15.05.2024 ob 22:38
Deli članek

 

 

Tacen (MOREL)- S posamičnim kajakaškim krosom se je danes v Ljubljani začelo 2024 ECA I Feel Slovenia evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Med ženskami je zmagala Švicarka Alena Marx, najboljša Slovenka je bila Ajda Novak na sedmem mestu. Med moškimi se je zlate medalje razveselil Čeh Vit Prindiš. Med 27 tekmovalkami na startu so bile tri Slovenke, poleg Ajde Novak še Eva Terčelj in Eva Alina Hočevar.

Eva Terčelj je s startno številko 2 zaostala za zmagovalko 3,85 sekunde, kar je zadoščalo za 12. mesto. „Vožnja ni bila brez napak, bile so manjše napake, pač ni idealno steklo,“ je dejala po tekmi, vseeno pa se razveselila uvrstitve v četrtkov kajakaški kros, ko bodo na startu po štirje tekmovalci hkrati. Za uvrstitev med najboljših 16 se je bilo treba kar potruditi, je priznala.Ajda Novak je bila s 3,14 sekunde zaostanka in sedmim mestom kar zadovoljna. „Vožnja sicer ni bila najboljša, želela sem si še malo več tega dobrega občutka, da bi čoln res tekel,“ je ocenila. Spomnila se je nesrečnega pripetljaja na prvih vratcih, ko je naletela na protival. „Ampak to je Tacen, voda niha, tako da se je treba prilagoditi,“ se je postavila na realna tla.Domača proga je vsekakor prednost, je še menila Ajda Novak. „Predvsem zaradi domačih navijačev, pa vzdušja, res se dobro počutimo tukaj,“ je dodala, z mislimi že na četrtkovo tekmo. Takrat bo po njenih besedah pristop povsem drugačen kot danes, „ker štirje startamo naenkrat, tako da bomo danes naredili strategijo in se bom poskusila čim bolje pripraviti na jutri“.Tekmo je končalo 36 tekmovalk, Eva Alina Hočevar je zasedla 34. mesto in v četrtek na kajakaškem krosu ne bo nastopila.Drugo mesto je zasedla Klaudia Zwolinska iz Poljske, tretje pa Camille Prigent iz Francije.

V moški konkurenci je nastopilo 56 tekmovalcev, med njimi iz Slovenije Jakob Šavli, Peter Kauzer in Tine Kancler.Tine Kancler je s 3,77 sekunde zaostanka zasedel 13. mesto in bo kot edini Slovenec v četrtek nastopil na kajakaškem krosu. Jakob Šavli je tekmo končal na 20. mestu (+4,93 sekunde), Peter Kauzer pa na 37. mestu (+9,50 sekunde).Avtomatsko rampo na startu so namestili šele v torek in tekmovalci so jo imeli možnost preizkusiti le na enem treningu, kar je Tineta Kanclerja zmotilo. „Start z avtomatsko rampo je precej bolj težek,“ je dejal in menil, da je izbral kar dober položaj telesa, a je v vodo zdrsnil precej navpično in ga je kar ustavilo. „Zato sem moral močno pognati, da sem dobil hitrost,“ je dejal in ocenil, da je verjetno že na startu izgubil kakšne pol sekunde.Na drugem mestu je tekmo končal Jonny Dicson iz Velike Britanije, na tretjem pa Martin Dougoud iz Švice.

Zaradi slabe vremenske napovedi so morali organizatorji precej spremeniti tekmovalni spored. To je sporočila Nina Jelenc. (konec)