nudi podporo ponudnikom in obiskovalcem. Ujemite priložnosti za edinstvena doživetja. Spoznajte naše prave barve. Spoznajte Kras in Brkine!

Rent&Event

Rent&Event je podjetje, specializirano za izjemne catering storitve. Z edinstveno kombinacijo kulinarične ustvarjalnosti, strokovnosti in odgovornosti zagotavljajo nepozabno izkušnjo, ne glede na to, ali gre za poslovno srečanje, športni dogodek ali zasebno praznovanje. Njihova edinstvenost izvira iz atraktivne priprave hrane, dolgoletne izkušnje pa zagotavljajo vedno drugačne pristope k željam in potrebam strank. Rent&Event dogodkom dodaja poseben pečat s kulinarično umetnostjo, brezhibno izvedbo in popolno pozornostjo do vsakega detajla.

Čebelarstvo Atelšek

Družinsko čebelarstvo Atelšek s približno 300 panji čebel obiskovalce vabi v razstavno in promocijsko dvorano. V njej se odvijajo strokovna predavanja, promocijski nastopi čebelarstva in ocenjevanja medu. V njej se predstavljajo tudi druge blagovne znamke Krasa. Po lastni inovaciji in projektu izdelujejo samoobračalna RF točila, topilnike medu in drugo opremo, primerno za večje čebelarje. Ponosni so na svoj Kraški med – med z zaščiteno blagovno znamko kontrolirane kakovosti z geografskim poreklom. So eden od 25 proizvajalcev medu, ki so se podredili strogim merilom certifikata blagovne znamke geografskega porekla in svojo proizvodnjo podredili stalni kontroli višje kakovosti in kontroli geografskega porekla proizvodnje Kraškega medu.

Jamarsko društvo Gregor Žiberna

Divača Divaška jama je razkošje lepote in miru, leži tik ob cesti Divača-Lokev in je od Divače oddaljena približno kilometer. Leta 1884 jo je odkril Gregor Žiberna, imenovan Tentava, tri leta kasneje pa so jo uredili za turistični obisk. Ogled Divaške jame je zanimiv zaradi množice udornih dolin in brezen v okolici Divače. Je del nekdaj aktivnega jamskega sistema, ki ga je na tem območju oblikovala Reka, ki nedaleč stran ponika v znamenite Škocjanske jame. V jami so si našle prostor številne vrste jamskih živali, ogled jame pa dopolnjuje sprehod po Krasoslovno naravoslovni učni poti Risnik skozi kraški gozd in mimo velikih udornih dolin.

To je sporočila Katja Kralj, strokovna vodja destinacije Kras in Brkini. (konec)