12.11.2023 ob 10:13
Deli članek
Naši so se odrezali

Ardeche20230/Foto: Jakob Stanič

 

Saint Martinom d'Ardeche (MOREL)- Slovenski spustaši se mudijo v Franciji, kjer so združili priprave na novo sezono ter nastop na enem najbolj znanih kajakaških maratonov na svetu, maratonu Ardeche. V dveh tekmovalnih dneh so bili Slovenci in Slovenke med najboljšimi.

V konkurenci kajakašev je Simon Oven na 27 kilometrov dolgi progi med Pont d'Arcom in Saint Martinom d' Ardechom namreč priveslal na tretje mesto, pred njim sta bila le Nemec Andreas Heilinger in Francoz Victor Doux. Zmagovalec kategorije je do cilja potreboval eno uro, 40 minut in 50 sekund, drugouvrščeni Doux dve minuti več, Oven na tretjem mestu pa je zaostal za sedem minut. Anže Urankar se je uvrstil na četrto mesto med kajakaši, z devetimi minutami zaostanka za najhitrejšim Heilingerjem.

Med kajakašicami je Ljubljančanka Ana Šteblaj priveslala na drugo, za zmagovalko Pauline Freslon iz Francije je zaostala za nekaj manj kot pet minut, tretja pa je bila še ena Francozinja Mathilde Valdenaire. Živa Jančar se je v tej kategoriji uvrstila na deveto mesto.

Enkratna dosežka sta postavila mladinca Tjaš Til Kupsch in Jon Šenk. Kupsch, ki je pretekli mesec med mladinci slavil tudi na kajakaškem maratonu na Češkem, je bil znova najhitrejši med kajakaši do 18 let. Progo je preveslal v eni uri, 50 minutah in 59 sekundah, kar mu je v absolutni konkurenci prineslo 33. mesto. Tik za Kupschem pa je bil med mladinci uvrščen Jon Šenk, ki je za reprezentančnim kolegom zaostal za dobro minuto in pol. Tretji je bil belgijski kajakaš Frederik Schulze.

V mladinski konkurenci kajakašic je Hana Bedrnjak priveslala na šesto mesto, Špela Marinko pa je bila osma. Zmagala je Čehinja Anna Retkova, druga je bila Italijanka Marta Cecconi, tretja pa njena rojakinja Cecilia Leonori.

V mladinski konkurenci kanuistov je bil Gaber Ferlinc peti. Zmagal je Francoz Paul Deleplancque pred Čehoma Ondrejem Kvapilom in Alvo Beierjem.

Z maratonom so sicer najhitreje opravili tekmovalci v kajakaškem dvojcu. Prva tri mesta so osvojile francoske posadke Quentin Bonnetain – Etienne Hubert, Maxence Barouh – Cyrille Carre in Nicolas Lambert –Tony Duval.

Za ogrevanje pred tradicionalnim ardeškim maratonom pa so v Franciji organizirali tudi sprintersko tekmo Le Rush Du Pont d'Arc, dolgo štiri kilometre. Tudi tu so bili Slovenci odlični. V konkurenci kajakašev do 18 let je prav tako zmagal Tjaš Til Kupsch, Jon Šenk pa je bil tretji. Mednju se je vrinil Čeh Hynek Mika. Med kajakašicami do 18 let je bila najboljša Špela Marinko, Hana Bedrnjak pa je bila tretja. Drugo mesto je pripadlo Eli Strechovi. V članski konkurenci kajakašic je bila Ana Šteblaj tretja, pred njo stabili le Francozinja Pauline Freslon in Čehinja Klara Vankova, Živa Jančar pa je bila 13. Med kajakaši je bil Simon Oven četrti, Anže Urankar pa 12. Zmagal je Nemec Andreas Heilinger, drugo in tretje mesto pa sta si priveslala Francoza Remi Pete in Nicolas Lambert. Gaber Ferlinc je bil edini kanuist do 15 let, ki se je udeležil te tekme. To je sporočila Nina Jelenc.(konec)