20.04.2024 ob 22:44
Deli članek
Luka Božič in Lea Novak zmagovalca

Luka Božič/foto Nina Jelenc

Tacen (MOREL). Kajakaški center Tacen ta konec tedna gosti ECA I Feel Slovenia Tacen 2024 evropski pokal v slalomu na divjih vodah. Tekmovanje hkrati šteje tudi za prvi dve izbirni tekmi za sestavo slalomske reprezentance. Sobota je že prinesla prvi finalni dan in zmag sta se veselila Lea Novak med kanuistkami in Luka Božič med kanuisti. 

Tokratni tekmovalni konec tedna na Savi prinaša ECA I Feel Slovenia Tacen 2024 evropski pokal v slalomu na divjih vodah, ki je sestavljen iz dveh tekem. V obeh tekmovalnih dneh sta  na sporedu namreč kvalifikacijski vožnji, ki jima popoldne sledi še finale. Za sestavo slovenske reprezentance šteje le kvalifikacijska vožnja, zato nekaj slovenskih tekmovalcev, ki so se sicer uvrstili v finale, tam ni startalo, saj jih jutri dopoldne čaka še ena pomembna tekma. 

V finalu evropskega pokala je slovenska ekipa dosegla dve zmagi, za kateri sta poskrbela kanuistka Lea Novak in kanuist Luka Božič. Lea Novak je v finalu kanuistk postavila 72 stotink boljši čas od Italijanke Marte Bertoncelli na drugem mestu, medtem ko je Španka Nuria Vilarrubla zasedla tretje mesto s skoraj dvema sekundama in pol zaostanka za Leo Novak. V finale se je uvrstila tudi Eva Alina Hočevar, a zaradi priprav na nedeljsko izbirno tekmo v finalni vožnji ni startala. 

Na prvo mesto v finalu kanuistov se je uvrstil Luka Božič, ki je bil tri sekunde in pol hitrejši od Italijana Raffaella Ivaldija. Slednji je sicer naredil dotik, ki mu je prinesel dve kazenski sekundi. Tretji je bil Slovak Matej Benuš. Benjamin Savšek je v finalu storil napako, ki mu je prinesla dve kazenski sekundi, kar ga je uvrstilo na peto mesto, mesto za njim je bil Nejc Polenčič. Žiga Lin Hočevar, ki se je prav tako uvrstil v finale, tam ni startal. 

V finalih kajakašic in kajakašev Slovenija tokrat ni imela predstavnikov med najboljšo trojico. Med kajakašicami je bila Eva Terčelj sedma, medtem ko Ajda Novak in Eva Alina Hočevar v finalu nista startali. Zmagala je Avstrijka Corinna Kuhnle, druga je bila Italijanka Stefanie Horn, tretja pa Nizozemka Lena Teunissen. 

Moški finale v kajaku je pripadel Britancu Christopherju Bowersu, ki je bil dobro sekundo hitrejši od Švicarja Martina Dougouda, na tretje mesto pa je prišel Italijan Giovanni de Gennaro. Nastop v finalu sta si zagotovila Lan Tominc in Žiga Lin Hočevar, a sta se nastopu odpovedala. 

Kot omenjeno, za slovenske izbirne tekme štejeta sobotna in nedeljska kvalifikacijska vožnja. Peter Kauzer, Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar ter Luka Božič in Benjamin Savšek imajo mesto v reprezentanci že zagotovljeno, potekal pa bo oster boj za preostala prosta mesta. 

V prvi vožnji kanuistov je bil najboljši Benjamin Savšek, ki lahko na teh tekmah nastopa neobremenjeno, za njim so se zvrstili Žiga Lin Hočevar, Luka Božič in Nejc Polenčič. Tudi v ženskem kajaku je bila od Slovenk najboljša že kvalificirana Eva Terčelj, po prvi tekmi pa ji v razvrstitvi za izbirne tekme sledijo Eva Alina Hočevar, Ajda Novak in Lea Novak. V moškem kajaku je bil tokrat najboljši Slovenec v prvi vožnji Celjan Lan Tominc, za njim so bili Žiga Lin Hočevar, Martin Srabotnik, Žan Jakše in Tine Kancler. V ženskem kanuju pa je najboljši slovenski rezultat kvalifikacij postavila Lea Novak, sledile so ji Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog, ki se je v preteklem tednu sicer poškodovala, Ema Lampič in Naja Pinterič. 

Druga izbirna tekma bo na sporedu v nedeljo dopoldne. Tekmovanje se bo začelo ob 10. uri s kvalifikacijami, ob 15.10 sledi še finale. 

To je sporočila Nina Jelenc. (konec)