02.02.2024 ob 22:56
Deli članek
Kdo bo zaigral na zaključnem turnirju

Ljubljana (MOREL)- V bazenu Kantrida na Reki bo v soboto in nedeljo potekal še peti turnir rednega dela Alpe Waterpolo lige, ki bo dal dokončno odgovore o tem, katerih šest ekip bo od 29. do 2. marca igralo na zaključnem turnirju v Banja Luki. Na sporedu bo dvanajst tekem, med njimi tudi štirje slovenski obračuni. Pred turnirjem v Banja Luki smo se pogovarjali z Vukašinom Stefanovićem, vaterpolistom Ljubljane Slovana.

Ob domačem Borcu ima mesto že zagotovljena trenutno vodilna Opatija, zelo blizu uvrstitve pa sta tudi zagrebška Mladost in Ströck Wien, najverjetneje tudi Triglav, ki ima dve tekmi manj, v igri pa so še Ljubljana Slovan, mariborski Branik in Palanuotto Trieste, ki ima tudi dve tekmi manj.

Manjše presenečenje je, da si mesta na zaključnem turnirju v Banja Luki še ni zagotovila prva ekipa ljubljanskih vaterpolistov, ki je bila lani prva po rednem delu tekmovanja, v letošnji sezoni pa so Ljubljančani izgubili že tri tekme. Boljši od njih so bili Tržačani, Opatijčani in na zadnjem turnirju v Mariboru še Kranjčani. V soboto se bodo »zmaji« na Kantridi pomerili z Mariborčani, dan pozneje pa še z Zagrebčani.

»Pred nami sta dve pomembni tekmi, ki bosta odločali o naši uvrstitvi na zaključni turnir. Če nič drugega, je dobro to, da smo odvisni sami od sebe, zato bomo morali obe tekmi odigrati dobro. Pomembno bo, da ju bomo odigrali kot ekipa in da se bomo držali dogovorov. Verjamem, da se bo dobro izteklo,« je pred turnirjem na Reki optimističen Vukašin Stefanović, igralec Ljubljane Slovana.

Že prvi ljubljanski nasprotnik, Branik, bo zelo neugoden, saj imajo tudi Mariborčani še popolnoma realne možnosti, da se uvrstijo na zaključni turnir. Odigrati morajo tudi še zaostalo tekmo s Kranjčani, v prvi sobotni tekmi pa bodo njihovi nasprotniki Tržačani, tudi s tekmo manj (Borac) in tudi še z možnostjo, da se prebijejo med prvih pet ekip.

»Ne glede na to, kdo bo na drugi strani, moramo igrati svojo igro, se popolnoma osredotočiti na taktiko,« je odločen Stefanović, ki je z 28 doseženimi goli skupaj z Janom Justinom (Triglav) na četrtem mestu lestvice strelcev. Z 32 goli vodil Ian Petrić (Opatija), drugi je z 31 goli Tim Kačič (Branik) in tretji Matija Bernard Čanč (Ljubljana Slovan), ki je dosegel 30 golov.

Že to, da večina vstopnic za zaključni turnir AWL še ni podeljenih, samo dokazuje, da je letošnja liga močnejša in kakovostnejša od lanske. Tekmovanju se je pridružila mladinska ekipa Mladosti, precej močnejši so Dunajčani, ki so se zelo okrepili, napredovali so Mariborčani, tu so še Tržačani, podcenjevati ne gre niti Kamničanov in Koprčanov.

»Veliko močnejša in nikoli se ne ve, kdo bo zmagal. Nekatere ekipe, ki naj bi bile na papirju slabše, so premagale boljše, tako se nam je zgodilo, da smo izgubili proti Trstu. Ampak to, da je liga močnejša, je dobro za vse, klube in igralce, kajti na ta način prihajamo do težjih tekem, tako da bo na zadnjem turnirju na Reki še zelo napeto. Nekoliko me moti le to, da je veliko prekinitev, saj nimamo kontinuitete igranja, tako da je težko loviti formo in vpliva na pripravljenost ekipe,« si manj prekinitev med ligo želi 21-letni slovenski reprezentant, ki je v začetku januarja igral na evropskem prvenstvu v Dubrovniku. Če je korak naprej naredila AWL, jo je tudi slovenska reprezentanca.

