09.06.2024 ob 17:28
Deli članek
Lea Novak na svetovnem pokalu v kajakaškem krosu v Pragi osma

Lea Novak /foto Nina Jelenc

Praga (MOREL)- Ljubljanska slalomistka na divjih vodah Lea Novak je na drugi tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Pragi prišla do uspeha kariere v posamični članski konkurenci. V preizkušnji kajakaškega krosa, ki je bilo tudi zadnje kvalifikacijsko tekmovanje za osvojitev kvot za nastop na olimpijskih igrah v Parizu, je osvojila osmo mesto. Tekmovalka Kajak kanu kluba Tacen Lea Novak je bila zelo blizu uspehu in osvojitvi olimpijske kvote v ženskem kajakaškem krosu. V Pragi je namreč potekala zadnja kvalifikacijska tekma v tej disciplini, kjer so bile na voljo še po tri kvote za države tako v ženski kot moški konkurenci.

Ljubljančanka se je borila s tekmicami in se prebila vse do malega finala, kjer pa je bila nato četrta, tako da je na Vltavi zasedla končno osmo mesto. To je za Leo Novak najboljša posamična uvrstitev v članski konkurenci na največjih mednarodnih tekmovanjih, sicer ima s članskih prvenstev tri ekipne kanuistične kolajne, osvojila pa je tudi bronasto kolajno v kajaku na evropskem prvenstvu do 23 let.

"To je moj prvi nastop na svetovnem pokalu v kajakaškem krosu. Zelo sem zadovoljna z uvrstitvijo. Iskreno, nisem pričakovala, da lahko pridem do tu, kamor sem prišla. Posamične kvalifikacijske vožnje na čas sem opravila korektno, današnja prva kvalifikacijska vožnja pa me je malo iztirila. Imela sem slabšo odločitev in poslednično se nisem direktno uvrstila v osmino finala. Po repasažu, kjer sem videla, da sem vendarle lahko konkurenčna, pa sem tudi s pomočjo trenerjevih besed naredila mentalni preklop in se začela v čolnu dobro počutiti," je po uspehu povedala Lea Novak.

V izločilnih bojih kajakašic smo spremljali tudi mlado tekmovalko čateškega kluba Najo Pinterič. V prvem krogu je dosegla najboljši čas skupine, nato pa v osmini finala v cilj prišla kot četrta in obstala v tej fazi tekmovanja. Skupno je dosegla 26. rezultat tekmovanja.

V velikem finalu se je zmage veselila Francozinja Angele Hug, druga je bila Avstralka Noemie Fox, tretja Britanka Nikita Setchell, četrta pa Čehinja Tereza Kneblova.

V moški konkurenci se je boril Žiga Lin Hočevar, ki je bil v prvem krogu tekmovanja v skupini tretji ter tako nastopil še v repasažu. Tu je z dobro taktično potezo v cilj prišel kot prvi in se zanesljivo uvrstil v osmino finala. V tej fazi je v izjemno napeti tekmi zasedel tretje mesto, fotofiniš je pokazal, da je drugo mesto in napredovanje pripadlo Slovaku Martinu Halčinu. Na koncu je bil mladi slovenski tekmovalec 23.

Po nastopu je Žiga Lin Hočevar povedal: "Šlo je zelo na milimetre, za las. Danes je zmanjkalo zelo malo, da bi se uvrstil v četrtfinale. Že v repasažu sem imel zelo zahtevno skupino, sedaj spet. Vem, da oba, ki sta šla naprej, tako Halčin kot Neveu lahko prideta zelo visoko, tudi osvojita kvoti. Opazil sem velik napredek, ki sem ga naredil v krosu, vendar pa bo očitno še treba delati. Danes se je žal izmuznilo."

V finalu kajakašev je bil najboljši Španec Manuel Ochoa, za njim pa so se zvrstili Nemec Tillmann Roeller ter Francoza Boris Neveu in Mathurin Madore.

V soboto sta v kvalifikacijskih vožnjah na čas nastopila tudi Tine Kancler in Jakob Šavli, vendar se jima ni uspelo prebiti v nedeljske izločilne boje kajakaškega krosa. Šavli je bil na koncu 61., Kancler pa 70.

Slalomiste na divjih vodah že prihodnji konec tedna čaka tretja postaja v seriji tekem za svetovni pokal, in sicer Krakov. Tekmovanja na Poljskem bodo potekala med četrtkom in nedeljo.

To je sporočila Nina Jelenc.(konec)