25.03.2024 ob 23:52
Deli članek
Eva Alina Hočevar v novo sezono vstopila z odliko

Eva Alina Hočevar/Foto Nina Jelenc

 

 

Ljubljana (MOREL)- Kajakašica in kanuistka na divjih vodah, ki bo 27. marca praznovala 22 let, Eva Alina Hočevar je kljub mladosti že izkušena tekmovalka, za katero so številni nastopi in uspehi na največjih tekmovanjih, tako v mladinski, mlajše članski in članski konkurenci. Letos je na uvodnih tekmah že dosegla nekaj uspehov, tudi pretekli konec tedna na mednarodni tekmi v Solkanu, kjer je zmagala med kajakašicami in bila tretja med kanuistkami.

Nekdanja svetovna mladinska prvakinja si je priborila mesto v olimpijski ekipi in v Parizu bo pod petimi krogi debitirala v kanuju. Na izjemno pomembno sezono se je skupaj z bratom, lanskoletnim svetovnim mladinskim prvakom v kanuju Žiga Linom, pripravljala na Reunionu, otoku v Indijskem oceanu. »Imeli smo odlične vremenske pogoje, zato sem priprave v celoti izpeljala tako kot sem jih načrtovala. Od njih sem odnesla veliko dobrega. Naredila sem ogromno število kvalitetnih treningov, poleg tega sem imela dve tekmi, ki sta mi prišli zelo prav,« je povedala Ljubljančanka.

Eva Alina je bila uspešna na uvodnih tekmah tako na Reunionu kot na tradicionalni marčevski slalomski tekmi v Solkanu. V okviru priprav v francoskem čezoceanskem departmaju je bila konkurenca na tekmi močna: »Nastopila sem na dveh tekmah s kar močno konkurenco. Prva je celo štela za točke ICF. Prišli sta mi zelo prav, saj sem imela možnost ponoviti svoj tekmovalni ritem, svojo rutino. Poleg tega ponovno doživiš tekmovalni pritisk, stres, ki ga med zimo manjka. Definitivno je največji plus tekem psihološka priprava, saj to tekmovalno vzdušje težko razviješ na samih treningih.«

Eva Alina in Žiga Lin Hočevar sta bila tokrat edina slovenska reprezentanta, ki sta zimski trening opravila na Reunionu, je pa bilo tam veliko tujih reprezentantov in reprezentantk. »Treningi s sotekmovalkami so vedno dodaten plus. Veliko treningov sem opravila z Monico Dorio (Vilarrublo, op. p.), kar mi je zelo ustrezalo, saj sva se lahko ena od druge veliko učili. Poleg tega imaš ves čas primerjavo, kar te prisili, da se še malo bolj potrudiš. Drugače sem pa ves čas trenirala s svojim bratcem, ki je zdaj že veliko boljši od mene, tako da se tudi od njega ves čas učim,« je povedala nekdanja balerina.

Eva Alina bo v Parizu prvič okusila čar olimpijskega nastopa, je pa v Tokiu dobila priložnost nastopa kot demonstratorka in predtekmovalka. Ker ima mesto v reprezentanci že zagotovljeno, se na sezono lahko pripravlja nekoliko drugače, kot bi se sicer, če bi jo aprila še čakale pomembne izbirne tekme: »Z očetom sva se po lanski sezoni veliko pogovarjala in naredila temeljit plan za letošnjo pripravljalno in tudi tekmovalno sezono. Zaradi OI dajem večji poudarek kanuju, vseeno pa veslam tudi v kajaku, saj menim, da se disciplini lepo dopolnjujeta. Celoten plan treninga je malce drugače razporejen kot prejšnja leta, z glavnim ciljem, da bom v času OI najbolje pripravljena.«

Olimpijsko progo v Parizu je že spoznala, nenazadnje je lanskega oktobra tam potekala tekma za svetovni pokal, poleg tega pa je opravila tudi že nekaj priprav na prizorišču v predmestju Pariza. »Proga se mi zdi kar zanimiva, tudi zelo težka, zato jo bo treba še dobro naštudirati. Moram priznati, da mi je kar všeč, čeprav me še malo ‘zafrkava’, vendar imam še nekaj časa, da se je navadim. Na progi je predvsem pomembno, da daješ čolnu dovolj hitrosti in da si kar se da natančen in potrpežljiv. V planu imamo enotedenske priprave v Parizu vsak mesec do OI,« je povedala.

Še eno pomembno tekmovanje sezone za slovenske reprezentante prihaja že maja, ko bo Ljubljana gostila evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Tudi to bo eden izmed glavnih ciljev: »Evropsko prvenstvo v Tacnu bo zame druga najpomembnejša tekma v letošnjem letu. Dober rezultat na tem prvenstvu bi mi pomenil ogromno. Zavedam se, da sem v Tacnu sposobna pokazati vrhunske vožnje, lansko leto sem tam osvojila svojo prvo posamezno člansko medaljo, zato imam tudi letos visoke cilje. Tekmovati pred domačimi navijači je vedno nekaj posebnega. Odlično vzdušje in močna podpora ti dajeta dodatno moč, a po drugi strani tudi malce dodatnega pritiska, saj kot športnik nočeš razočarati navijačev.«

Prvenstvo stare celine se hitro približuje, v Kajakaškem centru Tacen pa še brnijo stroji, saj potekajo dela po uničujočih poplavah avgusta 2023. Tekmovalci in tekmovalke zato iščejo možnosti, kje opravljati treninge. »V Sloveniji trenutno ne bo možno trenirati na divji vodi, zato bom veliko v tujini. Opravila bom priprave v Parizu na olimpijski progi. Poleg tega pa bom v sklopu priprav za mladince in mlajše člane trenirala še v Bratislavi. Potem pa srčno upam, da bo veslanje po tacenskem poligonu spet mogoče,« je povedala Eva Alina, ki se je letos odločila študij malce potisniti na stran in se povsem posvetiti slalomu.

To je sporočila Nina Jelenc.(konec)