30.04.2024 ob 08:32
Deli članek
Nejc Žnidarčič v lovu za novimi uspehi

Nejc Žnidarčič /foto Nina Jelenc

Ljubljana (MOREL)- Medtem ko so slalomisti na divjih vodah in sprinterji na mirnih vodah že opravili z izbirnimi tekmami, prva tekmovanja za izbor reprezentance čakajo spustaše na divjih vodah. Ti glavno sezono odpirajo jutri  na Savi Dolinki z državnim prvenstvom v klasičnem spustu. Nejc Žnidarčič bo znova med glavnimi kandidati za najvišja mesta.

Primorski kajakaš Nejc Žnidarčič, ki je prvega aprila praznoval 40 let, je že vrsto let v samem vrhu svetovnega spusta na divjih vodah in tam želi ostati tudi v prihodnje. Trenutno je na vrhu lestvice najuspešnejših spustašev na divjih vodah s šestimi naslovi svetovnega prvaka izenačen s kanuistoma Emilom Milihramom in Vladijem Panatom. V lov na rekordni sedmi naslov se bo podal avgusta, ko bo člansko svetovno prvenstvo potekalo v Španiji.

Nejc Žnidarčič se je na novo sezono kot že več let doslej pripravljal v Kataloniji, natančneje v Empuriabravi, kjer je preživel dobrih sedem tednov, ki jih je odlično izkoristil. »Tam so bili še tekmovalci iz Češke, Bosne, Belgije in Francije. Z njimi sem opravil nekaj treningov, a glavnino sem jih opravil sam, saj imamo drugačne plane treniranja,« je uvodoma povedal Nejc.

Velikih novosti v sami pripravi ni bilo: »Letos je bil poudarek na bazični pripravi, saj bo sezona kar dolga, tako da sem preveslal res veliko količino kilometrov. Preostali del treninga je bil zelo podoben tistemu v prejšnjih letih. Novost je ta, da mi pri specifični pripravi in tehniki letos pomaga Jernej Župančič.«

Že v sredo spustaše čaka državno prvenstvo v klasičnem spustu na Savi Dolinki, ki bo obenem tudi prva izbirna tekma za sestavo reprezentance. Tako kot Nejčevi ekipni kolegi, ki so se letos posvetili sprintu na mirnih vodah in so že tekmovali, je tudi Primorec že pridobil nekaj tekmovalnih občutkov. V aprilu je nastopil na mednarodnih tekmovanjih v Italiji in Nemčiji, kjer v sprintu ni imel pravega tekmeca ter se veselil prvih zmag v letošnji sezoni. »Z rezultati sem kar zadovoljen, saj sem bil presenetljivo hiter v sprintu, četudi ga v tem delu sezone sploh še nisem treniral, saj je poudarek še vedno na bazični pripravi in daljših treningih. Rezultati so bili dobri, ampak pravi test bo, ko bodo na startu še Anže Urankar, Simon Oven in francoski tekmovalci,« je uvodne nastope komentiral Nejc.

Letošnja sezona bo za običajen spustaški urnik kar dolga, saj sta prvi izbirni tekmi na sporedu maja, in sicer v klasičnem spustu, junija bo Celje gostilo še izbirno tekmovanje v sprintu na divjih vodah, ki jim bodo sledile tekme za svetovni pokal. Julija bodo na evropskem prvenstvu tekmovali mladinci in mlajši člani, člansko svetovno prvenstvo pa bo na sporedu šele v drugi polovici avgusta.

Člansko prvenstvo bo potekalo v španskem Saberu v provinci Leon na severozahodu Španije, ki je pred tremi leti že gostilo evropsko prvenstvo. »Letos je vse podrejeno svetovnemu prvenstvu v Saberu, zato je tudi planiranje forme namenjeno le temu rezultatu. Udeležil se bom vseh tekem za svetovni pokal, ampak rezultat ne bo v prvem planu, bo pa zelo dober trening za nadaljevanje sezone. Klasika na svetovnem prvenstvu v Saberu je zame predolga in reka je preveč mirna, da bi bil lahko konkurenčen za medaljo, zato se bom klasike udeležil le na svetovnih pokalih ter na državnem prvenstvu. Če bo možnost, še bom udeležil še kakšnega evropskega pokala ali mednarodne tekme, da ne bo sezona preveč monotona in brez tekem. Glavni cilj te sezone pa bo posamična in ekipna sprinterska tekma na svetovnem prvenstvu,« je zaključil Nejc.

To je zapisala Nina Jelenc.(konec)