20.04.2024 ob 22:53
Deli članek
Jutri se v Hyeresu začenja Regata zadnje priložnosti za osvojitev olimpijskih norm

Slovenska ekipa v Hyeresu

Hyeres (MOREL) - Jutri za še nekvalificirane države, v ponedeljek pa za tiste z že osvojenimi olimpijskimi normami, se v francoskem Hyeresu začenja Francoski olimpijski teden. Letos so ga poimenovali tudi “The last chance regatta” oziroma Regata zadnje priložnosti, saj se bodo v prihajajočem tednu prav tukaj podelile še zadnje olimpijske vozovnice.nastopilo 12 slovenskih jadralk in jadralcev Slovenija ima v tem trenutku dva potrjena olimpijska potnika: v razredu formula kite bo na olimpijadi jadral Toni Vodišek, v razredu ILCA 7 pa Žan Luka Zelko, za katerega bo po Tokiu to že drugi olimpijski nastop.

V Hyeresu bo tokrat , poleg Žana Luka Zelka in Tonija Vodiška še:

  • ILCA 6: Lin Pletikos in Alenka Valenčič
  • ILCA 7: Luka Zabukovec
  • 470 mix: Tina Mrak in Jakob Božič ter Martin Fras in Mija Škerlavaj
  • Formula kite ženske: Marina Vodišek
  • iQFOiL ženske: Lina Eržen
  • iQFOiL moški: Val Eržen

Na Regati zadnje priložnosti bodo za naši dekleti v ženskem ILCA 6 na voljo še tri olimpijska mesta, v 470 mix še štiri mesta, v ženski formuli kite pet mest, v moškem iQFOiL se bo Val Eržen potegoval za eno od šestih mest, Lina Eržen v ženskem iQFOiL pa za eno od sedmih olimpijskih mest.

V ločenih skupinah bodo nastopili jadralci že uvrščenih držav in tistih, ki se za normo še potegujejo. Jutri po programu prvi začnejo nekvalificirani, torej tudi vsi naši razen Tonija Vodiška, Žana Luka Zelka ter Luke Zabukovca v ILCA 7, ki nastopa v isti skupini kot Žan Luka Zelko, ki je Sloveniji že prijadral olimpijsko normo - njih prvi nastopi čakajo v ponedeljek.

Naša ekipa je pripravljena in motivirana, pred začetkom pa so povedali:

Tina Mrak in Jakob Božič, 470 mix: “Odkar smo prispeli na prizorišče smo imeli močan veter in uspeli smo narediti nekaj treningov na morju, danes še zadnjega. Popoldne sva počivala in se pripravljala na jutrišnji prvi tekmovalni dan. Občutki so dobri in že komaj čakava pričetek. Pričakovanja glede regate - borbeno in fokusirano bova startala že s prvim plovom. Pomembna bo vsaka točka in teden bo sigurno dolg in naporen. Po močnem vetru imava zelo dobro hitrost in občutki na jadrnici so dobri, po šibkejšem vetru pa je veliko posadk, ki lahko zelo dobro odjadra. Poskušala bova odjadrati najboljše kar znava, na koncu pa bomo videli, na katero mesto naju bo to pripeljalo.”

Martin Fras in Mija Škerlavaj, 470 mix: “Danes sva še pripravljala barko, jutri pa začnemo s prvimi plovi. Trenutno je za dni regate napovedano dokaj malo vetra, ampak se napovedi vsak dan spreminjajo, zato upamo na malo močnejši veter, ki bo ustrezal tudi Tini in Jakobu.”

Igor Eržen, trener Line Eržen in Vala Eržena, iQFOiL: “Od nedelje, ko smo prispeli, smo uspeli odvoziti par treningov, več nam jih je preprečil premočan veter, ampak ni kaj, je bilo za vse enako. Napoved za tekmovanje je kar spremenljiva in upamo, da še kaj doda. Ekipa iQFOiL je pripravljena za nedeljski start. Mi smo prišli, da pokažemo najbolje, kar znamo, kaj nam to prinese in če bo to dovolj, pa vidimo.”

