09.07.2024 ob 23:14
Deli članek

Portorož /MOREL) - V Portorožu se je danes zaključilo odprto evropsko prvenstvo za 420, na katerem je sodelovalo 243 posadk iz 22 držav, med njimi tudi sedem slovenskih. Regatni dogodek, ki se je začel že konec junija z ogrevalno regato “420 Warm-up Regatta”, je v šestih dneh prvenstva ponudil za vsakogar nekaj. Lažje posadke so najbolje izkoristile dneve s šibko termiko, medtem ko so se nekoliko težje razveselile dveh dni južnega vetra, ki je pihal z močjo do 20 vozlov. Piratova jadralca Ana Planinšič in Teo Gerželj sta osvojila drugo mesto, srebrno kolajno in naslov evropskih podprvakov v mešani kategoriji. 

Zadnji regatni dan se je začel s čakanjem na maestral, ki se je stabiliziral okoli ene ure popoldne. Najprej so zajadrale vse zlate skupine - ženska, U17 in kot zadnja še moška in mešana flota - vsaka od njih je opravila po en plov, potem pa je veter ugasnil in preprečil izvedbo še zadnje predvidene regate. Po 11 odjadranih plovih smo tako lahko razglasili najboljše evropske jadralce in z veseljem poročamo, da sta domača, Piratova jadralca Ana Planinšič in Teo Gerželj osvojila drugo mesto, srebrno kolajno in naslov evropskih podprvakov v mešani kategoriji. 

Trener Mitja Mikulin: “Prvenstvo je za nami, na koncu sta Ana in Teo zadržala svoje mesto in končala kot 11. skupno, deveta Evropejca ter druga v kategoriji Mixed. S tem rezultatom smo lahko zadovoljni, tudi 9. mesto overall je v med toliko posadkami zelo dobro. Za ostale si pa želimo, da se v zlato skupino uvrstijo zdaj v Grčiji. Čez tri dni startamo na Gardsko jezero, kjer imamo ISAF svetovno prvenstvo, posadke tam ne bodo mešane, ampak bosta Rok in Teo jadrala skupaj in Ana in Lara skupaj v ženski konkurenci, tako da moramo narediti nekaj treningov v nemešani postavi, potem pa se morajo spet nazaj prilagoditi na mešane ekipe, saj jih v Grčiji čaka mladinsko evropsko prvenstvo. Čaka nas še dolgo poletje in dali bomo vse od sebe.”

Jaka Valjavec in Vid Dobrinja prvenstvo končujeta na 39. mestu, Rok Kovačič in Lara Božič sta 47., Jean Jakob Veznaver in Anton Rejec 62., Miran Gustin in Toni Rebec sta 99., Peter Koprivec in Rodion Krantov pa 105. Roža Sabadin in Riana Arinova prvenstvo končujeta na 38. mestu. Slovenska posadka v kategoriji U 17 sta Martin Marušič in Neli Gulič sta prijadrala na 70. mesto. 

Vodja regatega odbora Bojan Gale: "Zadnji regatni dan evropskega prvenstva 420 je bil najbolj naporen in že po vremenski napovedi smo vedeli, da bo težko izpeljati kakšno regato. Uspelo nam je izpeljati po eno regato na obeh regatnih poljih v šibkem vetru okoli  5,5-7 vozlov. Ko smo želeli začeti z drugim plovom, najprej za zlato floto, kjer je bolj pomembno imeti več regat in izkoristiti ves razpoložljivi čas, je veter obrnil v desno. Preverili smo, kaj se dogaja, in ugotovili, da je bilo na slovenskem Krasu in nad Tržaško okolico nekaj neviht, ki so ošibile veter. Takrat smo imeli do časovne omejitve na voljo še uro in pol, zato je bila pravilna odločitev, da smo počakali do konca, saj so bile vse regate pomembne. Nevihte v notranjosti so se počasi umikale, veter pa se je vrnil šele 15 minut pred “time limitom”. Da bi se ustalil, bi trajalo nadaljnjih 10-15 minut, kar bi nas popeljalo preko časovne omejitve. Mislim, da smo opravili 11 lepih regat za vse flote. Upam, da so jadralci, trenerji, predstavniki razreda in vsi sodelujoči zadovoljni in jim želim takšne ali še boljše pogoje tudi na naslednjih regatah. Vsem jadralcem in trenerjem želim lepo jadralsko sezono in upam, da se vidimo na naslednjem prvenstvu!"

Predsednik JK Pirat Mitja Margon: “Po napornih dveh tednih lahko z zadovoljstvom ugotovim, da smo, tudi po čestitkah in izjavah udeležencev, izpeljali enega najboljših prvenstev v zadnjih desetih letih, kar nam je v posebno čast in je plod neumornega dela in truda več kot sedemdesetih prostovoljcev in brez njih se to ne bi moglo zgoditi, tako da čestitke in zahvala prav vsem. Hvala tudi sponzorjem in partnerjem, ki pomagajo in verjamejo v to, kar v Piratu delamo, medalja naših jadralcev je pa sploh češnjica na tortici. Težko je opisati čustva, ampak mislim, da je to največji dogodek, ki ga je JK Pirat do danes izpeljal in je tudi odličen test za svetovno prvenstvo optimistov, ki nas čaka ob istem času drugo leto. Mislim, da se je končno tudi okolica zbudila in zavedla, kaj Pirat pomeni za to občino in nenazadnje Slovenijo. S ponosom se lahko ozremo na pretekla dva tedna in še z večjo motivacijo v prihodnost."

Prvenstvo je organiziral Jadralni klub Pirat Portorož v sodelovanju s Tržaškim pomorskim klubom Sirena (TPK Sirena), klubom Società velica Barcola e Grignano (SVBG) in ob podpori Jadralne zveze Slovenije (JZS) ter Mednarodne zveze razreda 420. Povezani klubi z organizacijo prvenstva pod sloganom »Trije klubi, dve državi, en zaliv« utrjujejo dosedanje sodelovanje in prizadevanje za krepitev vloge jadranja v regiji. Ta dogodek poudarja mednarodno sodelovanje in skupno strast do jadranja, hkrati pa spodbuja športni duh in prijateljstvo med jadralci iz različnih držav, kar je prepoznal tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport g. Matjaž Han, ki je prevzel častno pokroviteljstvo dogodka. To je sporočila Jakica Jesih, predstavnica za odnose z javnostmi Jadralne zveze Slovenije. (konec)