25.05.2024 ob 23:28
Deli članek
Mirnovodaša Mia Medved in Rok Šmit na zmagovalnem odru svetovnega pokala

Rok Smit- Mia Medved/Foto: Jernej Župančič Regent

Poznan (MOREL)-  Drugi tekmovalni dan svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v Poznanju sta za veselje v slovenski reprezentanci poskrbela Mia Medved in Rok Šmit, ki sta v finalu mešanih kajakaških dvojcev na 500 metrov osvojila srebrno kolajno. Špela Ponomarenko Janić je bila na 200 metrov četrta, Anže Urankar in Rok Šmit sta med moškimi dvojci na 500 metrov osvojila šesto mesto, Mia Medved in Anja Osterman pa sta bili med ženskimi dvojci na isti razdalji deveti. Mia Medved in Rok Šmit, ki sta zelo dobro v konkurenci mešanih kajakaških dvojcev na 500 metrov tekmovala že v lanski sezoni in bila na svetovnem prvenstvu četrta, sta na drugi postojanki svetovnega pokala na Poljskem osvojila srebrno kolajno.

Tokrat je primorskogorenjska naveza zaostala le za poljskim dvojcem Martyna Klatt - Jakub Stepun, in sicer za 47 stotink sekunde. Na tretje mesto sta priveslala Ukrajinca Nataliia Dokiienko in Oleksandr Zaitsev. V prav tako žal neolimpijski disciplini - tekmi kajakašic na 200 metrov - je bila visoko tudi Špela Ponomarenko Janić, ki je po petkovih kvalifikacijah in zmagi v svoji skupini veljala za eno glavnih favoritinj tudi v finalu. V odločilni tekmi je v cilj priveslala kot četrta, bronasta kolajna pa se ji je izmuznila za pičli dve stotinki. Za zmagovalko finala Kitajko Mengdie Jin je zaostala za sekundo in desetinko. Tudi drugo mesto je po zaslugi Nan Wang odšlo na Kitajsko, tretja pa je bila Poljakinja Katarzyna Kolodziejczyk. V finalu B na 200- metrski razdalji je veslala Ana Šteblaj in bila peta, kar ji je v končni razvrstitvi prineslo 14. mesto. Danes smo spremljali tudi finala ženskih in moških kajakaških dvojcev na 500 metrov, kjer je konkurenca zelo strnjena, saj gre za olimpijski disciplini. V konkurenci kajakašev sta se s šestim mestom izkazala Anže Urankar in Rok Šmit, ki sta v cilju za zmagovalno posadko zaostala za tri sekunde in 82 stotink. Za dvojno zmago sta poskrbeli nemški dvojici Jacob Schopf - Max Lemke in Max Rendschmidt - Tom Liebscher Lucz. Tretje mesto sta si priveslala Poljaka Jakub Stepun in Przemyslaw Korsak. Med ženskimi kajakaškimi dvojci sta Mia Medved in Anja Osterman na 500-metrski razdalji zasedli deveto mesto, za vodilno dvojico pa sta zaostali za dobrih šest sekund in pol. Zmagali sta Novozelandki Lisa Carrington in Alicia Hoskin, drugi sta bili Nemki Lena Roehlings in Pauline Jagsch, tretji pa Poljakinji Justyna Iskrzycka in Dominika Putto.

V drugem delu tekmovalnega sporeda je sledil nov sklop kvalifikacij. V neolimpijski disciplini kajakašev na 200 metrov je Anže Urankar v svoji kvalifikacijski skupini dosegel najhitrejši čas in se tako neposredno uvrstil v nedeljski finale A, na isti razdalji pa je Anže Pikon v svoji skupini zasedel četrto mesto in bo v nedeljo nastopil v polfinalu. Sledili sta še kvalifikacijski tekmi v olimpijskih disciplinah kajakašic na 500 metrov in kajakašev na 1000 metrov. Med kajakašicami je Anja Osterman v svoji skupini v cilj priveslala kot prva, pred najbližjo zasledovalko Selmo Konijn z Nizozemske pa je imela sekundo in 73 stotink naskoka. S tem si je brez težav zagotovila napredovanje v nedeljski polfinale. Na isti razdalji je veslala tudi Špela Ponomarenko Janić. V svoji kvalifikacijski skupini je bila četrta, pred njo so bile Novozelandka Aimee Fisher, Poljakinja Anna Pulawska in Švedinja Melina Andersson, ter si tudi ona zagotovila napredovanje v polfinale. V polfinalni fazi tekmovanja bomo videli tudi oba slovenska predstavnika med kajakaši na 1000-metrski razdalji. Jošt Zakrajšek je v cilj tretje kvalifikacijske skupine priveslal kot četrti, s sedmimi sekundami zaostanka za vodilnim Britancem Jamesom Russellom, Simon Oven pa je bil v svoji skupini šesti, za Nemcem Jakobom Thordsenom je zaostal za osem sekund. To je sporočila Nina Jelenc. (konec)