Lin Pletikos, ILCA 6: “Vse je pripravljeno za začetek regate. Pričakujemo vse pogoje, od manj vetra do močnejšega vetra, tako da bo zanimivo in napeto. Cilj je seveda osvojiti normo, to pa bo najverjetneje pomenilo biti na prvih treh mestih. Dala bom vse od sebe, da cilj dosežem.”

Rajko Vodišek, trener Tonija Vodiška in Marine Vodišek, formula kite: “Za Marino bo to zaključno izpitno obdobje. Rezultat bo povedal, kako in kaj. Čez dva tedna jo čaka še svetovno prvenstvo na istem prizorišču, nato pa nastop na olimpijskih igrah ali pa začetek novega olimpijskega ciklusa, fokusiranega proti Los Angelesu.”

Marina Vodišek dodaja: “Počutim se pripravljena na tekmo. Upam, da bo veter v moj prid in komaj čakam, da se začne.”

Matija Čok, trener naših mladincev Alenke Valenčič in Luke Zabukovca, ILCA: “Regate zadnje priložnosti se bo udeležila tudi Alenka Valenčič v razredu ILCA 6, kjer Slovenija še nikoli ni osvojila norme. Od Alenke pričakujem, da se bo borila od prvega do zadnjega metra vsakega plova, da pokaže vse, kar zna, da ji ne bo potem žal (če parafraziram Rogliča). Kaj to pomeni rezultatsko, bomo šteli na koncu, vsekakor ne sodi v ožji krog favoritinj, a je že velikokrat pokazala, da zmore in zna več. Tako da se v to regato spušča povsem brez obremenitev, dogovorjena sva, da odjadra svojo regato in uživa. Vsekakor imamo Slovenci še super adutinjo v Lin, tako da verjamem, da lahko punci dobro odjadrata.

Luka Zabukovec bo tekmoval med kvalificiranimi državami z našim Žan Lukom, predvsem, da se uči od njega in ostalih vrhunskih jadralcev. To je zadnja velika regata za ILCA 7 pred olimpijado in vsi bodo šli na polno, tako da bo fajn videti, kako se bo med njimi znašel. Gotovo tudi sam želi pokazati, da se lahko kakšen plov kosa z najboljšimi in to tudi pričakujem od njega.”

Z nekoliko drugačnimi cilji in pričakovanji pa prve ponedeljkove regate pričakujeta Toni Vodišek in Žan Luka Zelko, ki sta olimpijski nastop že prijadrala.

Trener Rajko Vodišek, formula kite: “Toni bo to tekmo vzel kot dober trening pred svetovnim prvenstvom, ki bo čez tri tedne. Novo opremo bo “šparal” za svetovno prvenstvo, kjer cilja na najvišja mesta.”

Žan Luka Zelko, ILCA 7: “V ponedeljek se začne še zadnja večja regata pred olimpijskimi igrami. Na tem prizorišču bodo prav vsi, pričakujemo isto zasedbo, kot bo na olimpijskih igrah, ter jadralce, ki se bodo ta teden še kvalificirali. Pričakujemo res težko tekmo, in ker je tudi napoved kar raznolika, bo treba voziti pametno in dobro skozi vse dni in ne preveč tvegati, ker jadramo vsi v eni skupini. Vsaka napaka se bo res poznala, treba bo začeti pametno, počasi in postopoma dvigovati formo ter stopnjevati zmanjšanje napak skozi cel teden in na koncu narediti še piko na i. Moj cilj je kvalifikacija v regato za medalje in se boriti za visoka mesta. Mislim, da sem dovolj samozavesten, da lahko o tem razmišljam, to sem pokazal tudi v prejšnjih regatah. Na pripravah pred to tekmo sem s svojo ekipo opravil dober cikel treningov v Sloveniji in Italiji ter prišel v Hyeres v trening ritmu, nekaj dni jadranja tukaj pa mi je še olajšalo dobro počutje na jadrnici. Zdaj me čaka nekaj počitka, potem pa grem v ponedeljek na polno.”

Regata zadnje priložnosti se bo z zadnjimi plovi zaključila v soboto, 27. aprila. To je sporočila Jakica Jesih, predstavnica za odnose z javnostmi pri Jadralni zvezi Slovenije. (konec)