»Končna uvrstitev, 14. mesto, je bilo realno in mislim, da smo prikazali boljše igre kot predlani v Splitu. Za večino v reprezentanci je bil to že drugi nastop na EP, s tem smo pridobili nove izkušnje in vse to nam bo koristilo v nadaljnji karieri. Veliko smo pridobili tudi s prihodom Mirka Vičevića na mesto selektorja, seveda pa ne smemo pozabiti na Krištofa Štromajerja. Videli smo, v čem zaostajamo, to je predvsem količina treninga, imamo mlado ekipo, tako da je veliko prostora za napredovanje. Idealno bi bilo, če bi se čim več igralcev z vaterpolom lahko ukvarjalo profesionalno,« je želja Stefanovića.

Štiri tekme za slovensko državno prvenstvo

Kot smo že omenili, bodo na Reki štiri tekme štele tudi za slovensko državno prvenstvo. V njej sta brez poraza Branik in Triglav, ki morata odigrati še medsebojno tekmo, datum še ni določen, en poraz, proti Kranjčanom, ima Ljubljana Slovan. Ob derbiju med ljubljanskimi in mariborskimi vaterpolisti bosta v soboto še tekmi med Calcit Water Polom in Triglavom ter Ljubljano Slovanom II in Grafist Koprom, v nedeljo pa še med koprskimi in kamniškimi vaterpolisti.

V zadnjih sezonah so bile tekme med Calcit Water Polom in Triglavom vedno napete in zanimive, v letošnji pa so Kamničani pomladili svojo ekipo, kar nekaj njihovih igralcev je iz Kranja, zato bodo predvsem oni imeli veliko željo, da se dokažejo. Na drugi strani Kranjčani ne bodo ničesar prepustili naključju, tekme na Reki pa jim bodo služile tudi kot priprava na polfinale pokala Challenger, ki se nezadržno približuje.

Do svoje prve letošnje zmage bodo v soboto prišli Koprčani ali mladi ljubljanski vaterpolisti. Prednost je na strani bolj izkušene koprske ekipe, ki je počasi stabilizirala svoje vrste, zanjo pa bo v boju za četrto mesto po rednem delu državnega prvenstva, ki še vodi v polfinale končnice, zelo pomembna tudi nedeljska tekma s Kamničani, ki bi tudi lahko bila ena od poslastic turnirja na Reki.

Spored četrtega turnirja AWL

Sobota: Pallanuoto Trieste – Branik Maribor (11.30), Mladost Zagreb Borac (13.00), Calcit Water Polo – Triglav Kranj (14.30), Ljubljana Slovan II – Grafist Koper (16.00), Branik Maribor – Ljubljana Slovan (17.30), Opatija – Ströck Wien (19.00), Borac – Pallanuoto Trieste (20.30).

Nedelja: Borac – Ljubljana Slovan II (10.00), Grafist Koper – Calcit Water Polo (11.30), Ljubljana Slovan – Mladost Zagreb (13.00), Triglav Kranj – Opatija (14.30), Ströck Wien – Pallanuoto Trieste (16.00).

Vrstni red v AWL: 1. Opatija 24, 2. Mladost Zagreb 18, 2. Ströck Wien 18, 4. Ljubljana Slovan 18, 5. Triglav Kranj 15 (dve tekmi manj), 6. Branik Maribor 12 (tekma manj), 7. Palanuotto Trieste 12 (tekma manj), 8. Borac 6 (dve tekmi manj), 9. Calcit Water Polo 3, Grafist Koper 0, Ljubljana Slovan II 0.

Vrstni red v DP: 1. Ljubljana 9 (tekma več), 2. Branik Maribor 9, 3. Triglav Kranj 9, 4. Calcit Water Polo 3, 5. Grafist Koper 0, 6. Ljubljana II 0 (tekma več).

To so sporočili iz ZVDS.(konec)