19.05.2024 ob 21:42
Deli članek
Balinarji sežanske Skale zmagovalci balinarske Super lige

Sežanski Skali lovorika Super lige/foto BZS

 

Postojna (MOREL)- Naslov najboljših v moški Super lige 2023/24 je pripadel balinarjem sežanske Skale, ki so v nedeljskem finalu zaključnega turnirja najboljše četverice na nevtralnem igrišču v Postojni s 17:9 ugnali škofjeloško Trato. Oba finalista bosta slovensko balinanje zastopala v evropskem pokalu, poraženima polfinalistoma Ilirski Bistrici in Zabičam pa so pripadle bronaste medalje. Pred lepo napolnjenimi tribunami Zelene balinarske dvorane v Postojni so zmagovalni pokal za zmagovalca Super lige 2023/24 dvignili balinarji Skale, ki so se z zmago proti Trati po letu 2020 ponovno zavihteli na tron klubskega moškega balinanja. 

Uvodni del finalne tekme dveh najboljših ekip rednega dela sezone je minil v izenačeni igri, saj sta se kar dve izmed štirih klasičnih iger končali z neodločenim rezultatom. Kraševci so pričakovano iztržili več točk v tekaških disciplinah, v katerih je predvsem navdušil aktualni svetovni prvak v hitrostnem zbijanju Martin Zdauc, pomembne točke pa sta Skali v natančnem zbijanju prinesla Marko Švara in Matija Povh.

Branilci naslova so se po porazu v štafetnem zbijanju in zaostanku s 5:13 znašli v izjemno težavnem položaju, saj bi jim le popoln izkupiček v zadnjih klasičnih igrah prinesel podaljšek. Škofjeločani so tik pred koncem igralnega časa z zmagama Mihe Tomšeta in Damjana Sofronievskega v igri posamzeno uspeli znižat zaostanek, a je bilo upov na popoln preobrat je bilo po zmagi sežanske dvojice Gašper Kraševec – Klemen Sosič.

Trata bo kot drugouvrščena ekipa slovenskega prvenstva v začetku junija začela z nastopi v drugem krogu evropskega pokala, medtem ko je Skala kot državni prvak neposredno uvrščena v septembrski četrtfinale.

Zaključni turnir Super lige 2023/24:

Polfinale: Trata Škofja Loka – Ilirska Bistrica 14:4, Skala – Zabiče 13:13* (Skala je napredovala v finale po zaslugi boljše uvrstitve v rednem delu prvenstva.

Finale: Trata Škofja Loka – Skala Sežana 9:17

Trojka: Mlinar, Dolinar, Kokelj (Urbančič) - Kraševec, Ozbič, Švara 2:8

Dvojica: Sofronievski, Vujanović - Zdauc, Štoka (Počkar) 5:5

Posamezno: Premru - Sosič 9:7

Krog: Tomše - Povh M. 22:22

Hitrostno zbijanje: Urbančič - Zdauc 33:44

Hitrostno zbijanje: Vujanović - Povh G. 41:41

Natančno zbijanje: Tomše - Švara 13:23

Natančno zbijanje: Premru - Povh M. 12:13

Štafetno zbijanje: Kokelj, Sofronievski - Zdauc, Povh G. 25:40

Trojka: Vujanović, Dolinar, Mlinar (Kokelj) - Švara, Počkar, Ozbič 6:8

Dvojica: Premru, Urbančič  - Kraševec, Sosič 5:6

Posamezno: Sofronievski  - Povh M. 13:5

Posamezno: Tomše - Povh G. 11:6

To je sporočil Simon Maljevac. (konec)