29.03.2024 ob 11:19
Deli članek
Luki Božiču priprave krojila poškodba kolena

Luka Božič/foto Nina Jelenc

Ljubljana (MOREL)- Primorski kanuist Luka Božič je na prvi tekmi sezone v Solkanu priveslal do zmage in v tesnem finalu za manj kot pol sekunde prehitel Benjamina Savška. V letošnjem letu se nam obeta še precej tesnih dvobojev trenutno dveh najboljših kanuistov na svetu, saj ju čaka oster boj za edino karto, ki vodi na olimpijske igre v Pariz.

Pravila mednarodne zveze so zelo kruta, saj na olimpijskih igrah v posamezni kategoriji lahko nastopi največ en tekmovalec iz posamezne države, Slovenija pa se trenutno lahko pohvali, da ima na svetovni jakostni lestvici prvo- in drugouvrščenega tekmovalca Luko Božiča in Benjamina Savška. Zato ju v prvem delu sezone čaka oster interni kvalifikacijski boj za uvrstitev na igre v Parizu.

Luka Božič je prvi dvoboj na mednarodni tekmi za točke ICF v Solkanu, ki sicer ni štel za uvrstitev v olimpijsko ekipo, dobil, čeprav se sooča s poškodbo kolena. Letošnji zimski trening je znova opravil v Franciji. »Odločitev je bila malo prisiljena, saj se nisem upal odpotovati kam daleč. Konec novembra sem bil namreč spet na operaciji kolena. V nasprotnem primeru bi se odločil za daljše priprave v Sydneyju že od januarja naprej. Tako sem pa šele v začetku januarja začel veslati v kanuju. Pripravljalno obdobje je bilo zaradi tega drugačno, še vedno pa mislim, da sem v tem trenutku dobro pripravljen, če odmislim težave s poškodbo,« je povedal Luka Božič, ki je treniral na progi v Pauu.

Kljub temu, da se za razliko od veliko reprezentančnih kolegov ni odločil za pot na drugo celino, pogoji za trening generalno niso bili slabi: »Letos sem doživel od odličnih pogojev in 20 stopinj, pa do zimskih razmer, malo nad lediščem in z vetrom, ampak vseeno mislim, da je bila še vedno prava izbira z vidika, kaj mi ponuja proga za trening in na takšen način se odločam že zadnjih nekaj let, kam bom odšel na priprave. Predvsem sem nabiral kilometre pri veslanju na divji vodi, saj je do priprav nisem imel veliko. Testiral sem tudi novo opremo. Naredil pa sem tudi nekaj treningov s Francozi in Španci.«

Poškodba kolena, s katero se sooča že kar nekaj časa, žal še ni preteklost: »Kot sem že omenil, je bila potrebna še ena operacija. Prvi mesec rehabilitacije je potekal odlično, veliko bolje kot v lanskem letu, tudi po enem mesecu sem že sedel v kanuju. Drugi del se mi pa še vedno vleče. Ampak po pripravah v Pauu sem dobil novo diagnozo in plan, kako bomo rešili težave do EP v Tacnu. Zato sem v tem trenutku pomirjen in verjamem, da mi bo uspelo popraviti tudi to. Vsako leto si želim napredovanja, to pa za seboj potegne tudi novosti in nova raziskovanja. Letos me je poškodba vseeno malo zaustavila in lahko rečem, da mi je za novosti zmanjkalo časa oziroma jih nisem uspel realizirati. Po drugi strani pa imam za seboj dobro sezono in vem, na čem moram graditi, da bom ostal med najboljšimi.«

Spomladanski del sezone bo za Luko in Savška izjemno pomembno obdobje, saj ju čakajo izbirna tekmovanja za Pariz, ki bodo potekala v Ljubljani, pa tudi na tekmi svetovnega pokala v Pragi. Treningi v Tacnu so zaradi rekonstrukcijskih del po poplavah še vedno omejeni, zato je potrebno rešitve iskati drugje. »Do sedaj so bile priprave drugačne zaradi poškodbe. Seveda sem si želel več veslati tudi v Tacnu, ampak nam vodostaji Save niso dopuščali več kvalitetnega treninga na progi. Bo pa od sedaj naprej vse podrejeno dvema tekmama, ki me lahko popeljeta v Pariz. Ko bom doma, bom vse podrejal treningu v Tacnu, bil sem na pripravah v Parizu, tja bom odpotoval še v začetku aprila, po tem pa imam v planu še ene priprave v Pragi,« je povedal Luka in dodal: »Fokusiral se bom na Tacen in Prago, ki sta zadnji dve izbirni tekmi za Pariz. Upam, da nam bo tudi vreme bolj naklonjeno ter da bodo pogoji za trening zadovoljivi. Po drugi strani pa moram tudi sam priti do evropskega prvenstva v najboljši različici, saj se zavedam, kdo je moj nasprotnik in kaj moram pokazati.«

Ena izmed kvalifikacijskih tekem bo domače evropsko prvenstvo v Ljubljani, ki bo na tacenski progi potekalo med 15. in 19. majem. Na savskih brzicah ima Luka že veliko uspehov, na dveh svetovnih pokalih v Tacnu je zmagal, ob tem pa osvojil še dve drugi in dve tretji mesti. Na prejšnjem evropskem prvenstvu v Tacnu, leta 2017, pa je bil srebrn v ekipni tekmi kanuistov.

»Seveda imamo majhno prednost pred tujci, po drugi strani pa se proga v zadnjih letih ves čas malenkost spreminja. Na neki konstantni vodi nisem veslal že od lanskega svetovnega pokala in me prav zanima, kaj nam bo voda ponudila letos. Mislim, da se bo treba spet malo navaditi. Glede na težo tekme, se pravi EP in izbirno tekmovanje za OI, pa se zavedam, da ne bo lahko s “psihološko prednostjo”. Pretekli uspehi so za menoj, maja je nova tekma, na katero želim priti v najboljši različici,« je povedal Luka, ki ima pred novo sezono le eno željo: »V tem trenutku si želim, da se bo plan zdravljenja izšel, da bom ponovno lahko treniral in tekmoval brez bolečin.« To je sporočila Nina Jelenc. (konec)