14.06.2024 ob 18:01
Deli članek

Nova Gorica (MOREL)-  Tudi v tretji etapi 30. dirke Po Sloveniji smo videli izredno dinamično dirkanje, boj za zeleno majico pa se vedno bolj zaostruje. 160,5 kilometrov dolgo traso med Ljubljano in Novo Gorico je najhitreje prevozil Giovanni Aleotti, sotekmovalec Primoža Rogliča pri ekipi BORA – hansrohe, in to po silovitem napadu na spustu proti cilju. Najhitrejši Slovenec danes je bil Domen Novak na 16. mestu.
Etapa se je seveda odločila v dveh krogih v okolici Nove Gorice, dvakratnem vzponu na Ravnico ter obiskom Brd. Kombinacija strmega vzpona, zelo malo ravnine in predvsem napadalnih voženj je v samem zaključku povsem razbila glavnino, za končni uspeh na etapi se je tako borilo 12 kolesarjev. Žal med njimi ni bilo nobenega izmed Slovencev. Giovanni Aleotti je napadel na začetku spusta in naredil razliko do enega izmed glavnih favoritov, Ekvadorca Jhonatan Narvaeza (INEOS – Grenadiers). Medtem, ko se je Aleotti z nasmeškom na obrazu in rokami visoku v zraku peljal čez ciljno črto, je slednji zmagal sprint zasledovalne skupine in dobil tudi šest sekund odbitka, kar je trenutno dovolj za drugo mesto v boju za zeleno majico. Aleotti bo jutri v zelenem, njegova prednost znaša 12 sekund. Povsem blizu je še devet vrhunskih kolesarjev, vzpon na Krvavec bo tako zares zelo napet. Najvišje uvrščena Slovenca v skupnem seštevku sta Domen Novak (UEA Team Emirates) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious) na 16. in 17. mestu, a je njun zaostanek minute in pol težko nadomestljiv.
Giovanni Aleotti: »Zadnjih deset kilometrov od vrha zadnjega vzpona je bilo resnično težkih. Vedel sem, da je Narvaez favorit, zato sem iskal priložnosti, a nisem želel biti prvi z napadom. Sledil sem mu in potem napadel v trenutku, ki se mi je zdel primeren. Zaključek se je nato kar vlekel. Vendar sem izredno vesel te zmage in se moram zanjo zahvaliti tudi svojim ekipnim tovarišem, mislim, da smo vsi skupaj opravili zelo dobro delo. Ne samo danes, vse tri etape smo odpeljali dobro in vzdušje v ekipi je res super. Danes mi brez njih ne bi uspelo, saj sem dobil defekt pred zadnjim vzponom in so mi pomagala ujeti priključek z vodilnimi kolesarji. Super je, da se jim lahko zahvalim z zmago. Najprej bom užival v zmagi, nato pa se bomo z vsemi močmi borili, da bomo ubranili vodstvo na dirki. Zaključek jutrišnje etape je prav tako zahteven, a borili se bomo do konca.«
 Druge zanimivosti z etape:

  • - Trasa tretje etape je v Brdih prečkala tudi preko meje in obiskala Italijo. S tem je jubilejna dirka Po Sloveniji sklenila izredno pot in obiskala vse sosednje države.
  • - Izvedba dirke Po Sloveniji je kot vedno velik logističen zalogaj, vsak gledalec ob progi bo tako opazil predvsem celo floto različnih vozil. Za potrebe organizacije je skupina Emil Frey zagotovila 40 vozil različnih znamk, ki se uporabljajo za spremljanje dirke, sodnike, zdravnike in drugo nujno potrebno tehnično osebje. Prav tako pa vozila uporabljajo ekipe, ki so stalno na terenu in označujejo in pregledujejo trase. Tako kolesarji niso edini, ki prevozijo veliko kilometrov. Emil Frey Avtocenter je tudi pokrovitelj bele majice, ki jo nosi najboljši mladi kolesar na dirki.
  • - Tudi danes je bila povprečna hitrost zelo visoka, 42,55 km/h, kar je blizu najvišje teoretično predvidene hitrosti za to etapo.
  • - Sodniki so danes posegli tudi po drastičnem ukrepu in diskvalificirali Johannesa Kulseta (Uno-X Mobility), ob temu pa so mu odvzeli še 15 UCI točk in ga kaznovali v višini 500 švicarskih frankov. Razlog je uporaba neprimernega položaja na kolesu, bolj natančne informacije o dogodku pa nismo prejeli.
  • - Najboljša ekipa dneva je bila VF Group-Bardiani CSF- Faizane', ki tudi vodi v skupnem seštevku ekip, pred ekipo Uno-X Mobility ima dve minuti in pol prednosti.

 
Zmagovalci letečih ciljev:
Ajdovščina (58,5 km): Matej Mohorič (Bahrain Victorious)
Renče (78,5 km): Maxime Decomble (Groupama-FDJ)
Dobrovo (121,2 km): Fredrik Dversnes (Uno-X Mobility)
 
Zmagovalci gorskih ciljev
Hrušica (36,7 km, kat. III): Filippo Fiorelli (VF Group-Bardiani CSF- Faizane')
Ravnica (98,7 km, kat. III): Negasi Haylu Abreha (Q36.5 Pro Cycling Team)
Ravnica (150,9 km, kat. III): Domenico Pozzovivo (VF Group-Bardiani CSF- Faizane')
 
Majice
Zelena: Giovanni Aleotti (BORA – hansgrohe)
Rdeča: Phil Bauhaus (Bahrain Victorious)
Modra: Davide Baldaccini (Corratec Vini Fantini)
Bela: Giulio Pellizzari (VF Group-Bardiani CSF- Faizane')

(konec)