21.04.2024 ob 22:25
Deli članek

Hyeres (MOREL) - Danes se je v francoskem Hyeresu začel Francoski olimpijski teden, tokrat poimenovan tudi “The last chance regatta” ali Regata zadnje priložnosti, saj se bodo na tem dogodku podelile še zadnje olimpijske vozovnice. Slovenijo zastopa 12 jadralcev, danes pa so prve plove odjadrali vsi razen Žana Luka Zelka ter Luke Zabukovca, ki jadrata v ILCA 7, zanju se nastopi začnejo jutri. Z veseljem poročamo o odličnem začetku naših jadralcev, Toni Vodišek prvi dan končuje na 2. mestu med svetovno kajtarsko elito, Tina Mrak in Jakob Božič v 470 mix, ki se še potegujeta za olimpijsko normo, pa sta tretja.

Z nastopi so že danes začeli tudi že uvrščeni jadralci razreda formula kite, kjer nastopa naš Toni Vodišek. Odpeljali so pet regat, Toni je eno zmagal, vse ostale pa končal na drugem mestu in tako prvi dan zaključuje kot odličen drugi. Toni Vodišek: “Dobro sem pripravljen in tudi prvi dan olimpijske simulacije je šel kar dobro, zaključil sem na štirih drugih mestih in enem prvem. Konstantnost je tukaj, še naprej moram jadrati na polno in pri tem vztrajati, pa bomo videli, kako bo šlo. Vso srečo želim tudi ostalim!”

Odlično sta začela tudi Tina Mrak in Jakob Božič v 470 mix, ki sta danes prijadrala na 3. in 9. mesto ter sta po prvem dnevu tretja. Tina Mrak: “Zelo pozitiven prvi dan je za nami. Imeli smo šibek veter med 6 in 9 vozli. Prvo regato sva odjadrala zelo dobro od samega starta, v drugi pa skozi celotno regato pridobivala mesta. Jutri gremo naprej na polno.”
Martin Fras in Mija Škerlavaj sta v istem razredu končala na 25. in 23. mestu, prvi dan končujeta na 27. mestu.

Zelo lepo je začela tudi Lin Pletikos in prvi današnji plov končala na 3. mestu, drugega pa na 11. mestu, po prvem dnevu je skupno peta. Mladinka Alenka Valenčič je svoj prvi nastop končala na 29. mestu in drugega na 12. mestu, po današnjem prvem regatnem dnevu je na 21. mestu. Dekleta v formuli kite so danes odjadrala štiri plove; Marina Vodišek je dva končala na 7. mestu in dva na 9. mestu, skupno je deveta.

V razredu iQFOiL je Lina Eržen prijadrala dve 25. mesti ter eno 12., skupno je na 20. mestu. Val Eržen je današnje tri regate zaključil na (15.), 7. in 13. mestu, prvi dan končuje na 14. mestu v konkurenci 50 jadralcev. Jutri z nastopi začenjata tudi Žan Luka Zelko, ki je že prijadral olimpijski nastop, ter Luka Zabukovec, ki bo prav tako jadral v ILCA 7. To je sporočila Jakica Jesih, predstavnica za odnose z javnostmi Jadralne zveze Slovenije. (konec)