03.02.2024 ob 18:06
Deli članek
Martin Srabotnik in Eva Terčelj v finalu prvenstva Avstralije

Martin Srabotnik

Penrith (MOREL)- Na olimpijski progi iz leta 2000 v Penrithu ta konec tedna poteka Odprto prvenstvo Avstralije v slalomu na divjih vodah, kjer tekmujejo tudi Eva Terčelj, Ajda Novak in Martin Srabotnik, ki so se odločili za zimske priprave v deželi kengurujev. V sobotnem kajakaškem finalu sta veslala Eva Terčelj in Martin Srabotnik.

Odprto prvenstvo Avstralije, ki je na sporedu ta konec tedna, poteka po nekoliko drugačnem sistemu kot smo navajeni na tekmah svetovnega pokala in svetovnih prvenstvih. Tekmovalci in tekmovalke so namreč nastopili v eni kvalifikacijski vožnji, nato pa je že isti dan sledil finale A, kamor je napredovalo deset najhitrejših iz prve vožnje, preostali pa so nato veslali v finalu B. V soboto so bile na sporedu preizkušnje kajakašic in kajakašev, kjer smo imeli tri predstavnike. V finale A sta priveslala Eva Terčelj in Martin Srabotnik, Ajda Novak pa je veslala v finalu B. 

V konkurenci kajakašic si je Eva Terčelj, svetovna prvakinja iz leta 2019, finalni nastop priveslala s šestim časom kvalifikacijske vožnje, v finalu pa je nato naredila napako, ki ji je prinesla dve kazenski sekundi ter končno osmo mesto. Zmagala je Nizozemka Martina Wegman, ki je imela v cilju 27 stotink prednosti pred prvo favoritinjo Jessico Fox, a so to z vrha zmagovalnega odra oddaljile štiri kazenske sekunde. Tretja je bila mlajša od sester Fox, Noemie Fox. V finalu B je Ajda Novak z dotikom in dvema kazenskima sekundama preizkušnjo končala na četrtem mestu, skupno 14.

V moškem finalu kajakašev pa je slovenske barve zastopal Martin Srabotnik, ki je v finale A napredoval s sedmim časom kvalifikacij. V finalu mu ni šlo vse po načrtih, napake in 54 kazenskih sekund so ga potisnile na deseto mesto. Zmage se je veselil Avstralec Lucien Delfour, za njim pa sta se zvrstila Francoza Anatole Delassus in Mathurin Madore. Prvo ime moškega kajaka v zadnjih letih, Čeh Jiri Prskavec, je prav tako prejel 50 kazenskih sekund in bil osmi.

Že v petek so bili v akciji kanuistke in kanuisti, kjer pa nismo imeli svojih predstavnikov. V ženskem kanuju so na zmagovalne stopničke priveslale Avstralka Jessica Fox, Francozinja Marjorie Delassus in Čehinja Gabriela Satkova, v moški konkurenci pa je slavil Avstralec Tristan Carter, drugi je bil Britanec Adam Burgess, tretji pa še en domačin Kaylen Bassett.

V nedeljo je na vrsti še tekmovanje v kajakaškem krosu.

Rezultati: https://siwidata.com/canoe123/live?SessionKey=auscanoe.2024020100

To je sporočila Nina Jelenc. (konec)