02.03.2024 ob 10:16
Deli članek

Piran (MOREL)- V  Avditoriju Portorož je sinoči potekala slovesna podelitev priznanj najboljšim športnikom Občine Piran za leto 2023, ki sta ju organizirala Občina Piran in Športni in mladinski center Piran. Dogodek je bil priložnost, da prepoznamo in nagradimo izjemne dosežke naših talentiranih športnikov, ki so s svojo predanostjo in zavzetostjo zaznamovali športno leto 2023. Naziv športnice leta Občine Piran je prejela Ana Belac, članica ekipe LPGA/ZDA in Golf kluba Lipica. Na tekmovanju MT LET Aramco v West Palm Beach na Floridi v Združenih državah Amerike je dosegla odlično 5. mesto, prav tako pa je osvojila 39. mesto na LPGA Tour. Njeni dosežki so izjemen navdih za vse mlade športnike v naši občini.

Športnik leta Občine Piran pa je postal boksar Tadej Černoga iz Boks kluba Portorož. S svojo zmago na državnem prvenstvu v Mariboru in uspehom na prvi profesionalni tekmi je izkazal izjemen športni talent ter ponosno zastopal našo občino na domačih in mednarodnih boksarskih prizoriščih.

V govoru je župan Andrej Korenika čestital vsem nagrajencem ter poudaril pomembnost prepoznavanja in nagrajevanja športne odličnosti. »Velike načrte imamo z razvojem športa v naši občini, saj verjamemo, da je to ključna naložba v zdravo, samozavestno in solidarno skupnost. Zavedamo se pomembne družbene, izobraževalne in povezovalne vloge«

Direktor Športnega in mladinskega centra Piran Matjaž Ukmar, se je zahvalil vsem športnikom za njihov trud in predanost ter izpostavil neprecenljiv prispevek trenerjev, športnih delavcev in vseh, ki so posvetili svoj čas športnim aktivnostim mladih. S ponosom je predstavil najodmevnejše športne dogodke, ki so zaznamovali leto 2023 v Občini Piran, poudaril dosežke izjemnih posameznikov in kolektivov ter izrazil priznanje vsem, ki so s svojo predanostjo obogatili športno življenje naše skupnosti.

Mitja Troha, svetovalec župana in Christian Poletti, podžupan Občine Piran, sta se pridružila županu in direktorju ŠIMC-a na odru med podelitvijo priznanj v raznolikih kategorijah.Ekipa leta v individualnih športnih panogah 2023 je Boks klub Portorož v boksu. Ekipa leta v kolektivnih športnih panogah 2023 je Rokometni klub Piran v rokometu, v 1. ženski rokometni ligi. Dosežki v neolimpijskih športnih panogah 2023 vključujejo Caterino Sedmak (Jadralni klub Pirat), Tino Mrak in Igorja Laha (Jadralni klub Pirat, CEREF powered by Hrastnik 1860 - RC44 Sailing Team), Tomaža Čopija in Mitjo Margona (Jadralni klub Pirat, Team Nika - RC44 Sailing Team), Etiena Kantarja Božiča (Športno društvo Nenaten) ter Patrika Šimea Olića (Športno društvo Keka Piran).

Posebna priznanja za leto 2023 so prejeli Lin Pletikos (Jahtni klub Portorož), Maj Pribac (Plavalni klub Biser Piran), Adrijus Jasaitis (Društvo Tradicionalni Karate-do Shotokan Zanshin) in Eva Steinbacher (Twirling in Mažoretni klub Lucija). Najbolj priljubljen športnik Občine Piran za leto 2023 je Patrik Šime Olić iz Športnega društva Keka Piran. Obetavni mladi športniki 2023 vključujejo kategorizirane športnike mladinskega razreda in perspektivnega razreda, med njimi Aleksandra Hrkmana Reja, Nikolasa Keferta, Antona Rejca, Tonija Benčiča, Jeana Jakoba Veznaverja, Svita Rogelje, Maria Bešvira Raimondija, Tio Mlinar, Tima Matka, Dmitryja Subocha.

Državni prvaki v olimpijskih športnih disciplinah 2023 vključujejo Tadeja Černogo, Mateja Planinšiča, Tino Mrak, Mitjo Zubina, Aleksandra Hrkmana Reja, Eneja Filipčiča, Marka Bizilja, Katjo Jerebico, Tonija Koheka, Veroniko Gortan, Azo Rebol Hodžić, Gregorja Čoha, Luiso Fusil, Aleksandra Bajca, Dana Stranščaka, Maja Ušaja, Majo Nikolič in Tino Kugonič.

Državni prvaki v neolimpijskih športnih disciplinah 2023 so Tomaž Čopi, Vladimir Borštnar, Helena Burger, Patrik Šime Olić, Teja Mrak, Etien Kantar Božič, Martin Fras, Ana Planinšič, Tjaša Malečkar, Eva Steinbacher, Filip Valjavec, Lina Sorta, Zoja Ribarič iz Ribiškega društva Oradela Piran.

Odmevnejši športni dogodki v Občini Piran 2023 vključujejo Sailing Point Velikonočno regato (Jadralni klub Pirat), Evropsko prvenstvo za jadralni razred Fireball (Jadralni klub Pirat) in Istrski kolesarski maraton (Kolesarsko društvo Raketa).

Zaslužni športni delavec je Tone Kovačič iz Smučarskega kluba Portorož.

Slovesno razglasitev in podelitev priznanj športnikom je popestril kulturni program, v katerem  so nastopili Denis Beganović - Kiki, Željko Čakarevič in društvo za promocijo plesa pod vodstvom  Siniše Bukinca. Program je povezoval Matej Sukič. To so sporočili iz kabineta piranskega župana. (konec)