06.06.2024 ob 14:25
Deli članek
Narasla Vltava kroji program slalomskega svetovnega pokala v Pragi

Narasla Vltava

 

Praga (MOREL)- Pred slalomisti na divjih vodah je druga tekma za svetovni pokal v letošnji sezoni, in sicer v Pragi. Za slovensko ekipo je tekma zelo pomembna, saj je zadnja izbirna tekma za določitev olimpijske ekipe, hkrati pa bodo v Pragi na voljo še zadnje olimpijske kvote v kajakaškem krosu. S podobnimi težavami kot smo se soočali na evropskem prvenstvu v slalomu v Tacnu pred tremi tedni, se borijo tudi organizatorji druge tekme za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v Pragi. Narasla Vltava je namreč onemogočila organizacijo tekmovanja kot je bilo sprva predvideno, zato se bo svetovni pokal namesto v četrtek popoldne začel v petek, prav tako bo spremenjen format tekmovanja. Tako kot na evropskem prvenstvu bodo slalomistke in slalomisti nastopili le v eni kvalifikacijski vožnji, nato pa najboljših deset še v finalu.

Tekmovanje kajakaškega krosa, ki bo hkrati tudi zadnje kvalifikacijsko tekmovanje za pridobivanje kvot v tej disciplini za nastop na olimpijskih igrah v Parizu, bo potekalo v nedeljo, kot je bilo načrtovano, poleg faz, ki smo jih bili navajeni doslej, pa bodo tekmovalke in tekmovalci veslali tudi v repasažu. V kajakaškem krosu lahko tokrat nastopijo le tisti tekmovalci in tekmovalke, ki še nimajo osvojene olimpijske kvote. Ta svetovni pokal bo izjemno pomemben za Benjamina Savška in Luko Božiča, saj je v skladu z internimi pravili to zadnje kvalifikacijsko tekmovanje za uvrstitev v olimpijsko ekipo in nastop v Parizu.

Poleg Savška in Božiča bo v kanuju slovenske barve zastopal še evropski prvak in zmagovalec prvega letošnjega svetovnega pokala Žiga Lin Hočevar, ki ga bomo videli tudi v kajaku. V kajaku bo nov vrhunski rezultat lovil tudi tretji s prejšnjega svetovnega pokala Peter Kauzer, na startu pa bo tudi nekdanji mladinski olimpijski prvak Lan Tominc. V ženskem kajaku bodo tekmovale Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Ajda Novak, v kanuju pa Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Alja Kozorog. V boj za olimpijsko kvoto v kajakaškem krosu pa se bodo podali Lea Novak, Naja Pinterič, Tine Kancler, Jakob Šavli in Žiga Lin Hočevar.

Tekmovanje se bo po spremembi programa začelo v petek ob 14. uri, ko kvalifikacije čakajo kajakašice in kajakaše, ob 16.45 se bo po najhitrejših deset v kvalifikacijah pomerilo še v finalu. V soboto ob 8.30 se bodo začele kvalifikacije kanuistk in kanuistov, finale bo sledil ob 11.30, prav tako s po 10 najhitrejšimi kanuistkami in kanuisti kvalifikacij. Ob 17.15 bodo na sporedu kvalifikacijske vožnje na čas v kajakaškem krosu. To je sporočila Nina Jelenc. (konec)